Láska je věc kouzelná, Zvedněte kotvy nebo Smutný psaní v podání Jana Vančury a Plavců

Zpěvák i kytarista Jan Vančura patřil neodmyslitelně ke zlatým časů legendární české kapely Rangers, resp. Plavců.

Jan Vančura patřil k výrazným tvářím jak Rangers, tak potom v sedmdesátých a osmdesátých letech Plavců. Od ostatních členů se odlišoval nejenom svým vokálem, ale také poněkud  barevnějším společenským i osobním životem. 

Čtěte také

Je asi smutné, že se vlivem především osobních animozit historie Rangers rozštěpila už s příchodem nového tisíciletí postupně na několik nástupnických sestav, které v různých variantách používají název Rangers a Plavci. Ostatně, o tom vyprávěl jeden z kmenových členů této legendární kapely - houslista a zpěvák Jiří Veisser v předposledním pořadu z cyklu Jihočeši.

Jan Vančura, který měl nedávno nelehký průběh nemoci Covid-19,  se postavil do čela „svých“ Plavců, přičemž od těch původních odešel před více než  třiceti roky. 

Tuto kapelu tvoří vedle Honzy Vančury tři mladší, ale velmi dobří muzikanti: charismatický nevidomý akordeonista Mário Bihári, známý též ze spolupráce se Zuzanou Navarovou a  skupinou Koa, kytarista David Fiedler a kontrabasista Lukáš Pelc. A ta se představila  v listopadu roku 2018 ve studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice a tam předvedla kromě novějších songů také klasické hity Rangers jako Vím, vím, Zvedněte kotvy, Smutný psaní nebo Láska je věc kouzelná.

A ty si v Koncertních ozvěnách od Tří lvů můžete poslechnout, ale nezapomeňte si prohlédnout i fotogalerii z tohoto koncertu.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio