Stařičký vesmírný teleskop má vážné problémy. Jeho počítač z osmdesátých let je mimo provoz

Věda a technika 19. června 2021 | 18:04 — Lukáš Bauer
Hubbleův teleskop se dostal opět do vážných technických potíží a operátoři NASA ho museli přepnout do nouzového režimu. Inženýři již identifikovali problém, který způsobuje pravděpodobně vadný paměťový modul. NASA se nyní chystá na jeho nahrazení pomocí záložního modulu.
Další 2 fotografie v galerii
Hubbleův teleskop už přesluhuje mnoho let / Wikimedia Commons/Ruffnax (Crew of STS-125)

Ikonický Hubbleův vesmírný teleskop má opět problémy. NASA koncem tohoto týdne zveřejnila informace o tom, že teleskop má nejspíše problémy s jedním paměťovým modulem a bylo třeba ho uvést do nouzového režimu. Nyní inženýři připravují operaci, během které by měla být aktivována záložní paměť. Ta pomůže uvést dalekohled zpět do provozuschopného stavu.

Příčinou potíží je počítačový systém, který byl navržen v osmdesátých letech. Kvůli závadě na jeho paměťovém modulu museli operátoři NASA pozastavit všechny vědecké aktivity a pozorování vesmíru. 

Počítač z osmdesátých let

Počítačový systém s označením NSSC-1 vyvinul americký Národní vesmírný úřad pro letectví a vesmír (NASA) speciálně pro vesmírné mise. Byl součástí mnoha vesmírných lodí, které zkoumaly Sluneční soustavu. Minulý týden v neděli však počítač nebyl schopen navázat komunikaci s hlavním řídícím počítačem na palubě Hubbleova teleskopu. Hlavní počítač poté spustil bezpečnostní protokol a přepnul všechny vědecké přístroje do nouzového režimu, aby nedošlo k jejich poškození.

NASA nyní usilovně pracuje na tom, aby chybu paměti opravila. Počítač zkusili spustit ještě v pondělí, ale neúspěšně. Opět nebylo možné navázat spojení. Ve středu se proto pracovníci NASA pokusili přepnout na záložní paměťovou jednotku. Výsledky testu zatím nejsou známy. Pokud by byl úspěšný, opět začnou pozorování vesmíru.

Stárnoucí legenda

Legendární Hubbleův teleskop zahájil svou misi před 31 lety. V poslední době se stále více ukazuje, že stroj už stárne. Před dvěma lety došlo k poruše jeho hlavního fotoaparátu, teleskop měl problémy i s gyroskopy, které jsou důležité při zaměřování pozorovaných objektů. NASA chce proto ještě letos vypustit do vesmíru jeho nástupce - dalekohled Jamese Webba, který by měl odstartovat v říjnu. Dále čtěte: Nová evropská sonda poletí na misi k Venuši. Zjistí, co zvláštního se s planetou před miliardami let stalo.

Zdroj: Space.com

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Inflace se sice stabilizovala, za oběd v restauraci ovšem zaplatíte v průměru už 224 korun

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu