hledat

Tags:

Václav Rouček: Nechci se profilovat jako zpěvák rapovejch refrénů, ale k žánru mám blízko. Je důležitý mít nadhled a nebrat úplně každou spolupráci

Sdílej
Hlas Vaška Roučka dělá třeba z Restova „Kontaktu“, Michajlovova fláku „Jinej svět“ nebo Matysova tracku „Dievča“ skvěle fungující  hudební balíček, to už mnozí jistě zaznamenali. Úspěch i na straně kritiky zaznamenal i jeho společný projekt s NobodyListenem VR Nobody i přes to, že cílí na náročnější obecenstvo a nováčkem není Václav ani na poli sólové tvorby. Po debutu „Víra“ vyšlo letos pod zvukovým dohledem D.Kopa album „Fomo and my other friends“. Vášnivý hokejista a hrdý otec malého Benjiho má na Rádiu Wave vlastní zajímavý podcast Pochlap se, kam si pozval už pár zajímavých chlapíků a minimálně všem svejm felláčkům tenhle podcast vřele doporučuju. Tenhle sympaťák patří mezi jedny z nejvíc underrated zpěváky na naší scéně a přála bych si, aby se jeho muzika dostala k  vícero uším. Po rozhovoru si pak klidně můžeš Václavovu muziku dodatečně naposlouchat…
 
LuC: Máš za sebou několik spoluprací v rámci Ty Nikdy Labelu, je ti rap blízký, nebo jsou ti spíš blízcí konkrétní lidé, kterým dáš hostovačku? A máš nějaká vlastní pravidla, podle kterých si vybíráš, s kým budeš spolupracovat?
 
Václav Rouček: Rapem jsem právě začínal svou hudební kariéru, kdy jsem si zhruba ve 13ti začal psát první texty. Po poslechu PSH a INDY A WITCH (jak jsem měl vtipně špatně napsáno na vypáleném CD) jsem pochopil, že se potřebuju nějak vyjadřovat a rap pro mě byl ideálním žánrem. Většinou si hosty vybírám na základě osobní sympatie nebo konkrétní písničky, či nápadu s čím mi ten interpret napíše. Byly doby, kdy jsem odmítnul třeba Yzomandiase (když byl ještě Logic), protože mi nesedělo, že pořád rapoval jen o hulení . Nebo třeba track Sheena a Renneho Danga – „Champagne kisses“, kde nakonec místo mě vzali Jicksona a pak třeba skladba “S Ex” na Renneho albu „Con Lai“, kde je Calin. Měl jsem tam být i já, ale přišlo mi, že už bych tam byl navíc. Je podle mě důležitý mít nad sebou nadhled a nevzít úplně všechno, i když by to třeba v tý době pomohlo víc vybudovat moje jméno. Nechtěl jsem a nechci se profilovat jako zpěvák refrénů rapperům, i když mě to občas baví a k rapu mám blízko.
 

 

Václave, letos si vydal EP „Fomo and my other friends“, ovlivnilo tvou desku narození potomka a jak se díky tomu změnil tvůj život? Díky Covidu nebylo moc příležitostí k vystupování, neplánujete třeba s DKopem objet par koncertů? Jak si spokojený s přijetím desky? Singl „Never“ pronikl do rotace na Evropě 2, máš pocit, že se tvoje hudba dostane k víc posluchačům než dosud?
 
Václav Rouček: Tu desku jsem stihl víceméně udělat do předfinální podoby už před tím, než se Benji narodil, ale nakonec jsem ho tam propašoval, když jsem den po jeho narození dopsal „Little Bird“. Píseň, která původně pro něj psaná nebyla, ale najednou mi docvaklo, že podvědomí mě zase předběhlo a stačilo to jen dopsat a dostalo to finální podobu. Občas to tak mám, něco napíšu, nevím ani o čem to je a pak třeba za rok to úplně přesně zapadne do toho, co zrovna žiju nebo jak tu věc vnímám.
Dítě mi život trochu urovnalo, přeskládalo a ukázalo, jaký to je někoho milovat naprosto pevně, čistě a jinak než třeba partnerku, srdce mi někdy skoro praská láskou. Na koncerty se strašně těším, zpívat naživo pro lidi je jeden z nejlepších pocitů. Mám vymyšlený koncept, kdy chci hrát s kytaristou, ale D.Kop myslím že na mě nebude mít čas, neberu ho jako svého Dje, je to zvukový inženýr. S přijetím “fomo” jsem dost spokojenej. Je potřeba mít na paměti, že je to pořád skoro ze 100% moje práce i co se týče hudby, grafiky, všeho. Otevřelo mi to nějaké další dveře a ukázalo směr kam se chci vydat zase dál, takže super. Na Evropě 2 to hraje, ale ve výsledku to je pro mě jenom takový hezký vyzdvižení. Asi se to dostane k více lidem, druhá věc je, jestli si to ty lidi, co poslouchají E2 propojí vůbec s někým reálným člověkem a třeba se stanou mými fanoušky, spíš ne.
 
 
LuC: Aktuálně máš na Rádiu Wave svůj podcast Pochlap se, kam si zveš hosty s různých oblastí. Jak na spolupráci s Rádiem Wave došlo a myslíš si, že kluci mají obecně problém mluvit o vybraných tématech a je tvým záměrem tato témata vyhledávat a otevírat?
 
Václav Rouček: S Radiem Wave jsme spolupracovali už v roce 2015, kdy jsme jako VR/NOBODY vyhráli Czeching – nejlepší hudební projekt s potenciálem přesahu do zahraničí toho roku. Nahráli jsme díky nim EP „Now“ v legendárním studiu “A” Českého rozhlasu a hráli jsme pak v Nizozemsku na showcase festivalu atd. Tím to ale skončilo a teď po letech jsem viděl na Facebooku status Ivy Jonášové, ředitelky Radia Wave, že hledají dramaturga a někde mezi řádky, že jim chybí i obsah pro mužské publikum. Já jsem měl asi 3 roky v hlavě, že bych chtěl udělat pořad/podcast/dokument o dnešních chlapech a fakt intenzivně jsem v sobě řešil, jak to pojmout. A pak jsem viděl ten Ivy status, dali jsme si schůzku a vyplynulo z toho, že začneme připravovat pravidelný týdenní podcast. Mám z toho radost, potkávám se díky tomu s fakt zajímavými lidmi a řešíme zajímavý věci. Je s tím spousta práce, takže mi dělá radost, že to má super ohlasy a lidi mi píšou, že je to baví.
 
LuC: Tvoje partnerka Angeé je úspěšná choreografka, tanečnice a moderátorka, konzultuješ s ní svoje hudební a pracovní plány ? Projevují se nějaké hudební sklony i nejmladšího přírůstku do vaši rodiny?
 
Václav Rouček: Angeé je největší frajerka, fakt. Absolutně ve všem se snažíme maximálně podporovat jeden druhého a ona šla rovnýma nohama ze svý kariéry choreografky / tanečnice /moderátorky / režisérky do dočasný kariéry Supermáma. Je někdy až s podivem, jak lidi vnímají ženy, co mají malý dítě, bohužel z pracovního hlediska, zejména v uměleckém sektoru to není úplně jednoduchý. Je potřeba se neustále připomínat a být na očích, což jde hůř, když se snažíte vychovat tu nejlepší bytost na světě. Ale pořád je tady a dělá čím dál lepší věci. Check her out! Naše plány samozřejmě nekonečně probíráme, máme i spoustu společných. U Benjamina jsou vidět hodně sklony k hudbě, ale i ke sportu, tak jsme zvědaví, co všechno ho bude bavit. My se mu snažíme vytvořit zázemí, kdy bude moct být čím chce a my ho v tom budeme podporovat (kromě horolezení – ha,ha)
 
LuC: Jaké jsou tvoje aktuální hudební plány? Chystáte s Jakubem pokračovaní projektu VR Nobody? Daří se ti vůbec při hromadě aktivit a povinnosti stíhat všechno, co by sis přál?
 
Václav Rouček: Něco bude, zatím nechci úplně teasovat, s Kubíkem máme něco ready, musíme to dodělat. Hromada aktivit je super, snažím se hledat ten balanc, neustále přeskládávat tak, aby to co nejlíp filtrovalo na sebe a ty aktivity se mohly i propojovat. Zatím se snad daří. #fingerscrossed

Tagy: