Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Salát wakame: zelená řasa plná chuti a vitaminů

Salát wakame
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Už jste se setkali se sytě zeleným salátem z mořských řas s exotickým názvem? Kde se salát wakame vzal, co do něj patří, jak si jej připravit doma a k čemu jej podávat? 

Japonská mořská řasa 

Hlavní surovinou, ze které se salát připravuje, je stejnojmenná mořská řasa wakame, latinsky Undaria pinnatifida. Pochází z Tichého oceánu a stala se součástí japonské i korejské kuchyně. Japonští a korejští farmáři tuto vodní rostlinu pěstují již od osmého století, v roce 2018 byla řasa wakame zařazena na seznam stovky globálně nejinvazivnějších druhů.  

Pojmenování wakame vychází z japonštiny, označuje také lupeny či mladé výhonky. V angličtině je nazývána také jako mořská hořčice, ve francouzštině mořská kapradina. Wakame se řadí mezi jednoleté řasy, která přežívá a rozmnožuje se v mikroskopické podobě. Roste v hloubce do 7 metrů, dosahuje délky 50 až 80 cm a typické jsou pro ni pásovité listy.  

Využití v kuchyni 

Sklizené listy mají zelenou barvu, krájejí se na menší kousky, jelikož během vaření nabudou na objemu. Mají jemně nasládlou chuť a sametovou strukturu. K dostání jsou řasy sušené, solené nebo mražené. Wakame jsou součástí pokrmů: 

  • Tradiční japonské polévky: miso či ramen. Řasa v těchto polévkách nesmí chybět, wakame je jednou z nejoblíbenějších variant, dále se můžeme setkat s řasami nori a kombu. 

  • Korejská polévka mijok-guk: tradiční vývar z ústřic se bez vařených wakame neobejde. 

  • Wakame salát: podává se jako příloha k sushi, rybímu masu, tofu a nyní také k oblíbenému poke bowl.  

Wakame salát 

Salát wakame je velice chutný, jemný a může se stát rychlou večeří. Řasy se používají sušené, které je nutné namočit na deset minut do vody. Díky tomu změknou a zbaví se přebytečné soli.

  • Využít však můžete také mražené řasy, které už bývají smíchány s dalšími ingrediencemi salátu, a tak je stačí pouze rozmrazit.

Mražením si zachovají čerstvost, jasně zelenou barvu i lehkou křupavost. Sledujte však také složení salátu na obalu - někdy může obsahovat syntetické zelené barvivo. Řasy se dají zakoupit ve specializovaných obchodech s asijskými potravinami či zdravou výživou. 

Řasa plná zdraví 

  • Wakame obsahuje barvivo fucoxanthin. V lidském organismu napomáhá při spalování tuků.  

  • V řase najdeme zásoby omega-3 mastných kyselin, které působí protizánětlivě. Wakame se tedy doporučuje vegetariánům a veganům, protože v tomto ohledu skvěle nahradí v jídelníčku chybějící ryby.  

  • Její konzumací doplníme zásoby sodíku, vápníku, jódu, železa a vitaminů B1, B3, C, K, A, E. 

  • Tradiční japonská medicína využívá listy řasy pro řadu účelů: pomáhá při neplodnosti i čištění krve, upravuje menstruační cyklus, růst vlasů i pevnost pokožky a pomáhá proti střevním potížím. 

  • V Koreji je hojně doporučována ženám po porodu. Řasy tam pomáhají novopečeným maminkám doplnit potřebné vitaminy a zkvalitnit mateřské mléko. Z tohoto důvodu se řasa wakame objevuje na narozeninovém menu korejských oslavenců, kteří si tak každoročně připomínají své první jídlo v životě.  

  • Wakame stejně jako ostatní řasy neobsahuje téměř žádný tuk a jsou bohaté na vlákninu. 

  • Podporuje funkci štítné žlázy a startuje metabolismus. 

Pěstování na mořském políčku 

Wakame můžeme ochutnat ze břehů Tichého oceánu - hojně se pěstuje na japonském, korejském, čínském i ruském pobřeží. V Japonsku je farmaření s touto řasou doloženo do 8. století, první velkopěstírna vznikla až v roce 1957 na ostrově Šikoku.

Předtím byla považována za luxusní surovinu, pěstování ve velkém však dostalo wakame na stůl obyčejných lidí. Od roku 1983 můžeme ochutnat také francouzskou wakame, která se pěstuje poblíž bretaňských břehů. V posledních letech vznikly pěstírny i na Tasmánii, Novém Zélandu, Austrálii a ve Španělsku.  

Skryt pre seznam
Skryt pre seznam

Suroviny

Wakame salát
řasa wakame 50 g
sušené či mražené
miso pasta 1 PL
sójová omáčka 1 PL
japonské víno mirin 1 PL
sezamová semínka PL
bílá
sezamový olej 1 PL
rýžový ocet 1 ČL
chilli paprička špetka
nakrájená najemno
sůl mořská špetka
řasa je přirozeně slaná, doporučujeme nejprve ochutnat

Postup

1

Nejprve sušenou řasu namočíme na 20 minut do misky s vodou. Pokud máte k dispozici mražené řasy wakame, vyndejte je večer před podáváním aby stihly rozmrazit. 

2

Mezitím co se řasy namáčí, smíchejte všechny zbylé tekuté suroviny do misky a důkladně rozmíchejte metličkou.

3

Po 20 minutách řasy zceďte, propláchněte a pokud jsou příliš tlusté, nakrájejte na menší kousky. Poté je přidejte k připravené směsi, zasypte sezamovými semínky a dejte vychladit. Servírujte chlazené jako přílohu či součást salátu.

TIP 

Salát wakame můžete ochutit cukrem, nastrouhaným zázvorem, salátovou okurkou, nakrájeným avokádem, šalotkou či další listovou zeleninou. 

Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč