Pět mrtvých starých dam. Kdo je vraždí a proč? Svěží detektivka Hanse Gruhla

20. červen 2021

Kdo vraždí staré dámy? Zpočátku to vypadá, že půjde o úchylného maniaka, ale vysvětlení bývá většinou mnohem prostší. Přijít na ně ovšem není nijak snadné. Kriminální příběh německého autora Hanse Gruhla Pět mrtvých starých dam je založen především na precizním rozkrývání lidských vztahů a charakterů. Rozhlasovou inscenaci, kterou natočil v roce 1987 Miroslav Buriánek, poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Dramatizace: Jan Strejček
Osoby a obsazení: dr. Kleine (René Přibil), Grossová, zdravotní sestra (Martina Samková), Agnes Lansonová (Jarmila Balašová), Dorothea Lindemannová (Netta Deborská), Nogees (Tomáš Šolc), dr. Krompecher (Jaroslav Konečný), Wiebach (Václav Neužil), dr. Koch (Jiří Chmelař), dr. Leopold (Milan Vlachovský), domovnice (Daša Neblechová) a imitace papouška (Jan Valtr)
Dramaturgie: Jiří Hubička
Překlad: Karla Kvasničková
Režie: Miroslav Buriánek
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu v roce 1987

„Německou detektivku Hanse Gruhla přeložila Karla Kvasničková, s řemeslnou suverénností ji zdramatizoval Jan Strejček. Plzeňští herci hráli jak z partesu (nejspíš režisérova); ačkoli nejde o mediálně frekventované hlasy, desítku postav jsme neustále perfektně identifikovali. Počtu vražd jsme se vzdor titulku až do konce nedokázali dopočítat, otázka ‚cui prodest‘ zůstala zahalena tajemstvím, které až v úplném závěru odhalil nikoli přítomný inspektor, ale penzionovaný gymnaziální profesor (výtečný Václav Neužil). Osou inscenace byla ovšem dvojice ošetřovatelky (Martina Samková s vysloveně sexappealním hlasem) a lékaře, jehož představitel René Přibil citlivě přecházel mezi postavou a funkcí vypravěče. Neuspěchané, bez zbytečných efektů – zkrátka tradiční, na verbalitě stojící žánr,“ napsal teatrolog a kritik umění Petr Pavlovský v článku pro Týdeník Rozhlas. Inscenaci, kterou v roce 1987 v plzeňském studiu Českého rozhlasu natočil Miroslav Buriánek, po letech znovu uvádíme v rámci vltavské řady Hra pro pamětníky.  

Německý spisovatel a scenárista Hans Gruhl (1921–1966) původně studoval medicínu a filologii a než definitivně zběhl k literatuře a psaní, pracoval nějakou dobu jako pediatr a rentgenový specialista. Proslavil se jako autor detektivních románů a zábavného žánru, jeho příběhy se často odehrávají v lékařském prostředí. K autorovým nejznámějším detektivkám, které se navíc dočkaly rozhlasové dramatizace, patří například Čtvrtý skalpel, Poslední návštěva, Posaďte se a zemřete a také Pět mrtvých starých dam. Hans Gruhl zemřel nešťastnou náhodou vlastní rukou, když si (pravděpodobně v rámci příprav na psaní nového detektivního románu) přiložil domněle prázdný revolver k hlavě a stiskl spoušť.

 

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Jana Paterová
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.