F3: V neděli pršelo štěstí v Le Castelletu na Doohana

F3: V neděli pršelo štěstí v Le Castelletu na Doohana

Na začátkem mokré, závěrem závodu osychající trati v Le Castelletu slavil největší vítězství své kariéry dlouhán z Austrálie, Jack Doohan z týmu Trident. Česká stáj Charouz Racing System zůstala těsně bez bodů.

Ráno před nedělním závodem přivítal jezdce F3 jev, který se v pohoří nad jihofrancouzským Toulonem příliš často nevidí: mokrá dráha!  Svou v pátek vybojovanou pole position zaujal Dán Frederik Vesti (ART) a za lehkého deště se za ním seřadili Nor Dennis Hauger (Prema), domácí naděje Victor Martins (MP), sílející Australan Jack Doohan (Trident) a na 10. stratovní pozici Logan Sargeant (Charouz Racing System).

Na vzorkovaných pneumatikách vyrazil nejlépe Hauger a šikovně si vybudoval náskok 2,5 sekundy na Vestiho, který měl za sebou dobrého Novalaka, Martinse a Doohana. Sargeant se úvodem závodu držel bezprostředně za bodovanými místy a pozoroval před sebou jedoucího Juana Manuela Correu – z technického hlediska ale bylo zle: na voze Charouz Racing Systemu nesvítilo v dešti předepsané zadní světlo. Američan musel do boxů, kde se defekt nepodařilo odstranit a vzdal. Naděje Charouz Racing Systemu poté zastával především Enzo Fittipaldi – i on se začal nadějně přibližovat bodovaným místům

Těsně po polovině závodu chyboval v zatáčkovité sekci okruhu dvakrát za sebou Vesti, čehož pohotově využili jak Doohan, tak i dvojice MP-Racingu, Martins s Colletem. Byla to fáze závodu, která naprosto patřila synovi motocyklové legendy Micka, Jackovi Doohanovi. Obřími kroky snižoval Haugerův náskok, sedm kol před cílem byl v Norově závětří a začátkem  15. okruhu lídra před první zatáčkou čistě vybrzdil. Za nimi si pořadí prohodili Collet s Martinsem.

Přešťastnému Doohanovi se na závěrem osychající vozovce (silný vítr rozfoukal mraky) sice nikdy nepodařilo Haugerovi rozhodně ujet, šikovně ale hájil sekudnový náskok a slavil po 20 kolech největší triumf své kariéry. Za Haugerem, Colettem, Martinsem a Novalakem dojel bezbarvý poleman Vesti, jemuž se v neděli nepodařilo svůj páteční výkon potvrdit. Enzovi Fittipaldimu chyběly v cíli 2,5 sekundy na desátého Crawforda, Roman Staněk dojel na rovněž bezcenném 15. místě. Reshada de Geruse zavolal Charouz Racing System do boxů, aby mu zkusmo nazul slicky a jezdec z Réunionu si alespoň mohl posílit morálku sérií nejrychlejších kol závodu.

Šampionát FIA formule 3 pokračuje již za dva týdny v rámci Velké ceny Rakouska ve Spielbergu.

Výsledek kvalifikace F3 v Le Castelletu:

  1. Jack Doohan, Trident
  2. Dennis Hauger, Prema
  3. Caio Collet, MP
  4. Victor Martins. MP
  5. Clement Novalak, Trident
  6. Frederik Vesti, ART
  7. Ayumu Iwasa, Hitech
  8. Alexander Smoljar, ART
  9. Juan Manuel Correa, ART
  10. Jak Crawford, Hitech

   11. Enzo Fittipaldi, Charouz Racing System
  15. Roman Staněk, Hitech
  21. Reshad de Gerus, Charouz Racing System
  Nedojel: Logan Sargeant, Charouz Racing System       

Zdroje článku:

Redakce SvětFormule.cz (Roman Klemm)
Sdílejte na:
Zavřít