8 nejlepších hororových sérií všech dob

nejlepší hororové série
Foto: New Line Cinema, 20th Century Fox, Universal Pictures

Třetí díl V zajetí démonů s podtitulem Na Ďáblův příkaz a druhá část podobně úspěšného hororu Tiché místo jsou právě v kinech. Jaké další hororové filmy stojí za to vidět? Pojďme se podívat na nejpovedenější hororové série, po jejichž zhlédnutí jen tak neusnete.

Halloween (1978 – 2018)

Halloween je hororová série jedenácti filmů, jejichž hlavní postavou je Michael Myers, masový vrah s bílou maskou a kuchyňským nožem, který vraždí během Halloweenu. Tvůrci postavy jsou John Carpenter a Debra Hill. Společně natočili první díl série, který se nyní řadí mezi hororovou klasiku. Ve filmech hraje „ječící královna“ Jamie Lee Curtis.

Vetřelec (1979 – 2017)

Postava vraždící mimozemské bytosti s kyselinou místo krve patří mezi nejznámější filmové zabijáky vůbec. První film série o krvavém střetu mimozemšťana s vesmírnou posádkou v režii Ridleyho Scotta sklidil velký úspěch, získal Oscara za nejlepší vizuální efekty a mnoho dalších ocenění. Sérii tvoří čtyři filmy, cross-overy s Predátorem a dva prequely. Režie druhého dílu se ujal James Cameron a třetího David Fincher. Postavu kosmonautky Ellen Ripleyové hraje americká herečka Sigourney Weaver.

Noční můra v Elm Street (1984 – 2010)

Noční můra v Elm Street je devítidílná série o vrahu dětí Freddym Kruegerovi. Režisér prvního a sedmého dílu, Wes Craven, je rovněž režisérem další známé hororové série Vřískot. V prvním díle hraje mladičký Johnny Depp, pro kterého byla role Glena Lantze jeho první hereckou příležitostí.

Vřískot (1996 – 2011)

Čtyřdílná série Wese Cravena začíná brutální vraždou studentky, která byla obtěžována neznámým mužem přes telefon. Všemi díly prostupuje postava Sidney Prescottové (Neve Campbell), která musí neustále čelit otřesným událostem spojeným s maskovaným psychopatem.

Na rozdíl od jiných slasher vrahů je postava Ghostface ojedinělá, protože ji neztvárňuje pouze jedna osoba, ale vrahové se pod ikonickou maskou ducha střídají.

Nezvratný osud (2000 – 2011)

Série, v nichž po postavách nejde konkrétní osoba, ale sama smrt, jak je již z názvu zřejmé. Postavy ve filmech se snaží utéct zlým předtuchám konce, jenomže netuší, že osudu se nelze vyhnout. Ačkoli kvalita filmů po prvním dílu opět kolísá (stejně jako u Halloweenu nebo Noční můry v Elm Street), nápaditost tématu ji ale poměrně dobře vyvažuje.

Saw (2003 – 2021)

Hororový král, režisér James Wan, který má na svém kontě například první dva díly V zajetí démonů a první dva díly série Insidious, v roce 2003 natočil krátkometrážní snímek Saw jako námět na film o vražedných Jigsawových hrách, který ukázal producentům. Krátký film získal úspěch a o rok později vznikl první díl série Saw s názvem Saw: Hra o přežití (2004), který disponuje jedinečnou pointou. Pro sérii je typická perfektní provázanost jednotlivých filmů, která se netýká pouze odkazů na uplynulé události, ale i práce s mystifikací.

Insidious (2010 – 2021)

Insidious se řadí mezi hororové série, které se zabývají paranormálními jevy. Děj se točí kolem rodiny Lambertových a parapsycholožky Elise, která se jim rozhodne pomoci. První dva filmy od Jamese Wana na sebe dějově navazují, další dva se vrací v čase před události, které s rodinou Lambertových souvisejí a odhalují Elisinu děsivou minulost. Skutečné pořadí filmů je tedy Insidious: Poslední klíč, Insidious 3: Počátek, Insidious a nakonec Insidious 2.

V zajetí démonů (2013 – 2021)

Úspěšný hororový vesmír Conjuringverse se každým rokem rozrůstá a nyní se skládá již z osmi filmů – tří „hlavních“(V zajetí démonů, V zajetí démonů 2, V zajetí démonů: Na Ďáblův příkaz) a pěti vedlejších pokračování (Annabelle, Annabelle 2, Annabelle 3, Sestra – částečný prequel k V zajetí a La Llorona: Prokletá žena). Většina filmů je na motivy skutečných událostí, se kterými si manželé Warrenovi, vyšetřovatelé paranormálních jevů, museli během své kariéry poradit. Trilogie V zajetí démonů je z Conjuringverse jak u diváků tak i u kritiků nejúspěšnější, za což může především skvělá práce se stupňováním napětí.