Závod se odehrál na okruhu v okolí Bánovec nad Bebravou a to na okruhu s délkou 32,5 km, který peloton kategorie absolvoval celkem sedmkrát a avizovaná celková délka byla 227,5 km. Ačkoliv měl okruh nenáročný profil pouze s jedním velmi mírným stoupáním, tak se očekávalo, že vysoké teploty a nastolené tempo budou výrazně redukovat peloton.

Elkov Kasper obhajoval loňský mistrovský titul Adama Ťoupalíka z Mladé Boleslavi a do závodu vstupoval s jediným cílem, a to prodloužit sérii mistrovských titulů na čtyři roky po sobě. Z předních jmen české cyklistky se na startu objevili Zdeněk Štybar, Roman Kreuziger, Petr Vakoč nebo Josef Černý. Ze slovenských závodníků byl tradičně největším jménem Peter Sagan. 

Hned v kopci prvního kola rozjel peloton tempo, které klasicky oddělilo na výkonnost závodníky, kteří do pelotonu víceméně nepatřili. V druhém kole se pak na čele vyselektovalo deset závodníků, kde byl z týmu Elkov Kasper i Neuman s Kukrlem a k nim se snažil doskočit Adam Ťoupalík. To se nepovedlo, a tak na čele s nimi zůstali ještě Daniel Turek, Peter Sagan, Karel Camrda, Mathias Vacek, Petr Klabouch, Matúš Štoček, Tomáš Kalojíros a Lubomír Petruš. Tato skupina měla v třetím stoupání více než pětiminutový náskok.

V pelotonu se sice snažila jet dvojice Štybar, Černý, ale jejich snaha byla marná a v pelotonu nebyl nikdo další, kdo byl jel. Náskok s každým kolem narůstal a bylo jasné, že o českém i slovenském mistru se rozhodne ze skupiny v úniku.

V pátém kole při průjezdu stoupáním byla skupina stále ve stejném složení a její náskok činil více než deset minut. Dva okruhy do cíle už bylo znát, že horko a celkový objem kilometrů dává závodníkům zabrat. V předposledním kole odpadl ze skupiny Kalojíros, ale jinak držela skupina až do posledního kola. V něm zkusili jednotliví závodníci nastupovat, ale ujal se až únik, kde na čele zůstali Kukrle, Neuman, Turek a Sagan.

V posledním kopci nastoupil osamocený Sagan, na kterého Češi nereagovali a nechali vše na závěr závodu. Ačkoliv zkoušeli několik nástupů, tak Daniel Turek vydržel až do cílového prostoru. V poslední zatáčce se však Michael Kukrle i Dominik Neuman přes něj přehnali a mířili k již čtvrtému mistrovskému titulu pro tým Elkov Kasper v řadě za sebou.

„Jsem naprosto nadšený, vše vyšlo, jak mělo. Začalo se mi jet dobře až v předposledním kopci. Pocity mám parádní s Danem to bylo hodně těžké, protože měl velkou motivaci vyhrát. Jsem rád, že jsme si s ním takhle poradili. Domluvili jsem se, že já mu budu nastupovat a on ho potom přespurtuje. Vyšlo to úplně parádně,“ popsal své pocity nový mistr České republiky v silniční cyklistice Michael Kukrle.

Hned za ním se umístil jako vicemistr ČR Dominik Neuman: „Jsou to skvělé pocity, vyhráli jsme týmově a splnili úkol, který jsme dostali před startem. Pohlídali jsme si únik, protože jsme tušili, že by tam mohla vzniknout velmi silná skupina, což se i stalo.  Peter Sagan rozjížděl aktivně tempo, což nám hrálo do karet díky naší výkonnosti a ostatním soupeřům.“

„To, co se klukům podařilo v rámci domácí cyklistiky, je historický výsledek, jelikož mít titul čtyřikrát po sobě je poměrně neobvyklé. Jsem rád, že jsme opět ukázali, že jsme schopní porazit jezdce velkých týmů,“ doplnil ředitel týmu Elkov Kasper Vladimír Vávra.

Celkově si Elkov Kasper v součtu s časovkou odváží ze Slovenska 254 UCI bodů.

Na tým Elkov Kasper už v příštím týdnu čeká čtyřdenní Solidarnosc zařazená do druhé kategorie UCI.