Těžba Bitcoinu s využitím solární energie se stává realitou

Společnosti Square and Blockstream zahájí provoz těžební farmy Bitcoinu na solární pohon. Těžba Bitcoinu se stala horkým tématem uvnitř i vně komunity kryptoměn od doby, kdy Elon Musk uvedl množství spotřebované energie aktivem jako hlavní důvod, proč Tesla za své produkty přestala přijímat platby.

Zdroj: WienEnergie

Open-source solární těžební zařízení

Řada organizací a významných osobností již podnikla kroky k řešení obav kvůli nadměrné spotřebě energie pro těžbu kryptoměn včetně Rady pro těžbu Bitcoinu. Nejnovější iniciativa pochází od Blockstream a Square. Obě strany se spojily, aby vytvořily open-source solární těžební zařízení v jednom z těžebních závodů Blockstream v USA.

Společnosti Square a Blockstream se zavázaly, že zůstanou transparentní během celého procesu sdílením podrobností o ekonomice projektu a poznatků získaných při budování bitcoinové těžební farmy poháněné obnovitelnou energií. Cílem společností Square a Blockstream je „zvýšit povědomí a ukázat, jak může těžba Bitcoinu ve spojení s obnovitelnou energií pomoci při přechodu na čistou energii.“

K tomu Blockstream spustí bezplatný přístupový panel zobrazující metriky výkonu projektu v reálném čase, včetně vytěžených BTC a spotřebované energie.

“Budeme demonstrovat nejen to, že zařízení na těžbu pomocí obnovitelných zdrojů je v reálném světě možné, ale také empiricky dokážeme, že Bitcoin pomuže světu s kroky k udržitelné budoucnosti,” řekl Chris Cook, CIO společnosti Blockstream a vedoucí těžby.

5 milionů dolarů na nové investice

Společnost poskytující finanční služby uvedla, že do zařízení investuje 5 milionů dolarů, zatímco Blockstream poskytne potřebnou infrastrukturu. Globální vedoucí ESG společnosti Square – Výbor pro udržitelnost, který se zaměřuje na záležitosti životního prostředí a udržitelnosti – Neil Jorgensen, uvedl, že projekt „bude sloužit jako průběžná, transparentní studie, která nám umožní společně poznat konkrétní ekonomiku těžby Bitcoinu s čistou energií“.

Společnost Square tedy opět vyjádřila svoji podporu primární kryptoměně. Patří mezi firmy, které zavedly BTC do své rozvahy. Generální ředitel společnosti Jack Dorsey navíc otevřeně ocenil význam bitcoinové sítě. Poslední takový příklad přišel před několika dny během konference Bitcoin 2021, kde označil BTC za nejdůležitější dílo ve svém životě. Dále řekl, že pokud by to bylo potřeba kvůli Bitcoinu, klidně odejde ze Square a Twitteru.