Proč to (ne)zkusit se svou dětskou láskou?

 

Začněme negativními aspekty takového rozhodnutí. „Nejdříve je třeba vstřebat alarmující okolnosti, abychom mohli přijmout pravou ryzost znovu nabytého propojení,“ radí zkraje Terri Orbuch, autorka knih o partnerství – mimo jiných i bestselleru Pět jednoduchých kroků, jak z dobrého manželství udělat skvělé. „Neupínejte se ke starým vztahům pouze z potřeby jeden navázat,“ dodává. Zřejmý fakt, napadlo by vás. Jenže jak Terri ve svých textech demonstruje, mnoho z nás není upřímné bilance po emočně nedoléčených časech izolace schopno. „Ač to normálně nedoporučuji, protože takový obrázek nemusí být zcela vypovídající, zkuste pochopit jeho novou osobnost skrze profily na sociálních sítích. Zde se vyplatí znovu přijmout kým daný člověk je, byl – a hlavně – chce být, “ říká psycholožka Laura Ciel, která se zaměřuje na vztahy v době post-internetu.

Laura tím zároveň vyzdvihuje důležitý fakt. Přijměte novou osobnost staré lásky. I když v jádru, ve svých návycích a vzorcích může zůstat onen vyvolený stále stejným jedincem, jeho optika se v průběhu let může měnit. Může chtít projít výraznou proměnou, nebo se naopak i on či ona sám vrátit k něčemu stálejšímu. Zkuste pochopit kým chce být, abyste mohli svá životní tempa lépe sladit. Pokud se tak nestane, může se z celého vztahu stát velmi nepříjemné situace, která oběma zajisté ublíží. „Ne vždy si dokážeme plně uvědomit souvislosti, které doprovázejí oživení starého vztahu. Často máme na paměti světlé chvilky, díky nimž vztah fungoval. Ale málokdy si dokážeme uvědomit, jak daleko takové momenty jsou, co následovalo po jejich uplynutí a jak je druhá strana zpracovávala. Navíc ne vše, co vnímáme jako pozitivní je skutečně pozitivní pro druhé,“ uzavírá Laura.

On-line dating: Jak z první zprávy k první schůzce?

elle.cz

Když druhého pochopíte a máte jistotu, že máte na čem stavět, zkuste se propojit. A to skrze momenty, které víte, že si oba stále užíváte. „Je důležité ale na takové oťukávání nikterak nespěchat. Teď je čas, kdy opravdu musíte bedlivě poslouchat,“ doporučuje Terri Orbuch. „Nesnažte se rychle vrátit vše do starých kolejí, do těch se vám zajet stejně nikdy nepodaří. Ač se jedná o člověka z minulosti, na minulost se v tomto případě rozhodně nemůžete spoléhat. Musíte k celému vztahu přistupovat jako k tomu novému,“ doplňuje Laura. Jak ze souvislostí vyplívá, na takovém vztahu nakonec můžete vynaložit daleko víc síly a energie, než na jakémkoliv jiném. Vztah je v tomto případě jako zrcadlo, odráží to, co do něj promítáte. Psychologové se proto také shodují v tom, že do takového životního projektu je třeba se vydat jen pokud jste srovnaní sami se sebou.

 

Ne vše, co vnímáme jako pozitivní je skutečně pozitivní pro druhé.

 

„Není to nemožné,“ vyprávíme si s kolegou. Jeho známí se dali dohromady po deseti letech během karantény. Proto, pokud máte pocit, že vám izolace nabídla reset životních priorit a přístupu k vlastnímu tempu, zkuste doopravdy najít někoho, koho znáte dobře a mohli byste s ním tento restart úspěšně prodělat. Podle mnoho psychologů nás dětské lásky do velké míry ovlivňují na celý život, ovlivňují to, jak vnímáme milostný vztah a partnerství, proto může být navrácení k původním hodnotám životním přínosem. Lze si na něm však lidově řečeno vylámat zuby a vždy bude představovat risk. Šli byste do toho? Takový krok vyžaduje nejen rozhodnutí, ale také samotnou rozhodnost, vůli energii a čas.

V kultuře se rozhodnutí „zamilovat se zpět do minulosti“ prezentuje jako snadný únik od toxických vztahů dospělosti. Jenže život není červená knihovna a mýty o jednoduchém transferu k někomu, s kým jste se deset let neviděli zrovna neprobíhá na pláži s vlajícím šátkem a kabrioletem v pozadí. „Můžete narazit na předsudky, zklamání, dokonce i nová zjištění o sobě samých. Do takového údělu musíte jít motivováni něčím silnějším než jen chvilkovým rozmarem. O to víc však taková situace může být obohacující,“ zakončuje svou úvahu Laura.

10 nejlepších aktivit, které dělat po rozchodu

elle.cz