8 nejlepších filmů Emily Blunt

Foto: GK Films, Paramount Pictures, Legendary Pictures

Od osmi do čtrnácti let trpěla koktáním, v šestnácti přešla na soukromou školu zaměřenou na umění, kde byla vybrána jako účastnice na Edinburghském filmovém festivalu. Tam ji objevil hledač talentů. Emily Blunt, jedna z nejvýraznějších hereček současnosti, zazářila v řadě filmů již od počátku své herecké kariéry. Pojďme se podívat na ty nejzdařilejší.

Ďábel nosí Pradu

Film z fashion prostředí, který se stal pro Blunt zlomovým. Hraje v něm jednu z asistentek (druhou hraje Anne Hathaway) přísné redaktorky módního časopisu Runway, Mirandy Priestly, kterou ztvárnila herecká hvězda Meryl Streep. Role chladné a závistivé Emily herečce vynesla nominaci na Zlatý glóbus a otevřela dveře do Hollywoodu.

Královna Viktorie

Film, v němž Blunt hraje mladičkou královnu, která si v pouhých osmnácti letech musí vybojovat respekt a úctu vlivných politiků a přízeň občanů. Po řadě komediálních filmů, které následovaly po Ďábel nosí Pradu se zde herečka objevuje ve zcela jiném světle a za ztvárnění slavné panovnice získala další nominaci na Zlatý glóbus.

Neřízená střela

V této akční kriminální komedii se herečka objevuje opět po boku Ruperta Grinta a Billa Nightyho, se kterým již dříve spolupracovala a to na televizním dramatu Gideon’s Daughter (2005). Film líčí příběh nájemného vraha Victora, který má „odstranit“ podvodnici Rose. Tato zakázka je však složitější, než se zdá a spojí osudy obou postav nedorozuměním doprovázeným řadou šílených událostí.

Správci osudu

Akční sci-fi romantická podívaná o úspěšném politikovi Davidu Norrisovi, který zjistí, že jeho osud řídí skupina „správců osudu“, jejichž úmysly s Davidovým životem se dost liší od jeho představ. Emily Blunt se zde představuje v roli krásné Elise, do níž se David (Matt Damon) na první pohled zamiluje a má v úmyslu s ní zůstat, ačkoli si tím zadělává na malér.

Na hraně zítřka

Další sci-fi snímek, v němž si Emily zahrála „Ocelovou mrchu“ Ritu. Film natočený podle japonské light novely All You Need Is Kill (Hiroshi Sakurazaka) vypráví o invazi mimozemšťanů a časové smyčce – jednom stále se opakujícím dni, v němž nezkušený podplukovník Cage (Tom Cruise) znovu a znovu umírá a ožívá na začátku stejného dne. Po každém zmrtvýchvstání je však zkušenější a spolu s Ritou, příslušnicí Speciálních jednotek, jsou tak čím dál blíž k poražení nepřítele.

Sicario: Nájemný vrah

Ve filmu z pera thrillerového scenáristy Taylora Sheridana (např. Za každou cenu, Wind River, Sicario 2: Soldado) se Blunt objevuje jako agentka FBI, která se vydává do příhraniční oblasti mezi Mexikem a USA, aby pomohla v boji proti drogám. Svou účastí se však stává součástí něčeho, na čem se podílet nechce, ovšem cesta zpátky se nehledá snadno.

Film získal tři nominace na Oscara a rovněž tři na cenu BAFTA.

Dívka ve vlaku

V doprovodu podmanivé hudby Dannyho Elfmana (např. Batman, Mission: Impossible, Muži v černém) se herečka představuje v roli zlomené ženy Rachel, která po rozpadu manželství žije více životy druhých, než svým vlastním. Svůj žal zahání alkoholem a pravidelnými výlety vlakem, přičemž jednou, na cestě domů, z vlaku zahlédne nečekaný výjev na terase „domu snů“ v němž bydlí zdánlivě šťastný pár. Jelikož pár ztělesňuje její ideály, rozhodne se Rachel zasáhnout a vydává se za Megan – obyvatelkou domu. A další den je Megan pohřešovaná…

Film je adaptací bestselleru spisovatelky Pauly Hawkinsové.

Tiché místo

Tiché místo je režisérskou prvotinou Johna Krasinského, manžela Emily Blunt, který ve filmu také hraje. A to jako Lee, manžel Evelyn, kterou hraje Blunt.

Evelyn, Lee a jejich děti žijí v postapokalyptickém světě v neustálých obavách z mimozemšťanů, co naší planetu osídlili a kteří mají extrémně citlivý sluch. Život ve světě, kde je ticho synonymem bezpečí je však velmi obtížný a připomíná spíš čekání na jedinou chybu, která se může stát osudnou.

Velmi originální příběh získal mimořádný úspěch jak u kritiky, tak i u publika. Není proto divu, že pokračování na sebe nenechalo dlouho čekat a již brzy ho uvidíme v kinech.