Šéf diplomacie EU pohrozil sankcemi libanonským politikům za tamní krizi

21.06.2021
Euroskop.cz, ČTK

Šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell v pátek kritizoval libanonské politiky za prodlevy při vytváření nového vládního kabinetu v době, kdy se země nachází v politické a ekonomické krizi. Varoval, že EU by mohla uvalit sankce na ty libanonské představitele, kteří budou dál bránit vzniku nové vlády a realizaci reforem.

„Nechápeme, že devět měsíců po rezignaci premiéra v Libanonu stále není žádná vláda,“ uvedl Borrell po setkání s libanonským prezidentem Michelem Aúnem. „Není možné plýtvat časem. Jste na pokraji finančního kolapsu,“ dodal podle agentury Reuters. Upozornil, že před kolapsem může zemi ochránit pouze rychlá dohoda s Mezinárodním měnovým fondem (MMF).

Největší hospodářská krize od poloviny 19. století

V libanonských médiích se již objevily zprávy, podle kterých EU připravuje návrhy na restrikce pro cestování a na zmrazení majetku některých politiků, poznamenala agentura AP.

Hospodářská krize v Libanonu začala v roce 2019 a v posledních měsících nabrala na intenzitě. Podle Světové banky (SB) by se mohla zařadit mezi největší hospodářské krize od poloviny 19. století. SB předpokládá, že libanonská ekonomika letos klesne o dalších 9,5 procenta po loňském propadu o více než 20 procent.

Krizi jste si způsobili sami

„Krize, které Libanon čelí, je domácí krizí,“ upozornil Borrell. „Není to krize přicházející ze zahraničí nebo v důsledku vnějších faktorů. Je to doma vytvořená krize, krize, kterou jste si sami způsobili,“ dodal.

Více než polovina obyvatel Libanonu teď žije v chudobě. Země se potýká s vysokou inflací, výpadky v dodávkách elektřiny a nedostatkem potravin i pohonných hmot.

„Jsme připraveni pomoci,“ uvedl Borrell. Dodal nicméně, že pokud budou snahy o řešení krize stále čelit obstrukcím, bude muset EU zvážit další možnosti, které by mohly zahrnovat „cílené sankce“.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek