Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Jak snížit vysoký tlak? Na cestě ke zdravému srdci nezapomeňte pohladit i duši

Hypertenze ohrožuje až 40 procent Čechů. Foto: Martin Faltejsek

Žiješ srdcem. Tak zní název osvětové kampaně neziskové organizace Loono, která se po tématu prevence rakoviny prsu či prostaty zaměřuje také na vysoký krevní tlak. Hypertenzí totiž v České republice trpí až 40 procent lidí ve věku 25 až 64 let. Ve spojení s odborníky se proto Loono snaží zvýšit povědomí o tom, jak vysokému tlaku předcházet i jak ho správně změřit.

Vysoký krevní tlak se často dlouhou dobu nijak neprojevuje. I proto se mu přezdívá tichý zabiják. Už počáteční mírné zvýšení tlaku ale může negativně ovlivňovat orgány v těle a vést k vážnějším následkům. „Neléčeným vysokým krevním tlakem si pak lidé zbytečně zvyšují riziko srdečního infarktu, srdečního selhání a mrtvice,“ apeluje Blanka Sigmundová, ředitelka neziskové organizace Loono. Hypertenzí jsou podle ní kromě srdce a cév ohroženy také oči či mozek. Člověk s vysokým tlakem může trpět na bolesti hlavy, cítit zvýšenou únavu nebo podrážděnost.

Nejlepší způsob, jak onemocnění předcházet není příliš překvapující, přesto je potřeba ho neustále připomínat. Zásadní je totiž komplexní zdravý životní styl v čele s vyváženou stravou a pravidelným pohybem. „Váš jídelníček by měl obsahovat hlavně zeleninu a ovoce, ryby, luštěniny, ořechy a důležité je také jídlo zbytečně nesolit. Omezte konzumaci jídla připraveného z polotovarů, z restaurací a fast-foodů. Tato jídla obvykle obsahují velké množství soli a tuku,“ radí prof. MUDr. Petr Toušek, Ph.D., vedoucí divize intervenční kardiologie ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, který s Loonem na kampani spolupracuje.

Loono radí, jak hypertenzi předcházet i na koho se obrátit. Foto: Martin Faltejsek

O srdce je ale důležité pečovat i jinak než jen na fyzické úrovni. Bojovat proti stresu a každodenním starostem pomůže kontakt s milovanými osobami, upřímný smích nebo třeba meditace. O problémech je také důležité mluvit – ať už s přáteli nebo právě s odborníky z organizace Loono. Další užitečné tipy nabízí na webových stránkách, sociálních sítích i v podcastech.

Související články

Zaručeně zlepší den

Jak vyzrát na antihmotu? Vědci z CERNu vědí

Víme, jak levně zaparkovat na letišti ve Vídni

Jubilejní 15. ročník Equal Pay Day zaznamenal rekordní účast

Pracovat jen v pracovní době? Austrálie zavádí právo na odpojení

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Zahrajte si na astronomy a najděte souhvězdí

Inspirace z knihovny: Zahrajte si na astronomy a najděte souhvězdí

Lidstvo odjakživa fascinují záhady a neprobádané věci. Nejspíš i proto naše čtenáře nejvíc baví…