Střet premiéra Andreje Babiše (ANO) s Bruselem může vést ke zhoršení ratingu České republiky, upozorňuje ekonom Lukáš Kovanda. Agentura Fitch zatím varovala pouze Polsko a Maďarsko, podle Kovandy se však může brzy zaměřit také na Česko.

Jedna ze tří světově nejvýznamnějších ratingových agentur varuje, že otázky vlády práva a kvality institucí mohou v blízké budoucnosti hrát výraznější roli při hodnocení úvěruschopnosti jednotlivých zemí. Agentura Fitch to zveřejnila ve své nové zprávě.

Zaměřila se hlavně na region střední a východní Evropy, konkrétně pak na Polsko a Maďarsko. Podle agentury je v případě těchto dvou zemí na místě znepokojení z možného zhoršení jejich ratingu.

„Důvodem je nyní také to, že čerpání z pandemického fondu obnovy EU bude evidentně podmiňováno podstatněji než dosavadní čerpání evropských peněz právě dodržováním zásad vlády práva a institucionálního pořádku v souladu s preferencemi Evropské komise,“ vysvětluje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Prostředky z fondu obnovy EU se přitom podle něj mohou stěžejním způsobem odrazit v rychlosti a plynulosti zotavování jednotlivých zemí po pandemii koronaviru.

Agentura Fitch zatím znepokojení vztahuje zejména k Maďarsku a k Polsku, v menší míře také k Bulharsku a Rumunsku. V případě České republiky deklaruje zatím dokonce pozitivní vliv dosavadního vývoje v oblasti vlády práva na celkové ratingové hodnocení.

„Celkově ovšem uvádí, že od roku 2015 k dalšímu pozitivnímu vývoji v regionu jako celku již nedochází. Nejvýraznější posun v dané oblasti nastal v uplynulých patnácti letech podle agentury mezi roky 2005 a 2008,“ tvrdí Kovanda s odkazem na zprávu agentury.

„Z hlediska České republiky je tedy příznivé, že přední ratingová agentura zatím nezdvihá varovný prst kvůli mediálně ostře sledovanému střetu premiéra Andreje Babiše s Bruselem ve věci čerpání dotací podnikem Agrofert,“ pokračuje ekonom.

Agrofert premiér Babiš vložil do svěřenského fondu, avšak podle Evropské komise nad ním ve značné míře stále uplatňuje kontrolu, takže je na místě podezření ze závažného střetu zájmů.

„Zprávu ratingové agentury nelze brát na lehkou váhu. Nejen její pozornost se může na situaci v ČR brzy obrátit v mnohem méně příznivém světle. Česká republika by pak v krajním případě mohla za premiérův střet zájmů platit nejen snížením objemu čerpatelných evropských peněz, ale také zhoršením ratingového hodnocení, které by jí dluh prodražilo,“ uzavřel Kovanda.

Za Babišův střet zájmů nebo podobný problém by tak Česko podle ekonoma platilo hned dvakrát. A to nižším objemem peněz získaných z EU a vyšším úrokem zaplaceným na státním dluhu.