Foto: AP / TASR / Profimedia

Šimon Reich: Unikl SARS-CoV-2 z čínské laboratoře, nebo ne? Proč je to důležité vědět

Napsal/a Šimon Reich 21. června 2021
FacebookTwitterPocketE-mail

Facebook nedávno zrušil embargo na posty o možném laboratorním úniku SARS-CoV-2. Američané začali vyšetřovat sami sebe, aby zjistili, kdo a jak moc spolufinancoval výzkum koronavirů v Číně. Wall Street Journal popsal 23. května zjištění amerických tajných služeb, že tři zaměstnanci wuchanské laboratoře byli v listopadu 2019 hospitalizováni s příznaky covid-19.

Vyšetřování možného původu viru, které doposud v Číně prováděl tým WHO, nelze brát vážně. Dorazil na místo činu příliš pozdě a vyšetřování biologických laboratoří odfláknul. Není se čemu divit, neboť vyšetřování vedl jistý Peter Daszak, jehož firma EcoAlliance Health byla tou, která wuchanský výzkum koronavirů sponzorovala.

Dnes již bývalého amerického prezidenta Trumpa se minulý rok při jedné tiskovce novináři zeptali, odkud má nebo o co opírá informaci, že SARS-CoV-2 unikl z laboratoře. Jindy velmi hovorný Trump, který nemá problém se promenádovat s atomovým kufříkem na veřejnosti a komentovat vše přehnaně a emocionálně, odbyl novináře tím, že nesmí odkrýt své zdroje.

Nevědecké konspirace?

V dubnu minulého roku se povedlo čínské lékařce Li-Meng Yan, která dříve pracovala pro wuchanský virologický institut (centrum výzkumu koronavirů), utéct z Hong Kongu do USA. Od té doby se nechala opakovaně slyšet v médiích, že SARS-CoV-2 je produktem genetické manipulace, ke které dochází v laboratořích v rámci tzv. gain-of-function research (výzkum zisku funkce).

Později během loňského září spolu s dalšími kolegy vydala odborný článek, který shrnoval fakta hovořící proti přírodnímu původu viru nebo pro původ laboratorní. V tomto článku se kromě svých zjištění opírá o přibližně 110 dalších odborných publikací, které vznikly dříve a zcela nezávisle na ní. Její druhý doplňující článek vyšel v říjnu a opírá se přibližně o 120 odborných publikací.

Pochybovat samozřejmě můžeme, ale dosavadní kritika této její práce byla pouze ad hominem. Všichni oslovení odborníci se oháněli tím, že její práce není dostatečně vědecká, že je plná dezinformací a fantasmagorií. Žádný z těch, kteří její práci kritizovali, však nebyl schopen odborně oponovat jedinému konkrétnímu argumentu, který Li-Meng Yan položila v těchto svých publikacích na stůl.

Jak to bylo s netopýry

Možnosti laboratorního úniku seriózně studovaly přinejmenším desítky dalších vědců. Jedním takovým je americká viroložka Alina Chan, která si již na začátku minulého roku všimla skutečnosti, že byl SARS-CoV-2 od začátku epidemie perfektně adaptován na člověka, což je nelogické a v rozporu s naší zkušeností, kterou máme se SARS-CoV-1 z roku 2002.

Celá řada dalších vědců si zase všimla problémů spojených s netopýřím koronavirem RaTG13, který čínští autoři (pod vedením šéfky wuchanské laboratoře koronavirového výzkumu Zheng-Li Shi) označili jako možného předchůdce SARS-CoV-2 již v lednu 2020. Zdá se totiž, že tento koronavirus RaTG13 se ve skutečnosti v přírodě vůbec nevyskytuje.

Ať už se však RaTG13 u netopýrů vyskytuje či nikoliv, jeho podobnost se SARS-CoV-2 je pouhých 96% (pro srovnání: šimpanz je člověku podobný z 98 %). Krom toho se RaTG13 zásadním způsobem liší v klíčové části spike proteinu, pomocí kterého se virus váže na hostitelskou buňku. A právě v této časti je SARS-CoV-2 skvěle adaptován na buňku lidskou.

Proto zastánci přírodního původu zmínili rovněž existenci koronavirů vyskytujících se u luskounů, které jsou v tomto klíčovém místě SARS-CoV-2 velmi podobné. Jenže i zde se objevil podobný problém jako u netopýřího RaTG13. Ukázalo se, že tyto koronaviry byly popsány u luskounů zabavených pašerákovi vzácných zvířat, ale nikdo je nikdy u žádných jiných luskounů neprokázal.

Mizející čínští vědci

Li-Meng Yan se domnívá, že jako základ pro vytvoření SARS-CoV-2 posloužily koronaviry ZC45 a/nebo ZXC21, které mu jsou až podezřele podobné ve dvou genetických částech, které obvykle bývají u každého koronaviru odlišné. ZC45 a ZXC21 byly izolovány a popsány vědci z čínské armádní laboratoře mezi lety 2015 a 2017.

Čínští vědci z šanghajské biologické laboratoře na tyto dva koronaviry a jejich podobnost se SARS-CoV-2 upozornili ve svém článku, který vyšel v časopise Nature v lednu 2020. Den po otisknutí článku byla laboratoř zavřena, prý z důvodu nutných „oprav“. Příslušné vědce, kteří se odvážili článek o podobnosti ZC45/ZXC21 a SARS-CoV-2 vydat na vlastní pěst, od té doby nikdo neviděl.

Hlavními argumenty pro laboratorní původ jsou zvláštnosti samotného genetického kódu SARS-CoV-2. Na začátku a na konci kódu, který určuje, jak vypadá výše zmíněná klíčová oblast spike proteinu, se nacházejí sekvence (tzv. kodony), které běžně používáme při genetické manipulaci. Dalším podezřelým místem je tzv. „furin-cleavage“ oblast.

Sekvence EcoRi a BstEII v klíčovém místě SARS-CoV-2, které se běžně užívají pro genetickou manipulaci již řadu let.

Furin je enzym, který se hojně vyskytuje v lidském těle, protože má za úkol aktivovat celou řadu proteinů (bílkovin). V případě SARS-CoV-2 nám prokazuje medvědí službu, neboť viru ulehčuje vstup do hostitelské buňky. Problém je v tom, že tato „furin-cleavage“ oblast, díky které je vstup do buněk ulehčen, se u příbuzných koronavirů vůbec nevyskytuje.

K tomu všemu si připočítejme nedávné zjištění novinářů z australské Sky News, že se ve wuchanské laboratoři ve skutečnosti pracovalo se živými netopýry, což výše zmíněný vyšetřovatel WHO Peter Daszak dříve na svém Twitteru označil za konspirační teorii.

Přínos s otazníkem, riziko obrovské

Nic z uvedeného samozřejmě nedokazuje, jakého původu SARS-CoV-2 ve skutečnosti je. Definitivní důkaz je z principu věci nesmírně obtížné (ne-li nemožné) získat.

Na každý pád by nebylo od věci důkladně vyslechnout všechny vědce z wuchanských laboratoří. Znát pravdu je důležité i proto, že podobný výzkum probíhá po celém světě již mnoho let. Nedělají ho pouze Číňané, ale rovněž my Evropané, Američané a další, což je alarmující. Jedná se totiž činnost, jejíž benefit je diskutabilní a její potenciální rizika naopak ohromná.

Svět dost možná nezničí atomové bomby, které se nikdo neodváží odpálit, ale smrtící a vysoce nakažlivé infekční patogeny, které si sami vyrobíme a nechtěně nám uniknou z laboratoře. Hlavní americká tvář boje proti epidemii Anthony Fauci zastává názor, že sponzorovat výzkum zisku funkce v čínských laboratořích je v pořádku, což je k diskusi.

Ať už však SARS-CoV-2 unikl nechtěně z čínské laboratoře či nikoliv, to podstatné zůstává: jakmile se čínské autority dozvěděly o propuknutí epidemie, zapíraly a nechaly rozjet zničující pandemii s devastujícími a dlouhodobými následky pro většinu zemí světa. Není tedy – alespoň z pohledu autora těchto řádků – pochyb o tom, že by Čína měla škody světu kompenzovat.


Autor je lékař.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)