„Doporučujeme každopádně omezit pobyt v lese na nezbytně nutnou dobu a před vstupem mezi stromy použít repelenty,“ řekla brněnská epidemioložka Michaela Němečková.

Nejhorší situace je u Drnholce. V tamním luhu zjistili hygienici velké množství dospělých kalamitních komárů. „Aktivita samiček dosahuje vrcholu, výskyt komárů tam má charakter lokální kalamity,“ řekl Němečková. Další larvy komárů se tam líhnou podél řeky Jevišovky.

Komáří kalamita propukla také v Kančí oboře, na Křivém jezeře nebo v polesí Tvrdonice. „V okolí Pohanska je nyní méně komárů, výrazně se ale vyskatují muchničky. U soutoku Moravy a Dyje jejich výskyt vrcholí a má charkter lokální kalamity,“ upřesnila epidemioložka.

Volno na jihu Moravy trávil minulý týden i Honza (38) s rodinou. „Byli jsme v oblasti Lednicko-valtického areálu a jeho okolí. Komáři nešetřili děti ani dospělé, nejvíc jich bylo samozřejmě v lese a blízko rybníků,“ přiblížil. Ale přidal i pozitivní zkušenost: „Například na koupališti v Hustopečích nebylo po otravném hmyzu ani památky.“

Proč právě na Moravě?

Podle komárologa Oldřicha Šebesty je výskyt komárů na Břeclavsku a v Podyjí způsoben kromě jiného návazností na nížiny v Rakousku a na Slovensku.

„Krajina je otevřená na jihovýchod, směrem na Balkán a stává se vstupní branou pro pronikání teplomilných živočíchů,“ řekl. Žije zde například šest teplomilných druhů komárů, kteří jinde v republice nejsou.

Líhnou se i v nádobách na dešťovku

V nádobách s vodou se nyní líhnou komáři pisklaví, kteří obtěžují zejména večer a v noci na zahradách. Tento komár je schopen podle Němečkové přenášet virus západonilské horečky.

„Při pobytu na zahradě a přírodě je nutné použít repelentů a je potřeba chránit i obydlí,“ zdůraznila epidemioložka. Neschováte se. V době kalamity není výjimkou až 100 útoků komárů na člověka za minutu!

Na boj je pozdě, je třeba chránit

Podle komárologa Oldřich Šebesty se už nyní nedá proti líhnutí komárů nic dělat. „Teď je už jen třeba repelenty chránit lidi. Existují i plošné přípravky, pokud by chtěl někdo grilovat,“ poznamenal odborník.

Lidé si podle něj často sami nevědomky pěstují komáry doma, na zahradách. „Ideálními líhněmi jsou barely na dešťovku nebo bazénky,“ tvrdí Šebesta. Jakmile se objeví ve vodě larvy, je třeba ji okamžitě vylít.

Čím komáři hlavně škodí?

Při přemnožení obtěžují lidi svou fyzcikou přítomností, ruší je ve spánku a bodají. Sají člověku krev a vyvolávají kožní reakce. Mohou na člověka přenášet některá onemocnění. Škody jsou i nepřímé – poranění lidí tažnými zvířaty, které splaší útoky komárů. Kalamita působí i ekonomické ztráty kvůli pracovním omezením a vlivu na turistiku.

VIDEO: Komáří rojení z chorvatského letoviska.

Fotogalerie
12 fotografií