Foto: Policie ČR

Smrt mladíka po zákroku teplických policistů není kauza „český Floyd“. Pitva už souvislost vyloučila

Napsal/a Jan Žabka 21. června 2021
FacebookTwitterPocketE-mail

KOMENTÁŘ. Organizace Romea publikovala video sobotního zákroku teplických policistů, po němž zemřel romský mladík, toho času údajně pod vlivem drog. Na zhruba šestiminutovém videu je vidět, že jej policista takzvaně zaklekává. V médiích a na sociálních sítích se případ ihned začal přirovnávat k okolnostem smrti amerického černocha George Floyda. Jde sice o chytlavou, ale velmi zcestnou a nebezpečnou mediální zkratku: chybí k ní důkazy a ani to zakleknutí nesedí.

„Romský George Floyd? Mladý muž zemřel v Teplicích po zásahu policie. Ta odmítá, že za smrt může policejní zákrok, příčinou prý byly drogy,“ píše organizace Romea, která na případ jako první upozornila, na svých webových stránkách.

Připodobnění k americkému případu, který odstartoval loňské masové protesty proti rasismu po celém světě, se chytila i další média. V titulku se to prostě pěkně vyjímá:

Třeba zpravodajský web Seznam Zprávy do titulku napsal: „Český případ Floyd?“ „Jako Floyd, řeší Romea,“ píše zase server iDnes.cz. A přidávají se k tomu i lidé na sociálních sítích, včetně novinářů.

Reportérka Deníku N Jana Ciglerová například rovnou došla k závěru, že průběh českého zákroku byl prakticky totožný s tím americkým. „V jeho případě obžaloba policisty Chauvina prokázala, že nebýt jeho zákroku, Floyd by nezemřel, a tady půjde o to samé. Žil by? Bránil mu policista v příjmu vzduchu?“ napsala na svém Twitteru.

Skutečně jde „o to samé“? A jakpak to víme? Z fotek?

Prvoplánové podobnosti

Teplický případ na první pohled kauzu Floyd připomíná tím, že policista nejprve v rámci zásahu klečí na zástupci menšiny a ten poté umírá. Jenže zatímco u Američana George Floyda policista devět minut nepřetržitě klečel přímo na krku, v případě českého mladíka šlo podle dostupného videa o necelých šest minut, při kterých policista z těla několikrát nohu sundal a navíc mladému muži neklečel na krku, ale především na ramenu a zádech.

Což je v policejní praxi běžný postup ke znehybnění zadrženého.


Časová osa videa:

0:06 vteřin – policista zaklekává mladíka v oblasti ramene a krku
0:44 vteřin – policista uvolňuje koleno
1:01 min. – policista opět zaklekává mladíka v oblasti ramene
1:37 min. – znovu dochází k uvolnění chvatu
1:46 min. – policista zaklekává s krátkým uvolněním kolene v čase 2:20 
4:00 min. – policista sundává nohu z mladíka
4:03 min. – opět zaklekává rameno
4:22 min. – policista přesouvá nohu blíže k oblasti krku
5:33 min. – policista koleno zcela uvolňuje

Podrobný popis proti zásahu George Floyda vloni zpracoval americký deník The New York Times zde.


Floyd zemřel přímo při zákroku policistů a český mladík podle dostupných informací zemřel v sanitce při cestě do nemocnice. Podle lékařů i policie byl přitom pod vlivem drog, měl být agresivní a již při příjezdu měl být zraněný. Detaily se ještě musíme dozvědět, i proto jsou některé mediální závěry značně předčasné.

Právě drogy jsou zatím – též předběžně – považovány za příčinu úmrtí.

„Po příjezdu hlídky na místo našli policisté v ulici U Hřiště na zemi ležet muže bez trička, který měl zjevná zranění. Jakmile se k němu přiblížili, začal být agresivní, napadl je a způsobil jim škrábance. Jednoho kolegu pokousal,“ sdělil mluvčí teplické policie Daniel Vítek webu iDnes.cz.

Emotivní dojmy na úkor faktů

Podobností, které by z teplického případu dělaly kauzu „český Floyd“, je tedy v současné chvíli méně než se zdá z rychlých soudů, ze záběrů a fotek. A to pomíjíme podstatnou skutečnost, že v Americe je policejní brutalita a rasismus vůči menšinám považována za systémový problém.

Jde samozřejmě o smrt člověka a je zcela na místě zákrok policistů jak podrobit konstruktivní kritice a vyšetření, snaze zjistit, zda smrt mladíka policejní zákrok zapříčinil, měl na ní podíl, či zda tragédii šlo předejít. To jsou otázky, na které je potřeba znát odpověď.

Do té doby ale máme presumpci neviny. Jakékoli připodobňování ke kauze Floyd ji z podstaty nectí. V americkém případě jde o soudně potvrzený případ policejní brutality, v Česku se teprve čekalo na pitvu a její výsledky, ale spousta lidí už měla jasno. Právě před okamžikem přitom vyšla zpráva o tom, že „soudní pitva vyloučila souvislost se zákrokem policistů, který předcházel zadržení muže z Teplic, jenž zemřel při převozu do nemocnice“.

Je pochopitelné, že policejní zásah, po němž následuje smrt člověka, vzbuzuje emoce. Nepodložené spekulace jsou jen dalším palivem pro již tak napjatou atmosféru ve společnosti. Pokud „má jasno“ internetový dav, o to víc by seriózní novináři měli zachovat chladnou hlavu.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)