Hlavní obsah

Maláčová navrhuje minimální mzdu 18 000, Schillerová se postavila proti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO) se postavila proti návrhu sociální demokracie a ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) na nárůst minimální mzdy. Ta by se podle nich měla příští rok zvednout na 18 tisíc korun. Podle Schillerové by to mohlo ale vést k propouštění zaměstnanců, minimální mzdu totiž lidé dostávají v oborech, které nejvíce postihla epidemie koronaviru.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Článek

„Podporuji, aby rostla minimální mzda, ale ne tak, jak to navrhuje ministerstvo práce. Minimální mzdu mají lidé v oblastech, které jsou nejvíce zasažené epidemií. A to by mohlo vést k propouštění zaměstnanců,“ řekla Schillerová po pondělním jednání tripartity.

Maláčová navrhne od příštího roku minimální mzdu 18 tisíc korun

Domácí

Argumentovala také tím, že loni se zrušila superhrubá mzda, která byla nahrazena dvěma sazbami daně z příjmů fyzických osob ve výši 15 a 23 procent. Lidem díky tomu vzrostly platy nezávisle na zaměstnavatelích.

„Navyšování minimální mzdy musí být úměrné možnostem,” souhlasil s ní šéf Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner.

Schillerová se tak v pondělí postavila proti návrhu ČSSD a ministryně Maláčové. Ta navrhuje, aby minimální mzda v roce 2022 vzrostla na 18 tisíc, a to z nynějších 15 200 korun. V roce 2023 by se pak podle nich měla mzda vyšplhat na 20 tisíc.

Zkrácení pracovní doby? Svazy jsou proti

Ekonomika

„Vyšší minimální mzdu než my má nyní i Polsko a Slovensko. Proto je potřeba s minimální mzdou nyní pohnout. Je to navíc nástroj, který zvedá mzdy v celém státě,“ uvedla Maláčová.

Středula: Dveře jsou dokořán

Podle ní je potřeba, aby nyní mzdy rostly. „Považuji za absurdní, aby uklízečky pracovaly za 15 200 korun, dlaždiči za 16 800, prodavačky a číšníci za 18 500 korun,“ doplnila.

S Maláčovou souhlasí předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. „Myslím, že dveře jsou navýšení minimální mzdě otevřeny dokořán. Předběhlo nás Estonsko i Litva,“ řekl.

„Neobávám se, že by to mělo vliv na zaměstnanost, ti lidé pracují na místech, která jsou potřeba,“ dodal.

Atmosféra na tiskové konferenci po jednání tripartity byla v pondělí napjatá. Ministryně Maláčová šéfka resortu financí Schillerová se v odpovědích na řadu otázek neshodly, opravovaly se a napomínaly. Na zasedání vlády, které po tripartitě následovalo, odešly ministryně z tiskového sálu každá jinou cestou.

Reklama

Výběr článků

Načítám