Nejhorším nešvarem současné politiky (a to neplatí jen pro ČR) je současný fenomén, který se dostal z úplného okraje na mainstream a tím je nahrazovaní řešení skutečných problémů daného teritoria vytvářením kulturních slaměných panáků a aktivní vytváření účelových dezinformací.

A bohužel tyto politické praktiky si osvojily i skalní fankluby politických stran a proudů a místo, aby po politicích požadovali eliminace nejpalčivějších problémů společnosti a konfrontovali politické strany s jejich (ne)řešením, nechávají se ataky na emoce odtlačit z této pozice a sami nasedají na konfrontačně – dezinformační lajnu proti ”označeným” nepřátelům.

Kdo na tom prodělává? No ano, my všichni, občané, voliči. A kdo vydělává? No ano, právě ti, problémy řešit neschopní, politici. Konkrétní ukázku z posledních dnů jsem schválně vybral na linii Alexandra Alvarová – Piráti.

To proto, že největší smršť dezinformací se týkala právě Bartošovy strany a taky proto, že právě Alvarovou nemůže nikdo podezírat z přehnaných sympatií ke konkurenční straně. Ta totiž v nedávné minulosti pracovala jako PR manager pro KDU – ČSL a stále je s touto stranou spojena pupeční šňůrou a sama sebe opakovaně označuje za voliče výhradně konzervativního.

„Nepatřím k pirátským voličům, ale na tohle vás musím upozornit. Dezinfo scéna má už teď veřejného nepřítele číslo jedna: Piráty. Když se podíváte na průzkumy a pirátské postoje ke klíčovým narativům naší země, pochopíte, proč je tak strašně serou. Nejdou “ovládat”, takže bude výhodnější je zničit. Jsem v podstatě skoro boomer a v téhle a starší generaci dobře rezonuje obviňování z ultralevice, dlouhý vlasy a drogy ( to je nám odporný, jsme už prďoši.)

Dezinformátoři to vědí a tak hlavní směr útoku povedou tímto směrem. “Není to pravda, ale mohla by být” bude hodně o jejich levičáctví a drogách (Bartošův obličej s dredy si o tento typ manipulativní kampaně přímo říká). Vsadím se o co chcete, že řetězáky a FB budou přetékat fotoshop “důkazy” na téma “zhulenec”.

Tak si na to dejte pozor, ať to nesdílíte jen proto, že máte v břiše vůči Pirátům “takovej ten negativní feeling”. Protože každej hlas co odpadne Pirátům, není výhrou pro demokracii, jak se můžete naivně domnívat. A tahle kampaň bude primárně nahánět voliče Babišovi: “Zastavme zhulené Máničky” zabere stoprocentně. Tak se na tom nepodílejte,“ píše Alexandra Alvarová.

V úvodním obrázku vidíte typickou manipulaci. Vlevo oříznutou fotografii, vpravo originál.

Autor: Karel Paták – Visegradský jezdec


author