Jak často by si muži měli mýt vlasy?

Naprostým základem hezkých a pevných vlasů bez roztřepených konečků je pravidelná, a hlavně kvalitní péče. Ta spočívá nejenom v mytí, ale také v rozčesávání, případně v použití dalších kosmetických prostředků.

jak často mýt vlasy

Jak často mýt vlasy? Bohužel péče o vlasy je natolik individuální, že je velmi těžké stanovit všeobecné postupy, jimiž by se mohli řídit všichni muži. Konkrétní postup totiž závisí na délce vlasů, jejich jemnosti a dalších vlastnostech. 

Vždy používejte kvalitní šampon

Určitě všichni víte, že všechny šampony vyskytující se na trhu nejsou svou kvalitou stejné. Řada z nich se složením velmi liší, což se může zásadním způsobem odrazit v kvalitě vašich vlasů. Ještě před nákupem si tedy přečtěte popis od výrobce a uživatelské recenze, abyste byli schopni vybrat ten nejlepší typ šamponu pro vaše vlasy.

Pokud je to jen trochu možné, vyhněte se přípravkům se sulfáty a silikonem. Žádná z těchto látek není k vlasům šetrná, neboť vlasy po umytí postupně vyschnou a zplihnou, což rozhodně nechcete.

Který šampon si vybrat?

Na suché vlasy používejte hydratační produkty s obsahem oleje, másla nebo jiných výživných látek. Díky nim bude kštice lépe vyživena a vlasy budou na první pohled vypadat lépe.

Máte-li jemné a snadno se mastící vlasy, raději používejte čistící šampony s obsahem heřmánku nebo tea tree oil. Tyto pročišťující látky šetrným způsobem odstraní mastnotu a pomohou s lepším vyživením vlasů už od kořínků.

Pokud trpíte na jemné a snadno lámavé vlasy, vyhledejte v obchodě šampony s posilujícím účinkem. Za každou cenu potřebujete vlasy posílit, aby se tolik netřepily a nelámaly. Opravdu kvalitní přípravky obsahují proteiny, například kolagen nebo kreatin.

Jak často mýt vlasy?

To je asi nejčastěji pokládaná otázka při péči o vlasy. Ideální je mytí přibližně dvakrát až třikrát týdně. Jenomže máte-li rychle se mastící vlasy, budete donuceni si hlavu mýt každý den, což vlasům zrovna dvakrát neprospívá. Proč? Protože je ochudíte o přirozené ochranné oleje, které jim dodává lidská pokožka, v důsledku čehož se budou více třepit a snadněji lámat.

Pokud byste si chtěli udržet čisté vlasy, a přitom odstranit mastnotu, myjte si hlavu alespoň vodou. Ta odstraní nečistoty, a přitom porost neochudí o ochranné přirozené oleje. Jakmile budete tímto způsobem postupovat několik týdnů, spatříte velký progres. Vlasy se sice ze začátku budou mastit více, protože se budou snažit dorovnat produkci mazu, ovšem poté se stanou přirozeně silnějšími a nebudou tak náchylné k nečistotám.

Studená versus teplá voda?

V zimním období je horká sprcha skvělým zakončením těžkého dne. Měli byste ovšem vědět, že teplá voda zdravým vlasům příliš neprospívá. Voda o vysoké teplotě totiž vlasy vysušuje.

Na mytí kštice je tedy nejlepší použít vlažnou vodu, aby vlasy nebyly po umytí příliš poškozené či vysušené. Trváte-li na horké sprše, můžete si ji dopřát, ovšem na závěr osobní očisty nezapomeňte vlasy opláchnout studenější vodou, aby po umytí vypadaly zdravě a leskle.

Jak si vlasy usušit?

Jak často mýt vlasy už víme. Ale málokdo ví, že vzhled a kondice vlasů závisí i na správném usušení. Většina mužů má ve zvyku vzít hrubý ručník a drsně s ním o vlasy třít ve snaze je vysušit. To je úplně špatně, protože tímto způsobem docílíte akorát zvýšení lámavosti a třepení.

Mokré vlasy jsou totiž mnohem křehčí, protože voda keratinové molekuly roztahuje. Správně byste ručník na hlavu měli jenom pokládat a tímto způsobem nechat odsát všechnu přebytečnou vodu. Stále ovšem platí, že vlasy nejlépe uschnou přirozeným prouděním vzduchu.

Péče o vlasy není nijak složitá, takže ji zvládne každý z vás. Malými detaily můžete z poškozených a roztřepených vlasů udělat pevný a reprezentativní porost, po kterém jste tolik let toužili.  

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Trápí vás nadměrné vypadávání vlasů? Transplantace vlasů je řešením

Méně šamponu, více pomády – tak vypadá moderní péče o pánské vlasy