Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Firma Amblin Partners oscarového režiséra Spielberga podepsala smlouvu s Netflixem

Netflix. foto: Czechcrunch.cz

New York - Společnost Amblin Partners, kterou vede americký režisér Steven Spielberg, podepsala několikaletou smlouvu se streamovacím gigantem Netflix. Má mu ročně dodávat několik filmů. Finanční podmínky dohody dotčené firmy ve společném oznámení nezveřejnily.
  20:58

Bloom, Sandler či Gosling. Do Česka dorazily zahraniční štáby, Netflix tu natočí část nejdražšího projektu

Oscarový režisér filmů Schindlerův seznam, Jurský park, Zachraňte vojína Ryana a mnoha dalších bude dále moci na základě jiné smlouvy natáčet a produkovat filmy pro studio Universal Pictures, které spadá pod amerického kabelového operátora Comcast.

Spielberg se v uplynulých letech ke streamovacím službám stavěl rezervovaně. Tvrdil, že filmy z jejich produkce, které jsou primárně určené pro obrazovky, by se měly ucházet jen o televizní ceny Emmy, a nikoli o Oscary. Netflix některé své filmy omezeně uvádí do kin.

Režisér Steven Spielberg.
americký režisér Steven Spielberg.

„Bylo naprosto jasné, že máme úžasnou příležitost vyprávět nové příběhy a k divákům se dostat novými cestami,“ uvedl Spielberg v prohlášení o vyjednávání s jedním ze dvou šéfů Netflixu Tedem Sarandosem.

Vedle Spielbergových filmů Amblin produkuje i další snímky. Z nedávných projektů lze jmenovat například film Zelená kniha z roku 2018, který režíroval Peter Farrelly. V roce 2019 dostal tři Oscary, mimo jiné za nejlepší film. Z produkce společnosti Amblin vzešel též válečný snímek 1917, jejž režíroval Sam Mendes. Podle agentury Reuters je možné, že některý z filmů dodaných Netflixu bude režírovat sám Spielberg.

Výběr pro nerozhodného diváka. Netflix v Česku spustil funkci ‚něco přehrát‘

Netfix se stal velkým vítězem koronavirové krize, která mu loni díky zavřeným kinům zajistila rekordní hospodářské výsledky. Pandemie ale zároveň ztížila natáčení nových seriálů. Firma navíc bojuje s rostoucí konkurencí, stále větší tlak na ni vyvíjí především hollywoodský gigant Walt Disney.

V prvním čtvrtletí se Netflixu kvůli polevování pandemie nemoci covid-19 a nedostatku nových filmových a seriálových hitů zpomalil růst počtu předplatitelů. Přibyly jich necelé čtyři miliony na celkových 208 milionů. Streamovací služba Disney+ spuštěná v listopadu 2019 letos v březnu překonala hranici 100 milionů předplatitelů.

Autor: