IT SECURITY NETWORK NEWS je B2B komunitní web zaměřený na IT bezpečnost a související témata. #security #bezpečnost #ITSECNN

Axis představil novou verzi maskovací aplikace, je zdarma pro všechny kompatibilní kamery

AXIS Live Privacy Shield

Nejnovější verze aplikace pro dynamické maskování záběru AXIS Live Privacy Shield už nevyžaduje licenci a je zdarma pro všechny kompatibilní kamery Axis. Správci kamerových systémů tak můžou snadno zajistit spolehlivou ochranu soukromí při videodohledu, navíc v reálném čase. Analytický software běží přímo ve vybraných modelech kamer Axis, což s sebou přináší jednoduchou správu a také úsporu nákladných serverů.

Společnost Axis Communications uvádí novou verzi aplikace pro dynamické maskování záběru AXIS Live Privacy Shield, která je nyní k dispozici zdarma. Upgradovaný software využívá výpočetního výkonu samotných kamer a vytváří podrobnou a dynamicky se měnící masku ve vybraných oblastech obrazu.

To znamená, že pohybující se osoby a předem definované objekty se objeví v záběru transparentní nebo pixelizované. Proces samotného maskování v reálném čase je rychlejší než mrknutí oka a umožňuje efektivně dodržovat pravidla a regulační požadavky v oblasti ochrany soukromí a osobních údajů.

Dvě funkce maskování v reálném čase

Nejnovější verze softwaru podporuje hned dvě funkce maskování. Maskování na základě pohybu je určené pro vnitřní scény se stabilním osvětlením. V tomto režimu kamera maskuje (transparentní maskou nebo pixelizací) veškeré objekty, které se oproti scéně na pozadí pohybují, a videodohled tak obstojí v rámci nejvyšších standardů ochrany soukromí.

Maskování založené na AI je podporované ve vybraných kamerách s integrovanou jednotkou pro hluboké učení (DLPU). Aplikace identifikuje ve videostreamu lidské postavy a umožňuje uživatelům vybrat si buď maskování lidí (pohybujících se nebo stojících), nebo maskování pozadí. Tato funkce je vhodná pro vnitřní i venkovní scény v blízké vzdálenosti a s měnícím se, proměnlivým nebo slabým osvětlením. Uplatní se všude tam, kde se kromě videodohledu vyžaduje také zachování soukromí, jak jsou nemocniční pokoje, domovy pro seniory, výrobní zařízení, hotely, školy, kanceláře a obchody.

U obou funkcí lze definovat „zahrnuté“ i „vyloučené“ zóny ochrany soukromí. Systém lze navíc nakonfigurovat tak, aby poskytoval také samostatný videostream bez dynamického maskování, který můžou využít pouze autorizovaní uživatelé při řešení incidentu.

Mezi klíčové vlastnosti patří:

  • Ochrana soukromí
  • Dynamické maskování v reálném čase přímo v koncovém zařízení
  • Maskování založené na pohybu
  • Maskování založené na AI u vybraných kamer s DLPU
  • Ke stažení zdarma

Řešení AXIS Live Privacy Shield je vhodné pro vzdálený videodohled nebo záznam videa na místech, kde je problematické provádět jakékoliv jiné monitorování v souvislosti s pravidly nebo regulačními požadavky na ochranu soukromí. Je vhodný také pro monitorování výrobních, technologických nebo logistických procesů, kde je důležité sledovat samotný proces, nikoliv osoby v záběru.

TZ

@RadekVyskovsky