Bojíte se tmy? Podle vědců je váš mozek citlivější na světlo

Zejména u dětí je strach je běžnou reakcí na tmu. Podle vědců ale i u dospělých existuje souvislost mezi množstvím světla dopadajícího na náš mozek a mírou prožívaného strachu

22.06.2021 - Stanislav Mihulka



Mnozí z nás  dobře vědí, že tma dovede pořádně vystrašit. Iracionální strach či úzkost jsou u lidí, především v dětství, typickou reakcí na tmu. Australský tým odborníků nedávno odhalil zajímavý mechanismus ohledně působení světla v lidském mozku, který by se strachem ze tmy mohl úzce souviset.

Vědci zjistili, že osvětlení části mozku zvané amygdala tlumí aktivitu v této oblasti. Platí přitom nepřímá úměra – čím více světla, tím méně je amygdala aktivní. Právě tato část mozku hraje zásadní roli při zpracování emocí, včetně radosti a strachu. Světlo rovněž zesiluje spojení mezi amygdalou a takzvanou ventromediální prefrontální kůrou, další oblastí mozku, které se podílí na ovládání strachu.

TIP: Proč se bojíme pavouků? Arachnofobii máme v genech

Badatelé sledovali 23 dobrovolníků, které osvětlovali různě intenzivním světlem a zároveň skenovali jejich mozky s pomocí magnetické rezonance. Výsledky jejich výzkumu potvrzují, že lidský mozek je citlivý na světlo a že různá míra osvětlení ovlivňuje jeho fungování. Nejde přitom jen o strach. Z předchozích výzkumů vyplývá, že světlo ovlivňuje mozek při usínání, má vliv na náladu nebo na to, jak zvládáme stresové situace.


Další články v sekci