Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Německý brankář Neuer způsobil rozruch. Jeho duhovou pásku šetřila i UEFA, trest ale neudělila

Fotbalista Manuel Neuer v zápase na evropském šampionátu. V obou duelech oblékl duhovou pásku, kterou podpořil komunitu LGBT. foto: ČTK

Fotbalový brankář Manuel Neuer si zadělal na pěkný problém. Německá hvězda naskočila do dvou zápasů na evropském šampionátu s duhovou kapitánskou páskou, aby tak podpořila komunitu LGBT. To se nelíbí organizaci UEFA, která Neuerovo chování pokládá za politické gesto, která jsou zakázaná.
  5:00

V zápasech proti Francii a Portugalsku na letošním EURU i předchozím přátelském utkání s Lotyšskem navlékl na rukáv speciální pásku v duhových barvách. Brankář Manuel Neuer tak chtěl vyjádřit podporu komunitě LGBT, tedy lesbám, gayům, bisexuálům a transgender osobám v průběhu Pride Month neboli „duhového měsíce“. Jeho gestem se však začala zabývat UEFA, která jej pokládala za možný politický projev. Takové chování mají hráči na trávníku zakázané, a proto okamžitě došlo na šetření celé situace.

První transgender sportovkyně míří na olympiádu do Tokia. Kritici rozhodnutí mluví o velké nespravedlnosti

Německé fotbalové asociaci dokonce hrozila i pokuta. Ta už předtím uvedla, že Neuer nosí duhovou pásku jako symbol závazku celého týmu k rozmanitosti, otevřenosti, toleranci a jednotnému postoji proti nenávisti a vyloučení.

„Letos se německá asociace účastní různých kampaní. Manuel Neuer má na sobě duhovou pásku od přátelského zápasu proti Lotyšsku 7. června. Zpráva zní: „Jsme barevní!“ uvedl tiskový mluvčí asociace Jens Grittner pro Goal.com.

I UEFA nakonec vyšetřování zastavila. Podle Eurosportu o tom na svém twitteru Němci sami informovali. „Páska byla vyhodnocena jako týmový symbol diverzity, a tedy i dobré věci. Proto tým nebude čelit disciplinárnímu řízení,“ citovala německá asociace dopis od UEFA pro Sky News.

Podobných kauz se v posledních letech vyrojilo několik a pokaždé se setkaly s jiným přijetím. V roce 2017 vytvořili fanoušci Legie Varšava speciální choreo k uctění památky druhé světové války a 73. výroční Varšavského povstání při kterém bylo zavražděno na 160 tisíc lidí včetně dětí. Vzpomínkový akt se však u UEFA nedočkal pochopení a klub dostal pokutu takřka milion korun. 

V roce 2016 potrestala FIFA  Anglii, Skotsko, Severní Irsko i Wales za to, že při kvalifikačních utkáních o mistrovství světa se na jejich stadionech objevily symboly vlčího máku připomínající památku válečných veteránů. A právě s uctěním této památky mají hráči na ostrovech problémy dodnes. 

Pod palbu se roku 2019 dostali i fotbalisté Turecka, kteří po tureckém vpádu do Sýrie oslavovali góly salutováním na počest vojáků, již se bojů účastnili. 

Symbolické pokleknutí vyjadřující podporu hnutí Black Lives Matter, které je populární v poslední době, se naopak netrestá, i když rovněž představuje určitý způsob politického vyjádření. 

Největší novinkou je, že Němci chtějí při středečním utkání s Maďarskem rozsvítit svou Allianz Arenu v duhových barvách, aby tam symbolicky podpořili hnutí LGBT v Maďarsku,  které po přijetí nového zákona vládou Viktora Orbána nesmí propagovat komunitu a svá práva.