Za pád brokera s politickým krytím odsouzeni jen pěšáci

Vrchní soud uzavřel příběh Key Investments, kde zhodnotil peníze Stanislav Gross, Martin Kocourek či think-thank Václava Klause. Naopak radnice a obyčejní klienti přišli zkrátka.

Ten příběh může sloužit jako varování: i když vám něco doporučují známé tváře, neznamená to, že vaše peníze jsou v bezpečí. Takový byl případ Key Investments, zkrachovalého brokera, u něhož klienti utopili téměř 900 milionů korun.

Vrchní soud nyní potvrdil pětileté vězení pro Daniela Brzkovského, který vystupoval v roli ředitele Key Investments. Čtyři roky pak dostala Klára Fenstererová, která měla z pozice členky představenstva firmy na její chod dohlížet. Tresty si vyslechli za to, že firma vědomě nakupovala vysoce rizikové cenné papíry a teprve po krachu Key Investments se ukázalo, že jsou bezcenné.


Titulní strana smlouvy z roku 2003, kterou za ODS uzavíral Jan Zahradil. A podpisy na dodatku z roku 2005, za ODS je podepisoval Petr Nečas. Repro: Neo

Stamiliony z Key Investments zmizely a policie je nikdy nevypátrala. Stejně jako nikdy nedokázala doložit, komu vlastně firma ve skutečnosti patřila. Jako klíčová postava v kauze figuroval Vladimír Kroužecký, ten ale vlastnictví popřel a důkazy chyběly. Odsouzení tak byli jen najatí manažeři.

Podstata příběhu tkví ale v něčem jiném.  Společnost Key Investmens by bez politického krytí coby broker nikdy nevyrostla. Firma stála do značné míry na principu důvěry, kterou v lidech vyvolali VIP klienti společnosti.

Společnost zkraje tisíciletí slibovala klientům výhodné zhodnocení vložených peněz. A v rozjezdu jí pomáhala zvučná jména: V londýnské mateřské společnosti působil jeden čas v pozici ředitele dlouholetý Klausův spolupracovník Jiří Weigl, další jeho poradce Jiří Holman pak šéfoval české pobočce.

Mezi klienty se pak objevil tehdejší ministr za ODS Martin Kocourek, ale také think tank Václava Klause Centrum pro ekonomiku a politiku (CEP). Společnost také skrze půjčku pomáhala zbohatnout bývalému premiérovi Stanislavu Grossovi.

Zatímco těmto klientům se spolupráce bohatě vyplatila, radnice městských částí a obcí zpravidla přišly zkrátka. VIP klienti dostali své peníze zpět a zhodnocené. Veřejné peníze z radnic skončily neznámo kde. A stejně tak peníze obyčejných klientů.

O finančním propojení Key Investments a politiků se přitom dlouho nevědělo. Detaily se začaly objevovat až po pádu brokera. Teprve v roce 2017 jsme například vypátrali, že své peníze dala Key Investments ke zhodnocení například přímo ODS. 13. května 2003 podepsal tehdejší místopředseda strany Jan Zahradil smlouvu, na základě které strana svěřila brokerovi (tehdy ještě pod názvem SI Asset Management) ve dvou splátkách sto milionů korun. Prvních padesát milionů přišlo na účet makléřské firmy hned po podpisu smlouvy, druhá půlka pak v červenci 2005.


ČTĚTE TAKÉ: Kostlivec z éry Klause. ODS měla smlouvu se zkrachovalým brokerem


Smlouva sice byla podepsána skoro půl roku po odchodu Václava Klause z čela ODS, podle zdrojů Neovlivní.cz ji ale dojednávali právě jeho lidé. Klausův nástupce v čele strany Mirek Topolánek ji už jako připravenou převzal.

“Bylo to v hlavní kanceláři bráno tak, že jde o smlouvu s firmou, která s námi spolupracuje a patří k lidem kolem Václava Klause. Takže detaily nikdo neřešil,” popsal v roce 2017 jeden z tehdejších pamětníků poměrů v hlavní kanceláři ODS.

Sám Václav Klaus kontrakt s Key Investments tehdy nekomentoval, na dotazy Neovlivní.cz vůbec nereagoval. Ostatně – ke kauze samotného krachu makléřské firmy a kontaktům na politiky se Klaus zevrubně nevyjádřil nikdy. Celý případ přitom pro něj a politiky tehdejší éry nevyznívá právě příznivě.

Jak už jsme zmínili, společnosti Key Investments svěřily své peníze kromě VIP klientů také radnice vesměs ovládané politiky právě z ODS. Šlo o veřejné peníze, zpravidla o kompletní úspory hned několika pražských městských částí. Key Investments spravovala peníze Prahy 6, kde byl starostou dlouholetý Klausův mluvčí Tomáš Chalupa, či Prahy 10. V jejím vedení měl silné slovo pražský politik ODS Milan Richter.

Radnice následně ve firmě přišly o stovky milionů korun. Key Investments za ně totiž bez jejich vědomí nakoupila dluhopisy společností, které byly s brokerem personálně propojené. Šlo o firmy Borsay, E Side Property spojenou se stadionem fotbalové Slavie a koncern Via Chem Group.

Dluhopisy sice měly výhodný úrok, jenže případ tak trochu připomínal letadlo – když chtěl jeden z majitelů těchto cenných papírů vrátit všechny svoje peníze, nastal problém. Ukázalo se, že dluhopisy jsou neprodejné a peníze nikde. Všechny tři firmy, jejichž dluhopisy makléř Key Investments nakoupil za peníze radnic a dalších běžných klientů, už stály na pokraji krachu.

Z kontextu je pak zřejmé, proč o případu Václav Klaus nechtěl mluvit. Jeho think tank CEP i samotná ODS totiž svěřené peníze dostaly zhodnocené zpět. Ne už však městské části, ty v Key Investments veřejné peníze utopily.


NEPŘEHLÉDNĚTE: Pro zkrachovalého brokera pracoval i Babišův člověk. Když firma pomohla zbohatnout Grossovi.


Nebyla to ovšem jen ODS, kdo se se zkrachovalým brokerem spojil. Již zmiňovaný Stanislav Gross firmu využil při svém zázračném zbohatnutí. Slovenská pobočka Key Investments mu totiž půjčila peníze na nákup menšinového podílu ve společnosti Moravia Energo. Gross následně akcie prodal, přičemž na transakci vydělal zhruba sto milionů korun.

Transakci od počátku provázelo podezření, že se jejím prostřednictvím legalizovaly černé peníze. Důkaz se ale na to nenašel. Každopádně od té doby už Gross mohl kdykoli, když se objevily pochyby o jeho majetku, říct: Vydělal jsem si na to obchodem s akciemi Moravia Energo.

V době půjčky působil v dozorčí radě brokera i Josef Mráz, klíčový člověk holdingu Agrofert, který patří dnešnímu premiérovi Andreji Babišovi, jinak také tehdejšímu příteli Stanislava Grosse. Proč tam Mráz vůbec šel, když před tím i po tom pracoval pro Babiše, to zůstalo dodnes zahaleno tajemstvím.

On sám to na dotaz Neovlivní.cz v roce 2017 odmítl komentovat. “K této bezmála deset let staré kauze se nehodlám vracet. Celá záležitost se nikdy netýkala ani Agrofertu, ani pana Babiše,” uvedl Mráz.

A jasněji do jeho angažmá nevnesl ani nyní odsouzený ředitel brokera Daniel Brzkovský: “Vážně nevím, to si všechno dojednával Kroužecký.” K samotné půjčce Grossovi pak jen řekl: “Nějaký lobbista přišel, že je potřeba pomoci Grossovi a bylo mu vyhověno.”

V souvislosti s působením Babišova manažera ve zkrachovalém brokerovi stojí za to připomenout i premiérův vlastní citát, jak na Key Investments nahlížel. “Ať ten Key Investments vyšetřují od začátku. Key Investments, tam se pletou všichni politici. Key Investments, to je vlastně stadion Slavie, nějaký Natland – a jsme v Praze u kmotrů,” řekl Babiš v roce 2011. 

Zdroj náhledové foto: Repro Neovlivni.cz

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email