Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Norris překvapen bohatou bodovou nadílkou

Norris překvapen bohatou bodovou nadílkou

Zadařilo se i Ricciardovi

Po tom, co Lando Norris dokončil VC Francie na pátém místě, před týmovým kolegou, otevřeně přiznal, že s tak dobrou závodní rychlostí nepočítal. V kvalifikaci bylo rychlejší Ferrari, jakož i Pierre Gasly z AlphaTauri a McLarenu konkurovali jezdci Alpine, hlavně Fernando Alonso. V neděli však tím z Wokingu nechal všechny konkurenty za sebou.

"S nedělí musím být velmi spokojený, hlavně po zklamání, které nám přinesla sobota," řekl Norris. "Páté místo pro mě a šesté pro Dannyho, to je skvělý týmový výsledek. Myslím, že dosud nejlepší výsledek nás dvou. Jsem i dost překvapený, protože jsme to prostě nečekali. Podíváme se na to. Chceme lépe pochopit, co se stalo. Takto mohu říct, že to byl zábavný závod. Předjíždění, strategie... Já jsem se v prvním stintu soustředil pouze na to, aby pneumatiky přežili co nejdéle. Nebylo to snadné, ale vyplatilo se."

McLaren svým jezdcům vybral velmi rozdílné strategie a obě zafungovaly. Zatímco Norris zůstal na trati déle než soupeři z čela středu pole a potom je ve druhém stintu předjížděl, Daniel Ricciardo byl v boxech mezi prvními a vyšel mu undercut na Carlose Sainze a Pierra Gaslyho zároveň.

"Na poslední chvíli mi řekli, že pokud Gasly zůstane na trati, tak mám zajet do boxů a naopak. Abych udělal opak toho, co udělá on. On zůstal na trati, takže já jsem jel vyměnit pneumatiky a byl z toho undercut. Dobrý závod. I nám dělaly podmínky na trati problémy, ale zase menší než našim soupeřům. Hodně bláznivá situace. Vlastně bylo celkem příjemné pozorovat, jak je to pomalu ničí," řekl Australan, jenž nejspíš mluvil hlavně o Ferrari a pneumatikách.

McLaren si pěkně uctil památku zesnulého spolumajitele týmu, Mansoura Ojjeha. Foto: McLaren

Ještě je třeba dodat, že po nevydařeném startu Norris spadl až za Ricciarda, který se však ve druhém stintu musel soustředit na managment pneumatik a páté místo týmovému kolegovi bez problémů přenechal. V Poháru konstruktérů McLaren díky bodové nadílce odskočil z vyrovnaného boje s Ferrari, asi jediným konkurentem v boji o třetí místo.

Zdroj: RaceFans, Sky, úvodní foto: McLaren