Jaroslav Kalina
22. června 2021 • 04:50

Z MS do nového klubu: 11 hráčů, kteří mění adresu. Kdo si řekl o NHL?

Vstoupit do diskuse
0
  • Po mistrovství světa v Lotyšsku již řada hráčů změnila angažmá. A na další podpisy jistě ještě dojdePo mistrovství světa v Lotyšsku již řada hráčů změnila angažmá. A na další podpisy jistě ještě dojdeFOTO: koláž iSport.cz

    Nedávno skončené mistrovství světa v hokeji sice nebylo kvůli protiepidemickým opatřením a náročné sezoně až tak atraktivní pro většinu těch nejlepších volných hráčů NHL a další lig, minimálně stejný zájem však měl turnaj v Rize pro jiné lidi z hokejového prostředí. Šampionát sledovali kluboví skauti nejen z NHL, kteří měli v hledáčku potenciální posily. Řada účastníků akce v Lotyšsku, které po sezoně skončila smlouva, si již nové kontrakty našla a není pochyb, že dojde na další. V článku iSport.cz se podívejte na nejzajímavější podpisy hokejistů, které se zatím upekly i díky představení na mistrovství.  

  • Peter Cehlárik (Omsk/KHL)

    věk: 25
    původ: Slovensko
    pozice: útočník
    bilance na MS: 8 zápasů, 11 bodů (5+6)
    bilance v minulé sezoně: Leksands, 45 zápasů, 40 bodů (20+20)

    Přestup slovenského útočníka k poslednímu vítězovi KHL se pekl ještě před mistrovstvím světa, nicméně hotovo bylo až po obzvláště vydařeném šampionátu v Rize. Rodák ze Žiliny navázal na úspěšný ročník ve Švédsku, kam zamířil po čtyřech letech bojů o místo v Bostonu, skvělými výkony i v Lotyšsku, kde byl dokonce vyhlášen nejlepším útočníkem turnaje. Následně se v červnu stal oficiální posilou Omsku, který na hráče získal práva již 1. května od Jaroslavle. Pro šampiona hokejové Ligy mistrů z roku 2015 šlo jistě o nejpovedenější sezonu v kariéře.

  • Liam Kirk (Arizona/NHL)

    věk: 21
    původ: Velká Británie
    pozice: útočník
    bilance na MS: 7 zápasů, 9 bodů (7+2)
    bilance v minulé sezoně:
    Hanhals IF (Švéd. 3), 12 zápasů, 10 bodů (5+5)
    Sheffield (VB), 14 zápasů, 20 bodů (10+10)

    Vedle až nečekaného triumfu Kanady se britský mladík stal bezpochyby největším překvapením turnaje. Rodák z Maltby, jenž má zkušenosti s kanadskou juniorkou (OHL), ukázal ostatním soupeřům v Rize, jak pálí anglický kulomet. Se sedmi góly na šampionátu se dělí o první místo mezi střelci s Kanaďanem Andrewem Mangiapanem. Povedené představení na mistrovství neponechalo chladnou Arizonu, která Kirka před třemi roky draftovala v 7. kole ze 189. místa a podepsala s odchovancem Sheffieldu tříletý nováčkovský kontrakt v NHL. Britská pýcha se tak jistě objeví v předsezonním kempu Coyotes, kde se rozhodne, kam zamíří v příští sezoně. Pravděpodobně na farmu, nebo se klub dohodne na angažmá v Evropě.

  • Robin Hanzl (Timrå IK/Švéd.)

    věk: 32
    původ: Česká republika
    pozice: útočník
    bilance na MS: 7 zápasů, 4 body (0+4)
    bilance v minulé sezoně: Spartak Moskva (KHL), 48 zápasů, 31 bodů (12+19)

    Po čtyřech letech strávených v KHL mění český expert na buly hokejové prostředí. Stěhuje se do Švédska, kde si zahraje elitní soutěž v dresu Timry. Extraligový šampion z roku 2015 s Litvínovem měl před podpisem roční smlouvy ve Skandinávii údajně více nabídek, i ze Švýcarska. Po šampionátu v Rize, na kterém patřil k nejlepším českým centrům, se nicméně rozhodl pro švédskou cestu. „Robin je centr s bohatými zkušenostmi, který v KHL zaznamenal hodně bodů. Během sezony bude pro nás neuvěřitelně důležitý,“ řekl Kent Norberg, generální manažer klubu z města ležícího u břehů Botnického zálivu.

  • Grégory Hofmann (Columbus/NHL)

    věk: 28
    původ: Švýcarsko
    pozice: útočník
    bilance na MS: 8 zápasů, 8 bodů (6+2)
    bilance v minulé sezoně: Zug (Švýc.), 36 zápasů, 41 bodů (18+23)

    Švýcarská raketa vystartovala vzhůru a poprvé opouští rodnou zemi a míří vstříc NHL. Znamenitě vydařenou sezonu, ve které zkušený střelec po boku Jana Kováře oslavil s Zugem mistrovský titul, ještě vylepšil na šampionátu v Lotyšsku. V dresu Švýcarska nastřílel šest gólů a zařadil se mezi nejlepší snajpry turnaje. Hofmannova střeleckého umu si všiml Columbus, který s rodákem z Biel-Bienne uzavřel roční kontrakt za 900 tisíc dolarů. Vystřílí si pevné místo u Blue Jackets pod vedením nového hlavního kouče Brada Larsena? Příležitost ukázat se by měl určitě dostat.

  • Ben Bowns (Trenčín/SR)

    věk: 30
    původ: Velká Británie
    pozice: brankář
    bilance na MS: 6 zápasů, úspěšnost zákroků 91 %, průměr ink. gólů 4,08
    bilance v minulé sezoně:
    Graz (ICEHL), 13 zápasů, úspěšnost zákroků 90,4 %, průměr ink. gólů 2,91
    Nottingham (VB), 8 zápasů, úspěšnost zákroků 88,8 %, průměr ink. gólů 3,59

    Další Brit, který po mistrovství světa v Rize opouští ostrovy a vyzkouší si další angažmá v zahraničí. Zkušený gólman na šampionátu rozhodně nedělal Velké Británii ostudu, naopak dokázal soupeře hodně potrápit, dokonce vychytal vítězství nad Běloruskem a bod proti Dánům. V nové sezoně si zahraje slovenskou extraligu za Trenčín. Angažmá u východních sousedů není pro Bownse první štace na starém kontinentu. Část minulého ročníku odchytal v dresu Štýrského Hradce, jež hraje mezinárodní soutěž ICE Hockey League. Slovenským fanouškům se navíc představil na světovém šampionátu v Košicích před dvěma roky.  

  • Jesper Frödén (Boston/NHL)

    věk: 26
    původ: Švédsko
    pozice: útočník
    bilance na MS: 5 zápasů, 4 body (3+1)
    bilance v minulé sezoně: Skellefteå (Švéd.), 52 zápasů, 40 bodů (22+18)

    Jedno z mála příjemných překvapení, kterých se švédský hokej dočkal na zpackaném šampionátu v Rize, na němž si Seveřané poprvé v historii nezahráli čtvrtfinále. Šestadvacetiletý rodák ze Stockholmu hned při svém debutu na velkém turnaji přispěl dvěma góly k demolici Švýcarů 7:0. Po turnaji si nikdy nedraftovaný Frödén, jenž měl za sebou povedenou sezonu v týmu Skellefteå AIK, plácl na rok s Bostonem. U Bruins by se mohl minimálně v přípravném kempu opět setkat s českým ostrostřelcem Davidem Pastrňákem , s nímž hrával druhou švédskou ligu za Södertälje.

     

  • Stěpan Falkovskij (SKA Petrohrad/KHL)

    věk: 24
    původ: Bělorusko
    pozice: obránce
    bilance na MS: 7 zápasů, 1 bod (0+1)
    bilance v minulé sezoně: Dinamo Minsk (KHL), 37 zápasů, 20 bodů (8+12)

    Obrovská výzva pro gigantického Bělorusa. 205 centimetrů vysoký a metrák vážící zadák s důraznou fyzickou hrou zaujal po minulé sezoně, kterou strávil v rodném Minsku, bohatý Petrohrad. Po šampionátu v Rize (jeho druhém MS) podepsal Falkovskij s velkoklubem KHL dvouletou smlouvu. Běloruský obr, kterého si před pěti lety v draftu NHL vybralo Calgary v 7. kole, má značné zkušenosti z nižších zámořských soutěží, nejprestižnější hokejovou ligu světa si ale nikdy nezahrál.

     

  • Nils Lundkvist (NY Rangers/NHL)

    věk: 20
    původ: Švédsko
    pozice: obránce
    bilance na MS: 3 zápasy, 5 bodů (0+5)
    bilance v minulé sezoně: Luleå (Švéd.), 52 zápasů, 32 bodů (14+18)

    Nebýt zranění, mohl se talentovaný švédský bek na šampionátu v Lotyšsku ještě více ukázat, i v „pouze“ třech odehraných zápasech ale ukázal skvělé hokejové myšlení, se kterým se nebojí podpořit útok. Nyní se po dvou sezonách ve Švédsku, kdy v základní části pokaždé překonal hranici 30 kanadských bodů, bude Lundkvist ucházet o místo v New York Rangers. Klub z Manhattanu s 28. hráčem draftu NHL 2018 uzavřel tříletý nováčkovský kontrakt.

  • Lukas Reichel (Chicago/NHL)

    věk: 19
    původ: Německo
    pozice: útočník
    bilance na MS: 9 zápasů, 6 bodů (2+4)
    bilance v minulé sezoně: Berlín (DEL), 38 zápasů, 27 bodů (10+17)

    Synovec Roberta Reichela, legendy českého hokeje, hrající v německých barvách prožil průlomovou sezonu. S Berlínem si teprve ve své druhé sezoně mezi seniory došel pro celkové vítězství v elitní německé soutěži, k němuž na mistrovství světa přidal s reprezentací postup do semifinále. Před novou sezonou se pokusí procpat do sestavy Chicaga, které rodáka z Norimberku draftovalo minulý rok v 1. kole ze 17. pozice. S Blackhawks po povedeném šampionátu podepsal tříletý nováčkovský kontrakt.

  • Samuel Kňažko (Columbus/NHL)

    věk: 18
    původ: Slovensko
    pozice: obránce
    bilance na MS: 8 zápasů, 0 bodů
    bilance v minulé sezoně: Turku U20 (Fin. Jun.), 23 zápasů, 15 bodů (5+10)

    Jeden z největších talentů slovenského hokeje se po turnaji v Rize rovněž přiblížil snu o NHL. Osmnáctiletý mladíček, který už tři sezony hokejově roste v juniorce finského klubu TPS Turku, dostal příležitost od kouče Craiga Ramseyho zahrát si na velké akci, což mu dalo neocenitelné zkušenosti. Nechyběl ani v jednom utkání slovenské reprezentace. Těsně po skončení mistrovství světa uzavřel nováčkovskou smlouvu s Columbusem, který ho před rokem draftoval ve třetím kole. Nicméně je pravděpodobnější, že během příštího ročníku oblékne dres áčka Turku, aby ještě víc pronikl do seniorského hokeje.

  • John Peterka (Buffalo/NHL)

    věk: 19
    původ: Německo
    pozice: útočník
    bilance na MS: 6 zápasů, 1 bod (1+0)
    bilance v minulé sezoně: Mnichov (DEL), 30 zápasů, 20 bodů (9+11)
    Salzburg (ICEHL), 12 zápasů, 16 bodů (7+9)

    Od obrovsky nadaného německého forvarda s kapkou české krve se na premiérovém seniorském šampionátu čekalo možná trochu víc. Rozhodně se však nedá říct, že by za sebou neměl povedený turnaj a především ročník. Poslední sezonu rozdělil mezi rodný Mnichov v elitní německé lize a Salzburg, za jehož mládež řádil před třemi roky i v Česku (48 zápasů, 94 bodů!). Zazářil i na juniorském mistrovství světa (4+6), kde především zaujal Buffalo Sabres, kteří s 34. hráčem draftu NHL 2020 podepsali nováčkovský kontrakt.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud