Hlavní obsah

Piráti a STAN představili kandidáty na ministry. Michálek na justici, Richterová na resort práce

– Praha

Koalice Pirátů a hnutí STAN představila v úterý jména, ze kterých při případném úspěchu ve sněmovních volbách bude vybírat členy vlády. Na resort spravedlnosti by mohl jít například Pirát Jakub Michálek, šéfkou ministerstva práce a sociálních věcí by se pak mohla stát poslankyně Pirátů Olga Richterová.

Foto: Deml Ondřej, ČTK

Poslanci za piráty (zleva) Jakub Michálek a Olga Richterová.

Článek

„Zvolili jsme partu nejlepších expertů pro řízení této země, kteří hodlají realizovat náš koaliční program a dokážou naši zemi dostat z hluboké zdravotní, ekonomické a sociální krize,” uvedl k představení jmen předseda koalice Pirátů a STAN a kandidát na premiéra Ivan Bartoš.

Na ministerstvo práce a sociálních věcí by ještě kromě Richterové mohl jít senátor Marek Hilšer nebo poslankyně hnutí STAN Věra Kovářová. Kromě Michálka by se pak mohl šéfem justice stát i senátor Zdeněk Hraba nebo europoslanec Stanislav Polčák.

Vraťme zemi budoucnost. Piráti a STAN zahájili kampaň

Domácí

Šéfem státní kasy by se mohl stát dále senátor a bývalý náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht nebo náměstek hejtmanky Středočeského kraje pro oblast financí Věslav Michalik.

Vnitro by mohl vést šéf hnutí STAN Vít Rakušan nebo Pirát Lukáš Kolařík. Ministrem školství by mohl být poslanec Lukáš Bartoň (Piráti), senátor a bývalý rektor Masarykovy university Mikuláš Bek nebo poslanec STAN Petr Gazdík.

Internet je naše moře. Jak Piráti plují českou politikou

Volby

Půta na dopravu 

Šéfem české diplomacie by mohl být poslanec Jan Lipavský nebo diplomat Martin Dvořák. Resort zdravotnictví by mohl za koalici vést zase expert na zdravotní právo Ondřej Dostál nebo senátor Karel Zitterbart.

Hřib se chlubil zelení. V ulici bez stromů, kde má být 50 stupňů, chodí lidé v zimních bundách

Domácí

Kandidáty na ministry dopravy pak jsou hejtman Libereckého kraje Martin Půta nebo pirátský poslanec Ondřej Polanský.

Resort průmyslu a obchodu by mohli vést poslanci Martin Jiránek nebo Petr Třešňák. Šéfem resortu zemědělství by se mohl stát poslanec Radek Holomčík.

STAN: Starostové a nezávislí vyrostli z regionálního hnutí

Volby

Ministryní životního prostředí by se mohla stát poslankyně Dana Balcarová (Piráti) nebo její kolegyně z hnutí STAN Jana Krutáková.

Kulturu by mohl vést ředitel festivalu Pražské jaro Roman Bělor, místostarosta Prahy 6 pro správu majetku, kulturu, sport a volný čas Jan Lacina, nebo senátor David Smoljak. Jediným kandidátem koalice na resortu obrany je zase předseda poslaneckého klubu STAN Jan Farský.

Piráti budou žalovat Babiše kvůli slovům o migrantech

Domácí

Nově by mohlo vzniknout také ministerstvo informatiky, do jehož čela by mohl usednout pirátský poslanec Ondřej Profant.

Ten je zároveň také jedním z kandidátů na ministerstvo pro místní rozvoj. Spolu s ním koalice představila radního Prahy pro oblast bydlení a transparentnosti Adama Zábranského.

„Všichni naši nominanti ve vládním týmu jsou pro občany zárukou poctivého vedení naší země. Jsou to osobnosti, které se již osvědčily, a je za nimi vidět nespočet výsledků kvalitně odvedené práce,” shrnul šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

Reklama

Výběr článků

Načítám