Policie obvinila starostu Chotěboře kvůli úsekovému měření, píše Jihlavský deník

Policie obvinila starostu Chotěboře na Havlíčkobrodsku Tomáše Škaryda (ČSSD) kvůli úsekovému měření rychlosti aut. Informoval o tom Jihlavský deník. Uvedl také, že trestně stíhaný je i vedoucí městského odboru dopravy Pavel Málek. Důvodem je to, že podle policie platili vyšší podíl z vybraných pokut firmě, která měření zajišťovala.

Obvinění se týká úsekového měření rychlosti aut v Bílku a Dobkově, což jsou vsi spadající pod Chotěboř. „Podle policie jsme způsobili městu škodu tím, že jsme firmě, která měření zajišťovala, dávali pětačtyřicet procent z vybraných pokut. Údajně jsme tak zaplatili víc, než jsme měli,“ sdělil Škaryd deníku.

Starosta i vedoucí odboru dopravy podle listu odmítají, že by jakkoliv porušili zákon či způsobili městu škodu. Uvedli také, že jde o kolektivní rozhodnutí rady.

Škaryd později řekl, že obce úsekovým měřením řeší v podstatě věci za policii. „A pak vám tohle policie začne vyčítat, to je pro mě velice neseriózní jednání,“ podotkl.

Úsekovým měřením u Chotěboře se podle deníku kriminalisté zabývají přes dva roky. Prověřovali i zákonnost měření. Policie k případu informace neposkytla. „Aby nedošlo ke zmaření účelu trestního řízení,“ zdůvodnila policejní mluvčí Stanislava Rázlová.

Podle deníku oba muži podali proti zahájení trestního stíhání stížnosti, dozorující státní zástupce je ale zamítl jako nedůvodné.