22. června 2021 • 22:52

Chorvatsko - Skotsko 3:1. Modrič řídil postup, Perišič odsunul Čechy!

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalisté Chorvatska urvali postup do osmifinále EURO 2021, když přestříleli Skotsko 3:1. To zároveň s českou prohrou proti Anglii znamená, že Chorvaté obsadili ve skupině druhé místo a výběr Jaroslava Šilhavého odsunuli na třetí místo. I z něj Češi jistě postoupí, o soupeři se ještě rozhodne. Pravděpodobně jím bude Nizozemsko.



Chorvaté zvítězili nad Skotskem poprvé v historii a zároveň prolomili čtyřzápasové čekání na vítězství. Do vyřazovacích bojů se dostali popáté, naopak jejich dnešní soupeř na první postup ze skupiny stále čeká.

Skotové, hnáni svými fanoušky, vstoupili do utkání aktivněji a už v první minutě si vypracovali dva rohové kopy. Činil se hlavně Adams, kterému nejprve po centru z levé strany chybělo pár centimetrů, aby usměrnil míč do brány, a následně při střele v 10. minutě těsně minul.

Chorvaté však byli trpěliví a udeřili z první vážné akce po čtvrt hodině hry. Při centru z pravé strany sklepl Perišič míč hlavou pro Vlašiče a ten prostřelil bránící obránce i gólmana Marshalla. Zvýšit mohl o chvíli později i Modrič, ale jeho ránu vytěsnil konečky prstů Marshall. Domácí se navíc museli od 33. minuty obejít bez zraněného obránce Hanleyho, jehož nahradil McKenna.

Úřadující vicemistři světa dál drželi míč a další možnost měl Perišič, tentokrát však z podobné pozice, jako se trefil proti Čechům, přestřelil. Skotové odpověděli tři minuty před přestávkou: Robertsonův centr odvrátil Vida jen k McGregorovi a ten tvrdou ranou vyrovnal. Byl to nejen jeho premiérový gól v reprezentaci, ale i první skotský na ME od roku 1996, kdy naposledy skóroval Ally McCoist.

Nerozhodný stav by vyřadil z turnaje oba týmy, a tak po přestávce začala přetahovaná o rozhodující branku. Jako první byl blízko chorvatský obránce Gvardiol, ale při úniku si moc míč předkopl a Marshall jeho pokus v pádu zneškodnil. Za domácí zase odpověděl McGinn, jenže po centru z levé strany zblízka minul.

Rozhodující gól padl po hodině hry do skotské branky. Po obléhání obrany domácích se opřel do míče šajtlí chorvatský kapitán Modrič a přesně umístěnou ranou vrátil týmu vedení. Pro pětatřicetiletého rekordmana v počtu reprezentačních startů (141) to byl 18. gól v národním dresu. Vedle statusu nejmladšího chorvatského střelce v historii ME tak uzmul i post toho nejstaršího.

Skotové se sice znovu vrhli do útoku, ale k žádné vyložené šanci se již nepropracovali. Naopak 13 minut před koncem si naskočil na Modričův rohový kop Perišič a zajistil Chorvatům dvoubrankový náskok. Tím zároveň vylepšil skóre na 4:3, díky němuž se v tabulce dostali před Čechy a skončili druzí.

Góly

Domácí: 17. Vlašić, 62. Modrić, 77. Perišić

Hosté: 42. C. McGregor

Sestavy

Domácí: Livaković – Gvardiol (70. Barišić), D. Vida, Lovren, Juranović – Brozović, Kovačić – Vlašić (76. Ivanušec), Modrić (C), Perišić (81. Rebić) – B. Petković (70. Kramarić).

Hosté: Marshall – McTominay, G. Hanley (33. McKenna), Tierney – O'Donnell (84. Patterson), Armstrong (70. Fraser), J. McGinn, C. McGregor, Robertson (C) – Dykes, Adams (84. Nisbet).

Náhradníci

Domácí: Kalinić, Sluga, Vrsaljko, Ćaleta-Car, Barišić, Brekalo, Pašalić, Badelj, Ivanušec, Kramarić, Budimir, Rebić

Hosté: Gordon, McLaughlin, Gallagher, Cooper, Patterson, McKenna, Christie, Fleck, Turnbull, Nisbet, Fraser, Forrest

Karty

Domácí: Lovren

Hosté: McKenna

Rozhodčí

F. A. Rapallini – J. P. Belatti, D. Y. Bonfa (všichni ARG)

Stadion

Hampden Park (Glasgow).

Skupina D

Z V R P Skóre B
1. Anglie 3 2 1 0 2:0 7
2. Chorvatsko 3 1 1 1 4:3 4
3. Česko 3 1 1 1 3:2 4
4. Skotsko 3 0 1 2 1:5 1

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud