Nováček Hečko rozdává hity a chválí Kudelu: Čuměli jsme, kolik toho chytil

Foto: Lukáš Kaboň, parahockey.cz

22. června 2021, 10:05

Jan Šimek

V minulosti hrával klasický lední hokej, po úrazu Václav Hečko přepnul na para hokej a udělal skvěle. V dresu české reprezentace teď bojuje na mistrovství světa v Ostravě a diváky baví kromě jiného i parádními hity! „Nebojím se hrát do těla, bez toho by to bylo o ničem. K hokeji hra do těla prostě patří,“ usmívá se.

„Z utkání proti nejlepšímu týmu světa se můžeme především hodně poučit. Na videu určitě rozebereme, co bylo dobře a co špatně. Dodá nám to hodně odvahy a síly do dalších zápasů,“ věří Hečko.

V duelu s USA chyběly opory jako Pavel Kubeš či Michal Geier. „Kluci mají menší zdravotní problémy, takže dostali volno, aby byli odpočatí a co nejvíce nám pomohli zřejmě proti Rusku. Trenér nechal některé hráče odpočívat a upravil sestavu. Myslím, že jsme si celkem vyhověli,“ vysvětluje.

Národní tým sice zápas s Američany ztratil, ale byla to porážka se ctí. „Jejich forčeking byl ohromně rychlý, hodně velkou roli hrál i stres z toho hrát proti nejlepšímu týmu na světě. Není to jako na tréninku. Věřím, že do budoucna to o dost zlepšíme, ale celkově myslím, že na devadesát procent byl náš výkon dobrý,“ pokyvuje Hečko. Coby nováček je ve stresu taky? „Ale jsem, přece jen to byl ostrý zápas. Na druhou stranu jsem to čekal horší, takže jsem ho udržel na uzdě,“ dodává.

O milosrdnou porážku se fantastickými zákroky přičinil především gólman Martin Kudela, jenž předvedl mimořádný výkon. „Neskutečné! Až jsme čuměli, kolik toho chytil. Nebýt jeho, je ten výsledek úplně někde jinde. Škoda, že jsme nezabrali trošku více v útoku, ale aspoň to není desítka,“ směje se šikovný útočník.

Ten pochází z Havířova, hokej v nedaleké Ostravě si tak užívá. „Paráda! Konečně nemusím tak jako na kemp cestovat nikam daleko. Ostrava je kousek od domova, brzy budu doma. Na kempy do Čech se ale zase rád podívám,“ ujišťuje. Z tribuny mu drželi palce jeho nejbližší. „Rodina i kamarádi. Všichni jsou z okolí, takže si myslím, že i na další zápasy určitě dorazí,“ věří. 

Před úrazem hrával klasický hokej. Pomáhají mu tyto zkušenosti? „Určitě. Nebojím se hrát do těla, bez toho by to bylo o ničem. K hokeji hra do těla prostě patří. Je to podobné, takže se cítím jako ryba ve vodě,“ usmívá se.

„I když nemůže být plno, měl jsem z toho husí kůži. Když se podívám na diváky, naskočí mi úsměv a dodají mi sílu bojovat dál.“

Už v duelu s Jižní Koreou předvedl několik ostrých hitů. Za jeden z nich dokonce vyfasoval osobní trest na deset minut. V souboji s americkým celkem tvrdě zastavil Brody Roybala. „Říkal, že klobouček dolů přede mnou. Pak si mě už hlídal. S Koreou jsem bohužel neudržel ruce a byla z toho desítka,“ vrací se k úvodnímu duelu, v němž Češi prohráli 0:2.

A co pohyb na saních? S bruslením se moc srovnávat nedá. „Zrychlení z nuly na maximum je delší. Je potřeba si to dopředu vypočítat a nadjet soupeře. Když se to nepovede, není šance ho dohnat. Chybí couvání, špatně se brán přečíslení. Buď trefíte soupeře rovnou, nebo jedete zády k němu. Je to těžké bránit,“ popisuje.

A jak si užil bouřlivou kulisu, o kterou se staralo více než dva tisíce fanoušků? „Měl jsem z toho husí kůži, i když nemůže být plno. Když se podívám na diváky, naskočí mi úsměv a dodají mi sílu bojovat dál,“ pokračuje Václav Hečko.

Dva roky zpátky světový šampionát v Ostravě okouzlil celý svět. Právě neskutečnou a pozitivní atmosférou. „Ale tehdy mi to nějak uteklo, jinak bych se asi podívat šel. Viděl jsem v televizi nějaké záznamy, takže jsem se na některé zápasy zpětně podíval. Byl jsem v té době v rekonvalescenci, takže jsem měl pohodu doma,“ vykládá.

Byť tehdy v hale chyběl, právě mistrovství světa v roce 2019 ho přivedlo k para hokeji. „Jo, jo. Určitě. Dva roky zpátky bych si vůbec nepomyslel, že mohu hrát proti takovým silným borcům – nejlepším hráčům na světě. Jsem rád, že jsem se na para hokej dal,“ usmívá se.

„Neskutečné! Až jsme čuměli, kolik toho chytil. Nebýt jeho, je ten výsledek úplně někde jinde.“

V Ostravar Aréně si coby hokejista proti Vítkovicím nezahrál. „Byl jsem v trošku nižší soutěži. (směje se) Hrál jsem v Karviné, Orlové a tak,“ upřesňuje český reprezentant. A co říká na pozdrav Davida Pastrňáka? „David hrál v Havířově tuším o třídu níž, ale na ledě jsme se nepotkali. Každopádně ho taky pozdravuju!“ vzkazuje.

Teď české para hokejisty čeká od 14:15 souboj s Kanadou. „Mají jiný systém hry. Umí dobře založit útok, rozjet to. Budeme se snažit hrát podobně, snad se osmělíme více i směrem do útoku. V přípravném zápase jsme jim dokázali dát gól, snad to tam padne znovu a ve výsledku nebude takový velký rozdíl,“ přeje si Václav Hečko.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz