22. června 2021 • 11:05

Dojemná střídání na EURO: Panděv se loučil, Italové měnili i brankáře

Autor: krm
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na EURO vrcholí základní skupiny, aktuálně už má jistotu postupu do osmifinále 11 reprezentací. Včetně té české. Kromě propočtů, kdo projde do play off, ale zaujala i střídání v závěrech utkání. Se Severní Makedonií se v pondělí dojemně loučil zkušený útočník Goran Panděv. A ještě o den dřív vzbudil zájem tah italského trenéra Roberta Manciniho, který těsně před závěrečným hvizdem protočil brankáře. Co ho k tomu vedlo?



Když se řekne makedonský fotbal, jméno Gorana Panděva velmi pravděpodobně každému fanouškovi naskočí jako první. Vždyť jde o střelce, který strávil v podstatě celou kariéru v Serii A. Hrál za Lazio, Inter Milán i Neapol. Na neúspěšný rok si pak odskočil do tureckého Galatasaray, posledních šest let už zase pálí za FC Janov.

A reprezentační kariéru nemohl zakončit lépe. Postupovým gólem v baráži loni v listopadu proti Gruzii poslal Makedonce poprvé v historii na EURO. Na něm se pak stal prvním střelcem své země, když se trefil hned v úvodním utkání proti Rakousku (1:3).

Senzace Makedoncům nevyšla, se třemi porážkami pro ně šampionát skončil. I tak se ovšem Panděv mohl loučit spokojeně, jen samotná účast mezi evropskou elitou je pro zemi s dvěma miliony obyvatel úspěch.

Před pondělním duelem s Nizozemskem (0:3) dostal Panděv symbolicky holandský dres od kapitána soupeře Georginia Wijnalduma. Číslo na zádech? 122. Jako připomenutí hromady zápasů, kterou útočník za reprezentaci odehrál. Víc jich nikdo jiný nemá. A mimochodem  - Panděv je se 38 vstřelenými góly i nejlepším střelcem makedonské historie.

V osmašedesáté minutě utkání pak trenér Igor Angelovski Panděva vystřídal. Spoluhráči mu vytvořili „špalír“ před střídačkami a dojatý makedonský kapitán v slzách opustil hřiště. Na tribuně aplaudoval i Wesley Sneijder, bývalý spoluhráč z Interu, kde v roce 2010 společně vyhráli Ligu mistrů.

„Tenhle tým se postupem na EURO zapsal do historie země. Musíme poděkovat Goranovi za všechno, co pro fotbal v Severní Makedonii udělal. Bylo privilegiem pracovat pět a půl roku s hráčem, který šel ostatním příkladem a laťku pro novou generaci nasadil vysoko,“ prohlásil kouč Angelovski, který se stejně jako Panděv s reprezentací loučil.

Goran Panděv se loučil s makedonskou reprezentací
Goran Panděv se loučil s makedonskou reprezentací

Manciniho gesto

Už v nedělním souboji Itálie s Walesem zaujal nezvyklý tah trenéra jednoho z favoritů turnaje Roberta Manciniho. „Squadra azzura“ měla postup ze skupiny předem jistý a kontrolovala i zápas s Walesem, který nakonec vyhrála 1:0. A to i s řadou náhradníku v základní sestavě.

Kde Mancini změnu v úvodní jedenáctce neudělal, byl post brankáře. Giangluigi Donnarumma nastoupil od začátku i potřetí. O to víc fanoušky překvapilo dění z devětaosmdesáté minuty. V rámci pátého italského střídání totiž hřiště opustil právě Donnarumma, místo něj na úplný závěr naskočil náhradník Salvatore Sirigu.

Co Manciniho k neobvyklému tahu vedlo?

Podle italského fotbalového novináře Nickyho Bandiniho bývalého skvělého útočníka dodnes mrzí, že si během MS 1990 za celý turnaj v nabitém týmu nezahrál ani minutu. Proto pustil do brány Sirigua, aby si připsal start.

Z lavičky navíc už předtím v zápase naskočili taky Gaetano Castrovilli, Francesco Acerbi, Bryan Cristante a Giacomo Raspadori. Pro všechny šlo o první (a možná i poslední) minuty na turnaji. Zároveň platí, že Mancini už využil 25 z 26 fotbalistů v nominaci. Jediným, na koho se ještě nedostalo, je třetí gólman Alex Meret.

„Kluci jsou velmi chytří a chtějí vyhrát každý zápas. Mají dobrou mentalitu. Protočili jsme osm hráčů, a i tak odehráli solidní zápas. Tvrdím, že změny v sestavě by neměly nic ovlivnit, protože každý ví, co má dělat a celkový dojem se nemění,“ podotkl pak Mancini. V osmifinále se Itálie utká s Rakouskem.

Všichni koukali! Vnadná výtržnice přerušila zápas Finska s Belgií
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Play off
Články odjinud


Články odjinud