Chomutov: Půlhektarové jezírko vyčistí bakterie

22.06.2021 11:07

O betonové jezírko na Březenecké se nyní starají bakterie.

Chomutov: Půlhektarové jezírko vyčistí bakterie
Foto: chomutov-mesto.cz
Popisek: Chomutovské náměstí

„Tato ekologická metoda je v České republice osvědčeným řešením. V Chomutově ji zkoušíme poprvé a doufáme, že splní naše očekávání. Usazeniny bahna na dně jezírka se prostřednictvím bakterií dají snížit až o desítky centimetrů. Pokud nás metoda přesvědčí, tak ji v příštím roce aplikujeme na vyčištění jezírka v městském parku,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí Dagmar Mutinská.

Odbor životního prostředí zvažoval různá řešení, jak dostat usazeniny z půlhektarového jezírka. Jedním z nich byl i sací bagr, který odbahňoval Kamencové jezero. Nejvhodnější metodou se ukázala aplikace bakterií.

„Speciální bakteriální směsí posypeme hladinu. Množství směsi určíme podle rozlohy vodní plochy a rozprašujeme ji celkem šestkrát. Při každé další aplikaci se dávka posypu snižuje,“ upřesnila Dagmar Mutinská.

Předpokládaný úbytek dvaceti centimetrů usazenin v přepočtu na půl hektaru vodní plochy se rovná 1000m3 bahna. Kromě bahna a usazenin bakterie ve vodě redukují výskyt sinic, zelených řas a škodlivých plynů. Díky této ekologické metodě je stabilizován rozpuštěný kyslík a zvyšuje se průzračnost vody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…