V pondělí přibylo v ČR 121 případů covidu, o 55 méně než před týdnem

Laboratoře v pondělí potvrdily v Česku 121 nových případů nemoci covid-19, před týdnem jich bylo o 55 více. Denní přírůstky nakažených tak zůstávají nejnižší od loňských letních prázdnin. Počet nakažených za uplynulý týden v přepočtu na 100.000 obyvatel klesl k dnešku na hodnotu osm. Mírně se opět zvýšilo reprodukční číslo, nicméně dál se drží pod hodnotou jedna, což znamená zpomalování epidemie. Vyplynulo to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.

U nejčastěji prováděných testů - preventivních - je nyní podíl pozitivních na hodnotě 0,02 procenta. Kolem půl procenta je pozitivita u diagnostických testů, které podstupují třeba lidé vykazující příznaky. U epidemiologické indikace testů, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, činí podíl 0,17 procenta. Když epidemie na jaře vrcholila, byla pozitiva testů mnohonásobně vyšší.

Koronavirovou situaci pomáhá podle odborníků zlepšovat vyšší proočkovanost obyvatelstva. Od počátku června v pracovní dny zdravotníci naočkovali denně přes 110.000 lidí. Celkem bylo v Česku od začátku očkování loni v prosinci podáno 7,3 milionu dávek vakcín. Většina vakcín proti covidu používaných v ČR je dvoudávková, aspoň jednu dávku dostalo dosud 4,7 milionu Čechů a plně naočkováno je zhruba 2,6 milionu lidí.