Glosa Honzy Rajnocha: Kalkulace před Anglií? Hrál bych naplno na tisíc procent. Spartě proti Rapidu věřím

Glosa Honzy Rajnocha: Kalkulace před Anglií? Hrál bych naplno na tisíc procent. Spartě proti Rapidu věřím

Čtyři body na kontě a před sebou bonbónek v podobě úterní bitvy s Anglií o první místo ve skupině, fotbalové EURO zatím běží z pohledu českého týmu, jak má. Všude se mluví o tom, co by bylo pro Čechy nejlepší, když by mohli jako vítěz skupiny narazit v osmifinále na Francii, Německo, nebo Portugalsko. Ale já bych nespekuloval a hrál bych na sto procent. Angličanům máme co vracet, hrát se bude ve Wembley, to je obrovská motivace! Sám vím, jaký zážitek to je, připsal jsem si tam první start v reprezentaci a nikdy na to nezapomenu.

Na čtyři body jsme se dostali remízou s Chorvatskem. Tu jsem tipoval a dokonce jsem to před zápasem napsal i na twitter. První půle se nám každopádně povedla, druhá už méně. Remíza nakonec byla asi zasloužená, ale dalo se i vyhrát. Chorvatsko sice pořád patří do špičky, avšak už to není, co to bývalo. V jeho sestavě mi chybí hlavně Rakitič.

Náš gól vstřelil opět Schick, který svou formu skvěle načasoval. Po dvou trefách proti Skotsku, z nichž ta druhá je stále nejhezčím gólem šampionátu, mu narostlo sebevědomí. Byl faulovaný, tekla mu krev a stejně si troufl jít na penaltu. Proměnil ji a ukázal, že i když byl nejmladším hráčem v základní sestavě, tak v něm naší reprezentaci roste velká osobnost. Čeká ho zářivá fotbalová budoucnost!

Jsem moc zvědavý na zápas s Anglií. Jasně, můžeme vyhrát skupinu a následně narazit na Německo nebo Francii ze skupiny smrti, ale to neovlivníme a nemá smysl s tím kalkulovat. Narazit na Euru na Německo v osmifinále nebo třeba finále je veliký rozdíl, ale o tom nemůžeme vůbec přemýšlet. Proti Anglii prostě musíte hrát na tisíc procent. Nastoupíme v jejich chrámu Wembley, v březnu 2019 jsme tam od nich dostali pět gólů, to je přece motivace a výzva jako hrom. Anglie zatím nepředvádí nějaké extra výkony, tak bychom toho měli zkusit využit.

Stejně jako před týdnem musím znovu pochválit rozhodčí. Hodně se mi líbí jejich posuzování penaltových situací. Moc bych si přál, aby se inspirovali i rozhodčí z české ligy. Euro je i skvělou reklamou na to, jak využívat VAR.

Tentokrát zabrousím i do českého fotbalu, kde se rozjela příprava klubů na novou sezonu. Na začátek musím smeknout před Pavlem Zavadilem, který se vrací do Brna a obnoví hráčskou kariéru. Má můj ohromný respekt a od Zbrojovky je to skvělý tah. Brněnskému mládí se jeho zkušenosti budou nesmírně hodit. Řada talentů však z Brna odchází. Kdo má na ligu, mění dres. Fila jde do Mladé Boleslavi, Růsek do Sigmy. Jsem zvědavý, jak si povede Pachlopník v Plzni. Je to výborný fotbalista, ale slyšel jsem, že jeho mentální nastavení zatím není úplně ideální. Jsem zvědavý, jak se s ním „popere“ trenér Bílek .

Právě Plzeň hlásí hodně změn a je to jedině dobře, už bylo na čase. Poslední sezona plně ukázala, že řez kádrem je třeba, Viktorka ztrácela. Zvědavý jsem i na Mladou Boleslav, kde se hlásí snad deset nových hráčů včetně Plechatého a Karafiáta, což je velké posílení defenzivy. Pochopitelně jsem zaznamenal i zprávy o možných změnách vlastnické struktury klubů, když se psalo, že pan Šádek by mohl mít vliv v Brně a pan Křetínský pro změnu v Plzni. Sám jsem zvědavý, jestli se nějaká z těchto spekulací potvrdí. Pro fanoušky je to každopádně nesmírně zajímavé téma.

Euro je sice v plném proudu, ale českým klubům začne sezona co nevidět. Soupeře pro druhé předkolo Ligy mistrů zná Sparta. V cestě jí bude stát Rapid Videň, což je soupeř, přes kterého vidím postup jako velmi reálný. Byl to nejpřijatelnější možný protivník a Spartě věřím, že mě potěší a přes Rapid projde do dalšího kola.

Klub chválím i za novou identitu, kterou fanouškům představil. S tímto trendem začal před pár lety novým logem Juventus a i Sparta udělala krok tím správným směrem. Na Letné se pak slavil mistrovský titul žen, když Sparta odsunula na druhé místo Slavii. K tomu holkám gratuluji. Teď je na jejich pánských kolezích, aby v příští sezoně zabrali a dokázali se jim vyrovnat.

Proč by sparťan a šéf LFA Svoboda tlačil berbrovce? A souvisí to se spekulacemi o letenské „fúzi“ s Plzní?