Rizikové těhotenství

(zdroj:freedigitalphotos.net)

Název rizikové těhotenství je znám pro všechny typy gravidity, které je spojeno s ohrožením zdraví, ať už těhotné ženy či plodu. Jedná se o hrozící potrat, krvácení v těhotenství, nízko položená placenta, Rh inkompatibilita, nefunkčnost placenty či podezření na vývojovou vadu plodu. Jestliže probíhá u ženy rizikové těhotenství, musí dodržovat klidový režim a popřípadě nastoupit na nemocenskou. Příčin, které jsou spojeny s rizikovým těhotenstvím, existuje samozřejmě více. Od chronického onemocnění, psychické nepohody, vícečetného těhotenství, těhotenství po umělém oplodnění, věku ženy až po dědické dispozice.

(zdroj:freedigitalphotos.net)
(zdroj:freedigitalphotos.net)

Jsou to všechny případy, které se nějakým způsobem vymykají standardu. Rizikové těhotenství v některých případech zásadně změní dosavadní zvyky nastávající maminky. Pokud je riziko skutečně hodně vysoké, je žena mnohdy upoutána na lůžko, které může opustit pouze v mimořádných situacích. Mimo fyziologických příčin může mít rizikové těhotenství původ v různých psychických problémech ženy. V dnešním článku si popíšeme některé případy související s rizikovým těhotenstvím.

Dědičné dispozice

Do této kategorie patří ženy, které mají ve své rodině různé dědičné syndromy. Může se jednat například o Downův syndrom a další. Přítomen však může být i gen pro menší vývojové vady. Ženy, které jsou si vědomy své genetické zátěže, mohou genetické testy podstoupit dříve, než otěhotnění. Výsledky testů poskytnou výpočet rizik, podle rodokmenů rodičů. Jde o procentuální riziko vzniku postižení plodu nemocí, které se v rodině dědí. V případě příliš velkých rizik je dáno rodičům doporučení, jak následně postupovat ohledně těhotenství. Rozhodnutí nést sebou případná rizika je vždy na rodičích.

Věk matky

Čím později žena dítě čeká, tím větší rizika to sebou přináší. A to i v případě vývojových vad, které se v rodině nikdy nevyskytovaly. Z tohoto důvodu se ženám, které dosáhly věku 35 let, provádí vyšetření plodové vody, která odhalí genetické informace o plodu. U maminek vyššího věku je rovněž vyšší riziko vzniku rozštěpů, proto jsou důležitá i ultrazvuková vyšetření, při kterých se kontrolují obličejová část, končetiny, pohlavní orgány.

Časté potraty

Do kategorie rizikového těhotenství spadají ženy, které opakovaně mají problémy s donošením dítěte. Opakující se potraty nemusí mnohdy odhalit příčinu. Tyto maminky mají zavedený speciální klidový režim. Nesmí se nijak namáhat jak po fyzické, tak psychické stránce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

S čím může nastávající mamince pomoci tatínek?

Jak v těhotenství přečkat neúprosná vedra