Spojení Monety a Air Bank neprošlo, rozhodli akcionáři

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 22. 6. 2021 | 4 komentáře
Valná hromada neschválila plán skupiny PPF a představenstva Monety na vznik třetí největší banky v Česku. Naprostá většina akcionářů sice souhlasila se samotným spojením, chybělo však víc hlasů ohledně financování nákupu.
Spojení Monety a Air Bank neprošlo, rozhodli akcionáři

Zdroj: Moneta

Ani na druhý pokus neprošel plán představenstva Moneta Money Bank a skupiny PPF na vznik třetí největší banky v Česku. O tom, že se přinejmenším zkomplikuje a pozdrží, rozhodla dnešní valná hromada. Zúčastnilo se jí 73,1 % akcionářů.

Valná hromada hlasovala o dvou bodech nutných k tomu, aby se naplnila rámcová smlouva uzavřená na začátku května. S prvním bodem akcionáři souhlasili: Moneta koupí skupinu Air Bank, kterou vedle samotné banky tvoří český a slovenský Home Credit a také společnost Benxy, provozovatel služby Zonky. K tomu stačilo 50 % přítomných akcionářů, s transakcí souhlasilo 61,9 %.

K druhému bodu – navýšení kapitálu, respektive vydání nových akcií Monety – však byl potřeba souhlas 75 % přítomných akcionářů. Jenže pro bylo 61,69 %. Právě novými akciemi přitom měla Moneta zaplatit naprostou většinu ceny skupině PPF.  

Předem domluvené podmínky transakce stanoví, že pokud neprojde rozhodnutí o zvýšení základního kapitálu, nebude možné uzavřít a vypořádat smlouvy o koupi akcií Air Bank a spol., takže i souhlas s předchozím bodem (spojení) se stane bezpředmětným. 

Klíčový bod z pozvánky na valnou hromadu. Zdroj: Moneta

„Věříme, že v blízké budoucnosti najdeme způsob, jak získat potřebnou podporu a transakci dokončit,“ reagoval na výsledek valné hromady Tomáš Spurný, předseda představenstva Monety a velký zastánce plánovaného spojení.

„Společnost Tanemo ze skupiny PPF zůstává největším akcionářem Monety s podílem, jenž jí umožňuje vykonávat významný vliv na rozhodování valné hromady. PPF má rozsáhlé zkušenosti jako spolumajitel akciových společností se zastoupením různých skupin akcionářů a nejednou dokázala, že umí čelit náročným výzvám vyplývajícím z tohoto prostředí. PPF bude dál souběžně rozvíjet svoje strategické investice jak v Home Creditu, tak v Air Bank. Právě Air Bank naplňuje naši vizi dynamicky rostoucí digitální banky a do budoucna předpokládáme významný růst její hodnoty,“ napsala po hlasování skupina PPF.

Následující kroky ani jejich časový plán zatím nejsou jasné. PPF, vedení Monety a ostatní zastánci spojení mají v zásadě dvě hlavní možnosti: ještě zvýšit podíl PPF v Monetě a uspět v dalším hlasování na valné hromadě, nebo vylepšit podmínky pro menšinové akcionáře.

Akcie Monety na pražské burze

Zdroj: peníze.cz

Druhý pokus o spojení začal letos v lednu. PPF chtěla v Monetě získat největší podíl akcií a pak Monetě prodat Air Bank, Home Credit a Zonky. Formálně by tedy Moneta kupovala Air Bank, reálně by však PPF ovládla vedle svých dosavadních firem i Monetu. PPF využívá toho, že vlastnická struktura Monety je od jejího vzniku stále velice roztříštěná. Díky odkupu od stávajících akcionářů, při němž jim nabídla 80 korun za akcii, získala Moneta skoro 30% podíl.

„Akvizicí získá Moneta od skupiny PPF 100 procent akcií skupiny Air Bank za celkovou kupní cenu 25,9 miliardy korun hrazenou ze dvou zdrojů: peněžní prostředky ve výši 2,59 miliardy korun z nadbytečného kapitálu banky, peněžní prostředky ve výši 23,31 miliard korun získané úhradou emisního kurzu skupinou PPF za úpis 291 375 000 nově vydaných akcií Monety,“ oznámily společnosti v květnové rámcové dohodě.

Nové akcie měly být vydány za 80 korun kus a navýšit celkový kapitál banky. Celkový počet vydaných akcií Monety by se tím ze stávajících 511 milionů zvýšil na 802,37 milionu kusů. Akvizice měla naředit stávající pozici akcionářů o 36,31 procenta, vyplývá z rámcové dohody. 

Vzpomínáte?

Zdroj: Zuno

Vydejte se s námi do nedávné historie. Zavzpomínáme hlavně na banky, které tu byly – a už nejsou.

Banky, které zmizely. Kvíz pro pamětníky

„Po akvizici bude skupina PPF vlastnit dle odhadu 55,38 procenta akcií banky a bude tak povinna učinit povinnou nabídku převzetí spočívající v odkupu až 100 procent akcií Monety za cenu minimálně 80 Kč za akcii, pokud Česká národní banka nestanoví jinou cenu. Hodnota banky by tak měla být minimálně na úrovni 40,9 miliardy korun, což představuje ekvivalent 1,5násobku hodnoty vlastního kapitálu na konci roku 2020 a 15,7násobku čistého zisku za loňský rok,“ napsaly firmy v květnovém prohlášení.

Vypořádání akvizice bylo předběžně předpokládáno na 1. říjen 2021. Vedle souhlasu akcionářů na valné hromadě je potřeba také schválení Českou národní bankou (a Národní bankou Slovenska) a získání antimonopolního souhlasu Evropské komise.

Kritikům se nelíbila hlavně vysoká cena, za kterou by Moneta měla firmy ze skupiny PPF koupit. Na transakci by podle nich doplatili menšinoví akcionáři.

Spojená banka má být trojkou na trhu podle počtu klientů – víc než 2,4 milionu. Zařadila by se tak za Českou spořitelnou a ČSOB, předběhne Komerční banku). Objemem vkladů může být čtvrtá největší (po ČS, ČSOB a KB), v oblasti spotřebitelských úvěrů dokonce jedničkou (před Českou spořitelnou) – vše podle čísel ke konci loňského roku. Celkové výnosy mají stoupnout, naopak náklady díky synergii klesnout.

Víte víc!

Zdroj: Shutterstock

Dokážete ještě najít bod GE? Pak jste tu správně. Před svatbou si pojďme trochu proklepnout oba snoubence.

Kocour na námluvách. Otestujte si, co víte o Monetě a Air Bank

Moneta Money Bank existuje od jara 2016, navazuje na Agrobanku působící v Česku už v 90. letech. Po krachu Agrobanky převzala její zdravou část v roce 1998 americká skupina General Electric, spojila ji se splátkovou společností Multiservis a přejmenovala na GE Money Bank. Uvedením akcií na burzu v roce 2016 ji GE prakticky prodala. Banku nyní vede Tomáš Spurný, který dříve mimo jiné pracoval právě pro PPF. Loni Moneta posílila o hypoteční banku a stavební spořitelnu Wüstenrot, celkem tak má zhruba 1,4 milionu klientů. Za rok 2020 – ovlivněný tvorbou rezerv kvůli covidu – dosáhla skupina Moneta čistého zisku 2,1 miliardy korun, v roce 2019 to byly čtyři miliardy.

Air Bank funguje od podzimu 2011, zaměřuje se na běžné retailové klienty – má jich přes 860 tisíc. Láká na účet zdarma či s minimálními poplatky, donedávna nabízela i jeden z nejlépe úročených spořicích účtů. Přišla s několika inovacemi – jako první například umožnila volbu hodnoty jednotlivých bankovek při výběru z bankomatu. V roce 2019 dosáhla čistého zisku 1,5 miliardy korun. Za rok 2020 zveřejnila PPF už jenom výsledek celé skupiny Air Bank, zahrnující vedle banky i český a slovenský Home Credit a ztrátovou společnost Benxy (Zonky) – čistý zisk dosáhl shodou okolností také 1,5 miliardy, což znamená meziroční pokles o 15,6 %.

Podobný plán na spojení vznikl už v říjnu 2018. Transakce, která měla být největší na bankovním trhu od konce privatizací na přelomu tisíciletí, mimo jiné předpokládala, že spojená banka ponese název Air Bank – podle průzkumů byla tato značka mezi lidmi známější a oblíbenější. První námluvy skončily v únoru 2019 neúspěšně, firmy se nedohodly na ceně.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a neuniknou vám důležité aktuality, porovnání, rozhovory ani praktické tipy! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Oblíbená témata

Air Bank, banka, běžné účty, Moneta, PPF

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

16. 4. 2024 | Petr Kučera

Předčasný výběr z termínovaného vkladu. Kolik si nechá banka?

Zavázali jste se, že na peníze po určitou dobu nesáhnete. Jenže je nečekaně potřebujete dřív. Aspoň část. Jde to? A jakou sankci vám banka naúčtuje? Podmínky v jednotlivých bankách... celý článek

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Partners Financial Services