Slovenský Sandberg Capital kupuje za stovky milionů minoritní podíl ve skupině Daktela, která je předním poskytovatelem cloudových kontaktních center pro zákaznickou péči

Slovenská private equity společnost Sandberg Capital získala minoritní podíl v českém lídrovi na trhu technologických řešení pro komunikaci se zákazníky Daktela. Jde již o druhou významnou investici Sandberg Capital z nově vytvořeného fondu, který byl spuštěn v lednu tohoto roku.

Praha, Bratislava 22. června 2021Sandberg Capital, prostřednictvím fondu Sandberg Investment Fund II, získal podíl v rychle rostoucí české technologické společnosti Daktela zaměřené na poskytování kompletních řešení pro kontaktní centra a komunikaci se zákazníky. Majoritní podíl si po investici ponechávají nadále její zakladatelé David Hájek a Richard Baar. Oba, spolu se současným managementem, budou firmu řídit i nadále.

“V oblasti komunikace se zákazníky jsou dnešní firmy nuceny se neustále zlepšovat a rozšiřovat své služby. Segment komunikačních řešení má obrovský potenciál a je proto pro nás společnou výzvou stát při největších změnách, které budou do budoucna formovat trh. Těšíme se na spolupráci s Davidem a Richardem při dalším rozvoji společnosti,” řekl Michal Rybovič, partner fondu Sandberg Capital.

Připomněl také, že v oblasti telekomunikací je Sandberg Capital dlouhodobě aktivní a vidí proto velký prostor pro další růst kvalitních řešení, jaké vyvinula Daktela.

Úspěšný příběh z Čech

Daktela vytvořila moderní cloudové řešení kontaktního centra vhodné pro malé podnikatele i velká kontaktní centra. Na českém trhu působí již od roku 2005 a z původního řešení telefonní ústředny obsluhující pouze hlasový kanál, se postupně rozšířila i o další komunikační kanály (např. e-mail, sms, web chat, WhatsApp, Facebook messenger a další) a vytvořila tak “all-in-one” produkt pro efektivní řízení a správu komunikace mezi firmami a jejími zákazníky. Řešení využívají firmy z různých oblastí – od e-commerce, přes cestovní kanceláře až po energetické společnosti a call centra.

Před třemi lety se přitom společnost rozhodla nabídnout svůj produkt i na zahraničních trzích, čehož výsledkem jsou úspěšné pobočky na Slovensku, v Maďarsku, Polsku a ve Velké Británii, ale zákazníky mají po celém světě, například v Mexiku, Vietnamu či na Filipínách. Během tohoto období Daktele narostl počet zaměstnanců o 350 procent, na aktuálních 80 lidí. Aktuálně přitom firma vytvořila zcela nový partnerský program, který má výrazně podpořit další zahraniční expanzi.

“Díky spojení se Sandberg Capital a jejich zkušenostmi v oblasti expanze, managementu a telekomunikací se chceme do pěti let stát jedničkou na trhu CEE v rámci kontaktních center a zákaznické péče, ale také být jedním z významných hráčů na západním trhu. Pevně ​​věříme, že společně dokážeme tyto vize naplnit a následně vykročit i do dalších částí světa,” řekl Richard Baar, CEO společnosti Daktela, který zdůraznil, že vstupem Sandberg začíná nová éra Daktely.

Pro splnění ambiciózních cílů jim má pomoci zejména fakt, že Sandberg má obrovské zkušenosti v oblasti telekomunikací. V jejich portfoliu se nachází také telekomunikační operátor SWAN, se kterým již Daktela dlouhodobě spolupracuje.

Stejné vize s novým investorem

Společnost Daktela se pro vstup investičního partnera rozhodla na začátku loňského roku. 

“Byli jsme překvapeni, jak velký zájem to mezi investory vyvolalo. V průběhu velmi krátkého času jsme měli na stole několik nabídek. Od začátku u nás rezonovala nabídka a celkový přístup Sandberg Capital. Jednání probíhala velmi konstruktivně, ale nejdůležitější bylo, že jsme si od začátku sedli po lidské stránce, což je pro budoucí spolupráci klíčové. Už v průběhu prvního setkání jsme zjistili, že naše vize o tom, kam by Daktela měla v budoucnu směřovat, jsou stejné,” řekl David Hájek, jeden ze zakladatelů Daktely, který se aktuálně věnuje další expanzi na zahraniční trhy.

Martin Skaba, investiční manažer, který za Sandberg Capital celý proces akvizice řídil potvrdil, že na Daktele je zaujal dobře vybudovaný národní i nadnárodní tým lidí s téměř rodinnou atmosférou, špičkoví odborníci, ale zejména samotný produkt. “Daktela přináší pro své klienty řešení na světové úrovni, které je možné snadno poskládat podle individuálních potřeb každého zákazníka. Právě flexibilita a vynikající reference na produkt nás přesvědčily o velkém potenciálu společnosti.”

Společnost Daktela byla během akvizice zastupována transakčně-poradenskou společností VICF a advokátní kanceláří CEE Attorneys. Sandberg Capital spolupracoval s finančními poradci z PWC a advokátní kanceláří Kocián Šolc Balaštík.

Strany se dohodly, že hodnota ani detaily transakce nebudou zveřejněny.

O skupině Daktela

Skupina Daktela vznikla v roce 2005. V loňském roce navzdory koronavirové pandemii zaznamenala prudký rozvoj. Celkový konsolidovaný obrat se v meziročním srovnání zvýšil na 178 milionů korun a EBITDA poprvé přesáhla hranici 50 milionů korun. Daktela poskytuje služby pro více než 850 zákazníků po celé Evropě, přičemž mezi ně patří přední hráči z oblasti e-commerce jako Notino, Rohlík, Mall, Muziker nebo poskytovatelé outsourcingových služeb call centra jako Conectart či Paradigma. Daktela poskytuje své služby i prostřednictvím své partnerské sítě po celé Evropě. Mezi její významné partnery patří například český T-Mobile, slovenský SWAN nebo globální E R Associates. Na technologiích Daktely běží i několik zajímavých projektů, jako např. “Chytrá karanténa” v ČR, kde její call centerovou technologii využívá každý měsíc několik tisíc operátorů pro trasování kontaktů. Tento modulární komunikační IT systém postoupil do finále soutěže “IT produkt roku 2021” časopisu ComputerWorld. 

O Sandberg Capital

Sandberg Capital vznikl v roce 2014 a je to private equity správcovská společnost, která se zaměřuje na investice do menších a středně velkých společností na Slovensku a v regionu CEE. V lednu 2021 otevřel Sandberg svůj druhý investiční fond, který vznikl o objemu vázaného kapitálu 109 milionů EUR a investovaly do něj primárně institucionální investoři včetně jednoho z největších evropských investorů – European Investment Fund. Vstup do společnosti Daktela představuje už druhou akvizici tohoto fondu. Ve svém prvním fondu spravuje aktiva s hodnotou více než 250 milionů EUR, které investoval do oblastí IT, telekomunikace, zemědělství, vzdělávání a maloobchod. Vytváření a správu tuzemských a zahraničních alternativních investičních fondů provádí s povolením od Národní banky Slovenska.

Zleva: Martin Skaba (Sandberg), Richard Baar (Daktela), Michal Rybovič (Sandberg), David Hájek (Daktela)

Obsah obrázku patro, interiér, osoba, stojící

Popis byl vytvořen automaticky