Alexandr Zaspal: Návštěvníka dolu Michal budou provázet reální horníci

Alexandr Zaspal: Návštěvníka dolu Michal budou provázet reální horníci

Pořad v souvislostech


Důl Michal
Audioarchiv
22. června 2021 Dopoledne s Proglasem Autor: Petr Najman

Důl Michal, Důl Petr Cinger a zpět Důl Michal - tak se vyvíjelo pojmenování naleziště černého uhlí v jedné z ostravských čtvrtí. Bohatou historii má hornictví na Ostravsku, ale i samotný Důl Michal, o kterém byla řeč v dnešním Dopoledni s Proglasem. Do studia v Ostravě přijal pozvání Alexandr Zaspal – vedoucí správy památkového objektu Dolu Michal v Ostravě-Michálkovicích.

„Zdař Bůh!“ odpovídá na uvítání náš host a na otázku, zda se návštěvníci dolu při tomto pozdravu neleknou, reaguje: „Já budu velice rád, když se leknou. My se chceme odlišit a chceme držet hornické tradice a právě tento hornický pozdrav je tradicí, kterou chceme udržovat. A můžu se vám přiznat, že všude, kam přijdu – na úřady, do obchodu – a pozdravím ‚Zdař Bůh‘, tak se na mě lidi podívají a určitě si na hornictví vzpomenou. (…) A většina lidí se na mě usměje, což je příjemné.“

Historie dolu Michal se začíná psát v roce 1842 a těžba zde probíhala až do počátku 90. let 20. století. V roce 1995 pak byl důl zasypán. Za tuto dobu ho vlastnil stát i soukromé osoby. Například období komunismu se na jeho provozu významněji nepodepsalo. „Když vám to řeknu opravdu jednoduše, tak to znamenalo pouze to, že kladívka, která byla na těžní věži nahoře, se vyměnila za rudou hvězdu. (…) A my pamětnici víme, že když rudá hvězda svítila, důl plnil (plán). A když nesvítila, důl neplnil, horníci neměli odměny, všichni byli nervózní a museli přidat,“ popisuje A. Zaspal s tím, že po znárodnění důl získával některé technologie, které předtím nebyly dostupné. Na druhou stranu ale také docházelo k mírnému kádrování.

Unikátnost dolu Michal spočívá podle vedoucího správy objektu v jeho ucelenosti. Jde o jedenáct budov přímo v centru Michálkovic, asi 100 metrů od radnice. „Ten důl se zachoval tak, jak se uzavřel v roce 1995,“ vysvětluje Alexandr Zaspal a pokračuje: „Naší snahou je udržovat budovy v takovém technickém stavu, abychom je prezentovali návštěvníkovi, jako by přišel na ten důl. Proto je prohlídka vedená formou posledního pracovního dne. Na začátku vyfasujete známku a jdete po cestách havíře, který šel na šichtu. (…) Návštěvník zažije opravdu nevšední zážitek, a to proto – a to bych chtěl zejména vypíchnout – že jej budou provázet horníci. Opravdu reální horníci, kteří pracovali v hornictví, a oni zprostředkovávají informace z hornického života, které jsou mnohdy smutné, ale jindy i veselé,“ uzavírá náš host.

Celý rozhovor o minulosti i současnosti dolu Michal poslouchejte v audioarchivu.

foto: Důl Michal,  www.pixabay.com

Regiony

Regiony

Blahopřání

Pošlete svým blízkým k narozeninám či svátku písničku s přáním.

Darujte Proglas!