Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dnes začíná Anifilm. Nabídne 477 animovaných snímků

Dnešním dnem začíná v Liberci 20. ročník mezinárodního filmového festivalu Anifilm. Promítat se bude v kině Varšava, Severočeském muzeu i Lidových sadech.

Během šesti dnů nabídne 477 soutěžních i nesoutěžních animovaných snímků. Některé z nich budou mít českou premiéru včetně filmu Myši patří do nebe, kterému bude věnována i velká výstava v libereckém zámku. Dalším je film Rudé boty. Jeho autorkou je studentka katedry animované tvorby FAMU Anna Podskalská. Snímek byl vybrán jako soutěžní i pro festival v Cannes.

Stejně jako loňský i letošní ročník Anifilmu ovlivňuje koronavirová pandemie a koná se v nezvyklém termínu, obvyklý je pro něj začátek května. Navíc na projekce bude po předchozí akreditaci umožněn vstup jen lidem, kteří se prokážou negativním testem na koronavirus, kdy PCR test platí sedm dní od odběru a antigenní 72 hodin. Platný bude také certifikát o očkování nebo doklad o prodělání nemoci covid-19 v uplynulých 180 dnech.

Promítat se bude na deseti místech v Liberci

S Anifilmem včetně doprovodných programů se bude možné setkat na deseti místech v Liberci. Hlavním centrem dění bude zámek. Promítat se bude nejen tam, ale i v kině Varšava, Cinema city ve Foru, v hotelu Zlatý lev, Severočeském muzeu, Lidových sadech a na náměstí u radnice. Doprovodný program bude v knihovně, Oblastní galerii a ve festivalovém stanu. Soutěžit se bude v sedmi kategoriích včetně světa počítačových her.

Anifilm tradičně přivítá řadu osobností ze světa animované tvorby. Někteří doprovodí své festivalové programy nebo soutěžící filmy. Do Liberce například zavítají z USA režisér Dash Shaw a výtvarnice Jane Samborski, tvůrci celovečerního soutěžního filmu Kryptozoo. „Jejich tvorba je českým fanouškům animace už známa - na Anifilmu 2017 získal zvláštní uznání poroty jejich film Jak se mi potopila střední škola. Snímek Kryptozoo již také získal několik ocenění – například na festivalech Berlinale a Sundance," dodala mluvčí festivalu Gabriela Zajícová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Anifilm

Štítky film, festival, Anifilm, festival animovaného filmu, Liberec, Severočeské muzeum v Liberci, Varšava, kino, animovaný film, Filmový festival v Cannes, filmový festival, Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění, Myši patří do nebe, Dash Shaw

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes začíná Anifilm. Nabídne 477 animovaných snímků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.