InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Expediční kamera – festival cestovatelských filmů

    neděle 28.4 16:00 - Čajovna Pod Stolem, Strakonice

  • Vernisáž výstavy modelů, obrazů a sbírkových předmětů k operaci Overlord

    neděle 28.4 14:00 - Městská galerie Vodňany, náměstí Svobody 18

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kameny zmizelých pro rodinu Baschovu byly dnes odhaleny v jindřichohradecké Růžové ulici

JINDŘICHŮV HRADEC - V úterý 22. června proběhlo v Jindřichově Hradci další pokládání tzv. kamenů zmizelých v Jindřichově Hradci. Tentokrát se vzpomínalo na rodinu vídeňského obchodníka Roberta Basche, který se svojí manželkou Emmou a dcerou Tilly bydlel v Růžové ulici číslo popisné 39/II. Celkem už bylo ve městě odhaleno sedm míst s osmadvaceti kameny zmizelých.

„Scházíme se před domem, kde v poklidu za první republiky žila židovská rodina manželů Baschových, která náhle zmizela. Zmizela proto, že v té době byly konány perzekuce, které neměly v historii obdoby. To, že rodina zmizela, ale dům zůstal, do určité míry připadá i na vrub tehdejší společnosti, která se svých spoluobčanů vlastně vůbec nezastala. Jsem rád, že tu vnikla připomínka těchto událostí. A lidé, kteří ji uvidí, nepřipustí, aby se něco podobného opakovalo," zmínil v úvodu starosta Jan Mlčák.

Emma Baschová pocházela z rodiny významného jindřichohradeckého továrníka Zikmunda Singera. „Ten měl víc než deset dětí a jednou z jeho dcer byla právě Emma. Ta prožila většinu svého života v Jindřichově Hradci, spolu s bratry a sestrami prošla místním školstvím. V květnu 1926 si ve zdejší synagoze vzala Roberta Basche. To byl vídeňský továrník, původem Čech. Jeho rodina ale odešla z Prahy za lepším do Vídně," uvedla za spolek Zikaron Marta Leblová.

Manželům Baschovým se v lednu 1929 narodila dcera Tilly. „Její oficiální jméno bylo Matylda Klára. Matylda zřejmě po babičce ze strany Singerů, která se narození své vnučky nedožila. Rodina žila do roku 1937 ve Vídni a spravovala tam svoji rodinnou továrnu. Ještě dříve než nastaly problémy s rozpínavostí nacistického Německa, vrátili se v roce 1937 do rodného města Emmy Baschové. Měli tu zázemí. Její manžel společně s bratry byl zatčen gestapem, odvezen do koncentračního tábora v Auschwitz a začátkem listopadu 1941 zavražděn. Emma společně s dcerou a některými ze svých švagrových a jejich dětmi nastoupila 22. května 1942 do transportu směřujícího do Terezína. Odtud potom směřovaly dalším transportem do Lublinu, kde byly zavražděny," doplnila Marta Leblová.

Slavnostní odhalení kamenů si nenechal ujít ani představitel židovských obcí v České republice Tomáš Kraus. „Jsem velice rád, že Jindřichův Hradec se hlásí k této tradici, protože je nesmírně důležité si připomínat to, co se stalo. Dneska jsme už několik desetiletí od konce války a ve společnosti se objevují určité tendence, které historické skutečnosti překrývají a povědomí o tom, že tady tito lidé žili, se pomalu vytrácejí. Když se řekne, že během holocaustu zahynulo šest milionů Židů, tak pod tím číslem si nikdo nedokáže nic představit. Právě proto je důležité si připomenout jednotlivé osudy," poznamenal Tomáš Kraus, který na závěr pronesl modlitbu.

V Jindřichově Hradci jde už o sedmé odhalení kamenů zesnulých. Naposledy se v září loňského roku vzpomínalo na rodinu jindřichohradeckého obchodníka Ludvíka Beinkolesa, který se svojí rodinou bydlel na dnešním Masarykově náměstí v čísle popisném 168. Rok před tím byly položeny kameny pro rodinu Bienenfeldových, která bydlela a žila v Klášterské ulici číslo 73. První kameny zmizelých pak byly v Jindřichově Hradci odhalené v roce 2018 ve Vídeňské ulici u nemocniční zdi, kde dříve stával rodný dům rodiny Stampfových, jejíž čtyři členové byli v květnu 1942 povoláni do transportu, kde zahynuli. V Panské ulici u čísla 95 leží čtyři kameny pro rodinu Winternitzovu a Schönovu. Další pamětní deska je v Nádražní ulici číslo 249, kde žila rodina operního pěvce Karla Bermana.

Z velké židovské komunity, která žila před válkou v Jindřichově Hradci, zahynulo v koncentračních táborech a nevrátilo se zpět téměř 300 obyvatel židovského původu. Na jejich památku byl ve městě vybudován také důstojný památník.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace