Ze svatby sešlo. Zato poděkovali dobrovolníkům 🙂

    Zahrada Ekocentra Dúbrava díky dobrovolníkům už léta slouží jako živá učebna
    Zahrada Ekocentra Dúbrava díky dobrovolníkům už léta slouží jako živá učebna

    Přes pět tisíc hodin se o víkendu přehoupl rozsah pomoci, kterou věnovali dobrovolníci Hnutí Brontosaurus zdarma péči o Centrum ekologické výchovy Dúbrava v Hodoníně. Hlavním cílem dobrovolnických víkendovek je pomoc s budováním a údržbou naučné eko zahrady. O víkendu tak spolu s dobrovolnickou akcí proběhla i Zahradní slavnost organizovaná jako poděkování dobrovolníkům a ocenění jejich práce. Přišlo na ni přes sedm desítek příznivců ekocentra, kterým zahrála Neoveská cimbálová muzika.

    „V době uzavření ekocentra nás z recese napadlo, že k obnovení činnosti uspořádáme svatbu a slavnost našim zvířatům na ekocentru – zachráněnému kozlíkovi a beránkovi. Z tohoto logicky sešlo. Uspořádali jsme však zahradní slavnost jako poděkování dobrovolníkům. Těm z Hnutí Brontosaurus, jež pečují o zahradu Ekocentra i všem ostatním.“ říká Anežka Plintovičová vedoucí ekocentra Dúbrava.

    Hnutí Brontosaurus spolupracuje s ekocentrem Dúbrava už téměř 15 let. Za tu dobu se v Hodoníně konalo téměř třicet dobrovolnických víkendových akcí s více než 500 účastníky. Pomáhali nejen místní, ale též dobrovolníci z desítky zemí světa.

    Zahrada slouží jako živá učebna pro stovky dětí, které ekocentrum ročně navštěvují. Přináší jim tak přímý kontakt s přírodou. Děti tak přírodu nejen poznávají, ale učí se ji také chránit. „Je to skvělý a nenahraditelný prostor pro naši činnost. Probíhají zde jak výukové programy škol a mateřských škol, tak naše kroužky, tábory i akce pro veřejnost.“ popisuje Anežka Plintovičová, vedoucí ekocentra Dúbrava. „Je to také jedinečné místo poskytující útočiště pro množství ptactva či hmyzu, ale také pro miláčky dětí – naše kozy, beránka či kocoura.“

    Zahrada vyrostla a je udržována bez velkých dotací díky nadšení dobrovolníků, kteří si tak k místu budují vztah a na akcích se mnohému naučí.

    Zahrada Ekocentra Dúbrava díky dobrovolníkům už léta slouží jako živá učebna
    Zahrada Ekocentra Dúbrava díky dobrovolníkům už léta slouží jako živá učebna

    Během let se zanedbaná zahrada bývalé mateřské školy významně proměnila. Zmizelo množství betonových torz, podařilo se potlačit akátové nálety, zahradu obepínají živé ploty. Brontosauři zde vybudovali zmenšeniny významných přírodních oblastí Hodonínska a Břeclavska. Návštěvníci tu tak najdou malou Pálavu, bzenecké Váté písky, mrtvé rameno řeky spolu s typickými rostlinami či lužní les. Potěšit se zde můžeme bylinkovou zahrádkou, procházkou po hmatovém chodníku, poznávám ptačích budek či malou naučnou stezkou. Zahradu oživují také veverčí, ježčí či hmyzí domky a hotely.

    „Mladí lidé, kteří zde pomohou za sebou vidí kus užitečné práce a mají dobrý pocit, že sami přispěli ke zvelebení svého okolí“ říká Dalimil Toman, předseda Hnutí Brontosaurus Podluží. „Dúbrava je naše srdcová záležitost. Máme tu výborné vztahy s lidmi, ale i se zvířaty, jež Ekocentrum obývají a jemuž tak trochu kralují.“ směje se Tereza Došková, dobrovolnice, která s akcemi na ekocentru začínala.

    Součástí akcí Hnutí Brontosaurus je také zážitkový program a neformální vzdělávání – účastníci akcí se tak dozvídají více o životního prostředí, rozvíjejí se v nejrůznějších dovednostech, učí se být aktivní a také se seznamují s novými kamarády. Zejména se však v příjemné a podnětné atmosféře motivují do péče o svět kolem sebe. A k tomu přispěla i úspěšná Zahradní slavnost Ekocentra.

    Text a foto Dalimil Toman

    Hnutí Brontosaurus a Centrum ekologické výchovy Dúbrava Hodonín

    Autor