Varnsdorf nechal zbourat vybydlený dům při vjezdu do města

22.06.2021 18:35

Zdevastovaný a vyhořelý dům, stojící vedle hlavní silnice v Mladoboleslavské ulici, šel k zemi. Město ho nechalo zbourat pro špatný stav, náklady bude vymáhat po majiteli.

Varnsdorf nechal zbourat vybydlený dům při vjezdu do města
Foto: varnsdorf.cz
Popisek: Varnsdorf

Vybydlený dům s číslem popisným 843 v Mladoboleslavské ulici dlouhá léta strašil řidiče přijíždějící do města. Měl ovšem soukromého vlastníka, okolní pozemek i pozemek pod domem však patří městu. „Bohužel, dlouhá léta v tomto historickém domě z roku 1832 bydleli sociálně slabší obyvatelé, což se mu stalo osudným,“ říká starosta města Roland Solloch. V červenci roku 2019 zachvátil dům již druhý rozsáhlý požár a stal se neobyvatelným. Zůstalo v podstatě pouze přízemí s částí prvního patra a pro své okolí byl nebezpečný.

„Vyzývali jsme majitele, aby objekt nechal odstranit, protože se nachází v blízkosti velmi frekventované silnice při vjezdu do města a pro své okolí je nebezpečný. S městem ale nekomunikoval a dům opustil. Přistoupili jsme tak k demolici domu z moci úřední, kdy stavební úřad z důvodu bezpečnosti nařídil demolici. Vynaložené náklady budeme po majiteli vymáhat,“ vysvětluje Solloch.

Během demolice bylo potřeba ve spolupráci s městskou policií na několik desítek minut uzavřít hlavní komunikaci, poté došlo ke stržení torza střechy a komínů. Následující dny se s demolicí pokračovalo. „Pozemek je města, srovnáme ho a uvidíme, jak s ním do budoucna naložíme, bude to teprve předmětem jednání v rámci vedení města,“ dodává starosta.

Objekt bude mít i po demolici pro město historický přínos. „Z domu se nám podařilo zachránit historický vstupní portál. Ve spolupráci dobrovolných hasičů a firmou provádějící demolici byl z objektu opatrně vyjmut a přemístěn do depozitáře místního muzea,“ řekl na závěr místostarosta města Jiří Sucharda.

Podobný osud by mohl potkat bývalou továrnu v Západní ulici. Radnice má připravený demoliční projekt, vyčkává však na vyhlášení vhodného dotačního titulu, který by pokryl náklady na demolici jako v případě bývalé ubytovny v Lounské ulici či ubytovny vedle kina Panorama. Ten by měl být vyhlášen na podzim letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…