Prostreno.cz

Čistý domov s cibulí v ruce

Domácí práce s jídlem po boku. Takový úklid šetří peníze a snižuje množství odpadu a chemikálií v domácnosti. Jak to celé funguje? Nerezové pánve vyčistí třeba kečup, pomůže i cibule.

Už vás nebaví vyhazovat peníze za úklid oknem a navíc žít s vědomím, že je vaše domácnost plná chemie? Sáhněte do domácích zásob!

Skvělý brambor

Brambor rozkrojte na polovinu, ponořte řezem do ploché misky se stolní solí a touto přírodní „drátěnkou“ otřete plochy kovových pánví. Pokud brambor příliš změkne, znovu ho rozřízněte a aplikujte více soli.

Kyselina šťavelová v bramborách pomáhá rozpustit rzi za pomoci reakce železa v kovu a šťavelanu železitého, který se zase rozpouští ve vodě (nebo v tomto případě v bramborovém škrobu). Brusná síla soli pomáhá odstranit zbytky z povrchu nádobí.

Voňavý grapefruit

Jako v předchozím případě rozkrojte grapefruit, ponořte řezem do soli a vydrhněte dno mastné trouby. Grapefruit použijte i na vnitřek vany. Obsahuje totiž přírodní chemikálie zvané furokumariny, jenž napadají bakterie a působí jako dezinfekční prostředky. Ve skutečnosti mnoho komerčních čisticích prostředků v sobě má extrakt z grapefruitu, neboť vyniká čisticí silou a svěží vůní.

Bílý chléb

Bílý chléb je velmi savý, takže přitahuje další látky, jako je prach a špína. Kvasinky, mouka a voda uvnitř chleba nezanechávají žádné zbytky, takže vaše milované obrázky jsou v bezpečí, stejně jako když sáhněte po prachovce. Utírejte, co hrdlo ráčí!

Štiplavá cibule

Nakrájejte cibuli na čtyři a kousky vložte do kbelíku s teplou vodou. Nechte působit nejméně půl hodiny tak, aby se uvolnila veškerá cibulová šťáva. Vodou pak vydrhněte požadované plochy včetně oken. Cibulová šťáva je oficiálním dezinfekčním čističem, který napadá mikroskopické biologické bakterie. Je však pravdou, že její aroma leckoho odpuzuje.

Magický kečup

Tenkou vrstvou kečupu otřete povrch matných nebo špinavých pánví z nerezové oceli. Nechte působit 30 minut. Kyselina octová v tomto oblíbeném dochucovadle napadá oxid měďnatý a rozpouští nežádoucí hnědou vrstvu na nádobí, jež by se v závěru mělo otřít měkkým hadříkem. Všimněte si, že kečup zastane většinu špinavé práce.

Univerzální ocet

Smíchejte čistý bílý ocet se stejným množstvím vody a nalijte ho do lahve s rozprašovačem. Následně nastříkejte na povrch a setřete. Kyselina octová uvnitř octa se používala jako antibakteriální agent již od časů starého Egypta. Když se rozpustí ve vodě, rozkládá se na vodík a acetát, což oslabuje skvrny. Musíte však používat pouze bílý ocet nebo destilovaný bílý ocet, protože obsahují pouze 5 % kyseliny octové, která nepoškodí vaše povrchy.

Zdroj: www.goodhousekeeping.com, www.ecoonline,com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat