Marek Ztracený získal dvě ceny OSA, jednu má i Petr Lexa ze Slzy

22. června 2021 20:05
Ochranný svaz autorský (OSA) vyhlásil vítěze 16. ročníku Výročních cen OSA za rok 2020. Marek Ztracený získal hned dvě ocenění – Nejúspěšnější skladatel populární hudby a Nejúspěšnější textař. Z důvodu probíhající pandemie se bohužel nekonal slavnostní večer za účasti diváků. Udílení cen bylo letos koncipováno jako střihový pořad, který uvidíte ve čtvrtek od 20 hod. na televizi Óčko Star. Reprízu můžete sledovat v neděli od 12:00.

Marek Ztracený získal dvě ceny OSA.

Ceny OSA zahrnují skladby a autory, kteří poprvé v posledních dvou letech zaznamenali mimořádný úspěch ve vysílání rozhlasu a TV, v koncertním provedení, v prodejnosti nosičů, na internetu a při dalších užitích hudby.

Kromě Marka Ztraceného si ceny odnesli také Richard Krajčo a Petr Harazin v kategorii Populární skladba roku za Srdce nehasnou, Petr Lexa a Soňa Vetchá si kromě ocenění Nejúspěšnější mladý autor v oblasti populární a vážné hudby odnesli navíc ještě šek v hodnotě 50 tis. Kč na svou novou tvorbu.

Petr Lexa získal šek na 50 tisíc na další činnost.

Zlatou cenu OSA obdržel Ondřej Soukup, do Zlatého fondu OSA byla zapsána skladba Jiřího Suchého Pramínek vlasů a skladatel Ladislav Štaidl in memoriam. Cena za propagaci a šíření české hudby byla udělena operní pěvkyni Soně Červené.

Letošní předávání Výročních cen OSA bylo v souvislosti s pandemickými omezeními koncipováno jako odkaz na hudební pořady z 90. let. Do virtuálního studia, které výtvarně navrhl grafik Kakalík, byli jednotlivě pozváni letošní laureáti. Kompletní program je prokládaný ikonickými hudebními klipy. 

Ceny OSA moderovali Ondřej Cihlář s Petrem Prokopem.

„S Kakalíkem jsme spolupracovali již v minulosti na legendárních pořadech Baráž TV Óčko. Zvláštností pak byly návštěvy autorů oceněných rozhodnutím dozorčí rady. Mimo virtuální studio vystavěné v kulturním paláci Vzlet jsme vyrazili za Ondřejem Soukupem, který obdržel Zlatou cenu OSA, do jeho vinohradského studia, za Jiřím Suchým, jehož skladba Pramínek vlasů byla zapsána do Zlatého fondu OSA, do divadla Semafor a v neposlední řadě za Soňou Červenou, které jsme přivezli Cenu za propagaci a šíření české hudby, na Novou scénu Národního divadla,“ uvedl k pojetí Výročních cen OSA Ondřej Cihlář z divadla VOSTO5, který se opět společně s Petrem Prokopem ujal moderace a dramaturgie.

Fotogalerie

Ocenění 16. ročníku Výročních cen OSA:

Zlatá cena OSA: Ondřej Soukup

Zlatý fond OSA – autor: Ladislav Štaidl

Zlatý fond OSA – skladba: Pramínek vlasů (hudba a text: Jiří Suchý)

Cena za propagaci a šíření české hudby: Soňa Červená

Populární skladba roku: Srdce nehasnou – hudba a text: Richard Krajčo, Petr Harazin

Vážná skladba roku: České nebe – hudba: Jan Zástěra, text: Marie Dolistová

Nejúspěšnější skladatel populární hudby: Marek Ztracený

Nejúspěšnější textař: Marek Ztracený

Nejúspěšnější skladatel vážné hudby: Jan Zástěra

Nejúspěšnější nakladatel: A-Tempo Verlag spol. s r. o.

Nejúspěšnější mladý autor populární hudby: Petr Lexa

Nejúspěšnější mladý autor vážné hudby: Soňa Vetchá

Nejúspěšnější autor vážné hudby v zahraničí: Jiří Trtík

Nejúspěšnější autor populární hudby v zahraničí: Vladimír Suchý

Co ty na to?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:05 středa 20. října 2021. Anketa je uzavřena.

  • 3
    SUPER
  • 1
    LOL
  • 1
    WTF
  • 1
    FAIL
  • 1
    OMG
  • 1
    LOVE

Související

HLASUJTE V ÓČKO CHART