Hlavní obsah

Únoscům v Nigérii uteklo 15 žáků a učitelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patnácti z více než 130 studentů a učitelů, které v květnu unesli ozbrojenci v centrální Nigérii, se podařilo uprchnout. S odvoláním na jednoho z učitelů o tom v úterý informovala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Třída ve městě Tegina, ze které byly děti i s učiteli uneseny.

Článek

Asi 200 ozbrojených mužů 30. května přepadlo město Tegina v nigerijském státě Niger a uneslo 136 žáků a několik učitelů z tamní soukromé muslimské školy.

Patnáct rukojmí využilo toho, že únosci usnuli, a v neděli večer uprchli. "Mohu potvrdit, že 15 rukojmí uteklo, odešli z domu, kde je zadržovali. Strážci zapomněli zamknout," řekl ředitel školy Abubakar Alhassan.

V Nigérii propustili 279 unesených školaček

Svět

Mezi zachráněnými jsou tři vyučující a 12 dětí včetně sedmileté holčičky. Pochodovali celou noc ze státu Zamfara, kam je únosci odvezli. Tuto skupinu únosci oddělili od zbytku rukojmí. Alhassan řekl, že únosci zajatce bili a nadávali jim.

Únos z Teginy patří k podobným případům z minulých měsíců. V rukou ozbrojenců skončilo v centru a na severozápadě Nigérie množství studentů, motivem těchto činů je většinou snaha získat výkupné. Od loňského prosince bylo ze škol a univerzit uneseno na 900 dětí a studentů.

Krvavý šéf Boko Haram se prý odpálil při boji se soupeřícími militanty

Svět

Tyto případy nesouvisí s únosy na severovýchodě státu, kde bojují islámští radikálové. Jejich boj od roku 2009 připravil o život 40 000 lidí. Z této oblasti je nejznámější únos z roku 2014, kdy se islamisté ze skupiny Boko Haram zmocnili skupiny 270 studentek ve městě Chibok.

Reklama

Výběr článků

Načítám