Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Obavy z nakažlivé mutace: Přiživily je davy fandů fotbalu, případů přibývá na jihu i u sousedů

Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
23. června 2021
05:00

Evropané si na řadě míst užívají rozvolnění i probíhajícího Mistrovství Evropy ve fotbale, jenže po britských ostrovech i zemích EU obchází strašák indické mutace koronaviru, nově nazývané varianta delta. Převládla již v Portugalsku, kde museli sáhnout i k dílčím opatřením vlivem zhoršující se situace a nárůstu nakažených, došlo i na uzavírku Lisabonu. Delta se šíří v Itálii a také Německu a obavy z mutace zmiňují i české politické špičky. Na jihu Evropy pak vzbudily kontroverze právě fotbalové zápasy. A nájezdy tisícovek britských fanoušků, které k šíření viru mohou přispět.

Při pohledu na stadiony fotbalového ME, které se nehraje klasicky v jedné či dvou zemích, ale „kočuje“ napříč stadiony od Londýna po Baku, je patrné, že někde rozvolnění při společenských akcích postoupilo již výrazněji, jinde jsou pravidla stále ještě tužší. A výrazně se omezují kapacity v hledištích. Fandící, jásající a namačkané davy v Maďarsku či Dánsku o obavách z dalšího vývoje pandemie příliš nevypovídají. Podstatně prázdnější britské ochozy však ano.

Fotbalová zábava pandemii navzdory: davy dánských fanoušků v Kodani během fotbalového ME (červen 2021) Fotbalová zábava pandemii navzdory: davy dánských fanoušků v Kodani během fotbalového ME (červen 2021) | Reuters

Evropou nyní totiž obchází strašák nakažlivější indické varianty koronaviru, která mutuje dál, nyní ve verzi delta plus. 

Na ostrovech vytlačila britskou

Indická mutace podle analýzy Financial Times již dominuje nejen ve Velké Británii, ale také v Portugalsku a Rusku. Na britských ostrovech tamní britskou mutaci takřka zcela vytlačila a je považována za nakažlivější a potenciálně více smrtící. Problematicky se pak její šíření jeví v Itálii a Německu.

„Rostoucí počet nákaz vyvolává obavy z toho, že varianta delta by mohla zastavit pokroky, kterých EU za poslední dva měsíce dosáhla v potlačení nových infekcí a úmrtí na nejnižší hodnoty nejméně od podzimu,“ upozornil Financial Times.

Jinými slovy - panují obavy z toho, že nakažlivější varianta zpomalí rozvolňování a přinese nemilé komplikace i během léta, kdy řada lidí, destinací, hoteliérů i poskytovatelů služeb doufá v přece jen poněkud klidnější dovolenkový režim.

Obavy z fotbalu

Než dojde na hojnější střetávání turistů v dovolenkových destinacích, jisté obavy s sebou nyní nese střetávání fanoušků během ME ve fotbale. Mementem jsou přitom spory kolem nedávného finále Ligy mistrů, které nakonec hostilo portugalské Porto. A na které s ohledem na to, že se v něm utkaly týmy Chelsea Londýn a Manchesteru City, zamířily na něj tisíce britských fanoušků. Nejen na stadion samotný, ale i do města jako takového. Užít si, nasát atmosféru vrcholné sportovní akce, zafandit svému oblíbenému týmu. Covidu a šíření mutací navzdory.

„Finále Ligy Mistrů v Portu, přesněji to, co zápas doprovázelo, vzbudilo zcela jistě pohoršení u části Portugalců. Stalo se také předmětem tvrdé kritiky ze strany opozice, která požadovala rezignaci ministra vnitra a opoziční lídr Rui Rio uvedl doslova, že ′Costa (premiér António Costa - pozn. red.) a Moreira (starosta Porta Rui Moreira - pozn. red.) by měli pokorně žádat všechny Portugalce za odpuštění′. Premiér uvedl, že sice došlo k několika individuálním pochybením, nicméně bezpečnostní složky situaci celkově zvládly a shromáždění stovek fanoušků v oblasti Ribeira, jejichž snímky zveřejnila média, označil za ′výjimečnou a časově omezenou situaci, kterou se podařilo během několika desítek minut vyřešit′,“ popisuje Blesk Zprávám spory kolem pořádání velké fotbalové akce český velvyslanec v Portugalsku Petr Šelepa.

Fotbalové radovánky navzdory pandemii: Britští fanoušci v portugalském Portu během finále Ligy mistrů mezi Chelsea Londýn a Manchesterem City (květen 2021) Fotbalové radovánky navzdory pandemii: Britští fanoušci v portugalském Portu během finále Ligy mistrů mezi Chelsea Londýn a Manchesterem City (květen 2021) | Reuters

„S odstupem času lze konstatovat, že houfy halekajících britských fanoušků volně se pohybujících po ulicích Porta nevedly k dramatickému nárůstu počtu případů covid-19 ve městě,“ věří a upozorňuje, že část Portugalců považovala konání takového zápasu za prestižní záležitost.

Podobně je to i s probíhajícím Mistrovstvím Evropy, kterého se účastní i český výběr - jenž v základní skupině nastupoval právě na britských ostrovech ve Skotsku a Anglii. Taktéž prestižní akci provází zájem fanoušků, na stadiony na ostrovech se jich však nyní dostává jen zlomek. Angličané kvůli pandemii a šíření nové mutace skutečně odkládají zrušení zbývajících omezení. A směrem k britským ostrovům hledí netrpělivě i s výhledem na cesty britských dovolenkářů zbytek Evropy.

Fotbalové radovánky navzdory pandemii: Britští fanoušci v portugalském Portu během finále Ligy mistrů mezi Chelsea Londýn a Manchesterem City (květen 2021) Fotbalové radovánky navzdory pandemii: Britští fanoušci v portugalském Portu během finále Ligy mistrů mezi Chelsea Londýn a Manchesterem City (květen 2021) | Reuters

Problémy v Portugalsku: Nárůst nakažených

Jenže právě i v Portugalsku, které si společně se sousedním Španělskem britští dovolenkáři oblíbili, nyní zaznamenávají nárůsty počtů nakažených. „Je pravdou, že v posledních 3-4 týdnech dochází v Portugalsku k nárůstů případů onemocnění covid-19. Za uplynulý týden např. došlo k nárůstu o 50 % oproti týdnu předešlému. V zemi zatím nejsou dostupná data, která by nárůst prokazatelně spojila s cirkulací tzv. mutace delta, odborníci to však považují za pravděpodobné,“ potvrzuje velvyslanec Šelepa. 

Portugalské ministerstvo zdravotnictví již proto mobilizovalo záložní kapacity nemocnic pro případ, že by došlo k výraznějšímu nárůstu hospitalizovaných. Hororové okamžiky z kraje letošního roku, kdy země vystoupala na samý vrchol nejvíce postižených zemí pandemií, mají místní dobře na paměti.

Český velvyslanec však přináší i dobrou zprávu. „Nemocniční péči však zatím naštěstí vyžaduje jen menší procento nově nakažených, tedy dá se říci, že počty hospitalizovaných pacientů rostou méně výrazně, v řádech nižších desítek případů za týden, než počty pozitivně testovaných osob, které přibývají v řadech stovek. Země také pokračuje v intenzivním tempu očkování,“ líčí. Od pondělí již i Portugalci očkují věkovou kategorii 35+. Oproti Česku jsou lehce ve skluzu, zvolili však jinou strategii - důkladněji proočkovat již otevřené věkové skupiny před tím, než se otevřou nové.

Izolovaný Lisabon

Kvůli indické mutaci již došlo ve světě i k lockdownu. V izolaci se ocitlo čínské několikamilionové velkoměsto Kuang-čou.

V Portugalsku nárůst případů spojených s delta mutací vyřešili v problematickém území hlavního města Lisabonu, kde je mimochodem nejnižší proočkovanost v rámci portugalských regionů, částečnou uzavírkou - víkendovou. Omezili odjezdy a příjezdy z města. Turistů, mířících na letiště nebo z něj, se to však netýkalo, měli výjimku.

„Víkendová uzavírka metropolitní zóny Lisabonu byla opatřením, které mělo dle mého názoru symbolicky ukázat, že ′se něco děje′, že se epidemie nevyvíjí správným směrem. Byl to takový zdvižený ukazováček, aby lidé nepolevovali v dodržování pravidel a v obezřetnosti a vyhýbali se např. velkým party s desítkami až stovkami účastníků bez jakýchkoliv omezení, roušek a rozestupů. Uzavírka způsobila menší úprk obyvatel metropole na víkendové výlety již kolem pátečního poledne (uzavírka platila od 15:00 v pátek), kdy došlo ke znatelnému nárůstu provozu na výpadovkách směrem do zbývající části země,“ popisuje Šelepa pro Blesk Zprávy.

„Platila také výjimka pro turisty, kteří přiletěli na letiště Humberta Delgada v Lisabonu a měli ubytování v jiné části Portugalska, případně se během víkendu vraceli do Lisabonu za účelem návratu do vlasti,“ potvrzuje český velvyslanec.

Dopadne mutace na turismus?

Obavy ze šíření nakažlivější mutace však prostupují právě i oblast cestovního ruchu. „Bude zajímavé sledovat, jakou strategii vláda na léto zvolí. Všem je jasné, že je třeba umožnit fungování cestovního ruchu, bez nějž zkrátka portugalská ekonomika jede na nižší rychlostní stupeň. Na druhou stranu však kompletní otevření se turistům zejména z některých zemí s sebou přináší nejen potřebné zrychlení ekonomiky, ale také rizika zrychlení šíření viru,“ říká velvyslanec Šelepa.

„Jde o složitý úkol - vybalancovat potřebu opět vítat turisty a pomoci tím těžce zkoušenému turistickému sektoru a zároveň zemi, která měla excelentní výsledky v kontrole pandemie mezi letošním únorem a červnem, neposlat do dalšího lockdownu kvůli neúměrnému nárůstu případů onemocnění covid-19. No a v neposlední řadě je cílem vlády také zabránit nárůstu obětí,“ dodal Šelepa.

Útočí na starší i mladší

„Je zde mnoho znepokojení kolem varianty delta (B.1.617.2) a mělo by být. Virus SARSCoV2 je nebezpečný a více přenosné varianty jsou ještě nebezpečnější,“ upozorňuje přitom na twitteru ohledně varianty delta americká epidemioložka a expertka WHO Maria Van Kerkhove, specializující se na vysoce rizikové patogeny infekčních nemocí.

Apeluje opět na nutnost očkování. „Kterákoli varianta SARSCoV2 koluje, nakazí lidi, pokud ji necháme - mladší i starší lidi. Mezi všemi věkovými skupinami, které zůstávají náchylné, došlo k přenosu,“ dodala expertka.

Před šířením mutace varuje i Babiš

Obavy budí delta i v Česku. „I když se situace vyvíjí optimisticky, nesmíme zopakovat chyby z loňského léta. Zvlášť obezřetní musíme být, pokud jde o nové mutace viru, konkrétně mám na mysli indickou deltu, která v Británii oddaluje návrat k běžnému životu,“ varoval v úterý při bezpečnostní konferenci na Pražském hradě premiér Andrej Babiš (ANO).

„Nesmíme dovolit, aby se k nám ty mutace z různých jiných zemí dostaly, takže se na to připravujeme na základě toho, co minulý rok nedopadlo dobře (...) Musíme dávat pozor, aby se nám tady ta delta nerozšířila,“ podotkl Babiš v rozhovoru pro CNN Prima News. „Sekvenujeme, sledujeme ty mutace. Tu chybu z minulého léta určitě nechceme opakovat a nebudeme opakovat (...) Jsme poučeni z minulého roku, kdy jsme to léto nezvládli,“ dodal.

Podle ministra zdravotnictví Adam Vojtěcha (za ANO) je však jen otázkou času, kdy na Česko indická mutace dopadne. Před rozšířením delty varují však i další evropští politici. „Jsme na nejlepší cestě rozmetat virus a rozmetat tuhle pandemii a nemůžeme dopustit, aby varianta delta získala převahu,“ uvedl ve Francii tamní ministr zdravotnictví Olivier Véran.

Prudce stoupající počty v sousedním Německu

Německá viroložka Sandra Cieseková v podcastu NDR „Koronavirus-update“ podotkla, že mutace může snížit účinek očkování, ale ne zcela. Dosaženou ochranu před covidem po absolvování druhé dávky tak „nevypíná“. „Varianty z Indie mají mírný imunitní únik. Tj. mírně sníženou účinnost. Jde však jen o mírné omezení, ale ne úplné selhání očkování,“ říká v době, kdy obavám z delta mutace čelí i sousední Německo.

Německá média varují, že trend nákazou indickou mutací prudce stoupá a stále více měst a regionů hlásí hlásí výskyt nakažlivější varianty delta. Podle Institutu Roberta Kocha se podíl nákaz indickou mutací v Německu během týdne téměř zdvojnásobil a předpokládá se, že stejně jako v Británii, i zde tato mutace postupně zcela převládne, varoval Morgenpost.

Nutné dvě dávky

Německý zdravotnický expert Karl Lauterbach se obává, že se mutace rozšíří hlavně na podzim - zejména s ohledem na relativně nízkou účinnost počátečních 1. dávek očkování.

„Možná už tady hrajeme zatím neviditelný závod s indickou variantou, která už se tady může pomalu šířit. My víme z jiných zemí, že když se někam dostane, kde už je britská varianta, tak je schopna ji za jeden až dva měsíce vytlačit z území, protože je infekčnější. A na ni fungují jen dvě dávky očkování,“ potvrdil ostatně i v Epicentru na Blesk.cz epidemiolog Rastislav Maďar. „Je to závod o čas, jestli proočkovanost dvěma dávkami bude dostatečně rychlá, aby to předběhlo rozšíření té indické varianty,“ dodal.

Video  „Neviditelný závod o čas," Maďar o nebezpečí nakažlivějších mutací. Třetí dávka vakcín už za rok  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

frantacizek ( 23. června 2021 09:56 )

no já jsem zvědav, co bude dělat Orbán, až mu to dorazí do Maďarska..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa