Maminka.czPříběhy

Terezku s cukrovkou hlídá a chrání speciálně vycvičený pes. Tady je její příběh

Simona Procházková 23.  6.  2021
Počet malých diabetiků bohužel každoročně roste. Cukrovkou prvního typu, zákeřnou autoimunitní nemocí, která s sebou nese řadu komplikací a může dokonce ohrožovat život, trpí u nás přes čtyři tisíce dětí. Jednou z nich je i školačka Terezka, pro kterou byl vycvičen labrador Barney. Ten hlídá výkyvy cukru v její krvi.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když byla Terezce Sýkorové diagnostikována cukrovka (diabetes mellitus) 1. typu a začaly ji trápit nebezpečné výkyvy hladiny cukru v krvi (glykémie) přes den i v noci, hledala její maminka způsob, jak dcerce pomoci. Obvyklá řešení, která lékaři používají, jako jsou senzor na měření glykémie nebo pumpa, totiž kvůli Terezčině alergii nebylo možné využít. „Proto byl pro nás záchranou labrador Berťa, který ji provázel od července 2017 a hlídal její stav. S Terezkou se stali nerozlučnou dvojkou, kdy i samotná přítomnost Bertyho dceru uklidňovala natolik, že se postupně začaly snižovat i výkyvy glykémie a její zdravotní stav se výrazně zlepšil,“ popisuje Martina Sýkorová, Terezčina maminka.

Pes ohlídá cukr v krvi

Koncem roku 2019 ale Berty shodou nešťastných okolností tragicky zahynul. K Terezce čtyřnohý pomocník ale už neodmyslitelně patří, a to nejen jako věrný přítel, ale zejména jako každodenní pomocník a ochránce při hlídání hladiny krevního cukru. Statečná školačka trpělivě čekala na nového psího kamaráda. Toho opět vybrala a vycvičila organizace Pes pro Tebe.

Cesta k novému pejskovi byla dlouhá, po několika neúspěšných pokusech však měla v květnu šťastný konec. Volba padla znovu na labradora. A novým členem rodiny Sýkorů se tak nedávno stal černý pejsek tohoto plemene jménem Barney. „Jsme moc rádi, že se vše nakonec povedlo a i přes delší čekání má Terka opět psího pomocníka, který ji bude každý den doprovázet a hlídat,“ dodává Martina.

pes je nejlepší přítel člověka, i toho s diabetem

Když člověku s diabetem klesá nebo stoupá hladina cukru v krvi, tělo uvolňuje chemické látky, které mají svůj typický pach.

Pes se správným výcvikem je schopen reagovat na tyto chemické změny dříve, než se projeví nežádoucí zdravotní účinky, a na tyto změny dokáže svého pána upozornit.

Takto speciálně vycvičení psi dokážou být přesnější než měřicí zařízení a reagovat dříve než senzor. Kromě této „signální“ práce jsou tito psi vycvičeni, aby v případě potřeby zvládli podat inzulinové pero, láhev s pitím či přivolat pomoc.

Práce, která má smysl

Výcvik asistenčních psů je pro rodiny poměrně nákladnou záležitostí, protože na rozdíl od psů vodicích není hrazen z prostředků státního rozpočtu. Trvá 16 až 18 měsíců a stojí zhruba 295 tisíc korun. Asistenční a detekční pes Barney byl speciálně vycvičen, aby dokázal hlídat a hlásit změny hladiny krevního cukru u dětí s diabetem. O výcvik se postarala nezisková organizace Pes pro Tebe s podporou společnosti Mars. Přispět na výcvik Terezčina ochránce tak mohli všichni, kteří se během loňského léta a podzimu zapojili do charitativní akce společnosti Mars, připravené ve spolupráci s řetězcem prodejen Billa.

Od června do října letošního roku probíhá stejná kampaň za účasti společností Mars a Billa na podporu výcviku asistenčního psa pro osmapadesátiletou Helenu. Ta je již téměř čtyři roky po pádu z koně upoutaná na invalidní vozík a potřebuje neustálou pomoc okolí.

VIDEO: Jak probíhá výcvik nepostradatelného pomocníka?

Témata: Zdraví, Děti, Příběhy, Děti a nemoci, Zajímavosti, Nemoci, Nemoc, Cukr, Pes, Kampaň, Terezka, Výcvik, Cukrovka, Školačka, Labrador, Billa, Terezčina, Invalidní vozík, Berta, Mars, Bill, Autoimunitní nemoc, Berťa, Zdraví na Heureka.cz