Koudelka z BIS přežije. Ale možná jen další rok

23.06.2021 7:08

V srpnu 2016 jmenoval tehdejší premiér za ČSSD Bohuslav Sobotka Michala Koudelku do čela Bezpečnostní informační služby. Ředitel BIS dostal k dispozici pětiletý mandát. Ten mu v srpnu tohoto roku vyprší a je otázka, co bude s Koudelkou dál. O jeho dalším osudu rozhodne premiér Andrej Babiš (ANO). A ten prý nechce dráždit prezidenta Miloše Zemana, jenž dává najevo, že je s Koudelkovou prací extrémně nespokojen.

Koudelka z BIS přežije. Ale možná jen další rok
Foto: archiv
Popisek: Michal Koudelka, ředitel Bezpečnostní informační služby

Stávajícímu šéfovi Bezpečnostní informační služby, jedené z českých tajných služeb, v srpnu vyprší jeho pětileté funkční období. Koudelka by mohl dostat k dispozici ještě druhý mandát, dalších 5 let, a kupříkladu expertka ODS na obranu poslankyně Jana Černochová má za to, že se Koudelka ukázal jako velmi schopný šéf tajné služby, jehož práce si cení odborníci v České republice,  v USA i v Izraeli.

Ale prezident Miloš Zeman dává najevo, že Koudelku nepovažuje za dobrého šéfa tajné služby. Opakovaně odmítl Koudelku povýšit na generála a opakovaně kritizoval jeho i jeho kolegy. Pracovníky BIS označil např. za „čučkaře“.    

Poslední slovo ale nemá ani dnes opoziční poslankyně Černochová, ani prezident Miloš Zeman, nýbrž premiér Andrej Babiš (ANO). A ten mlčí. Deník N popsal, proč se Babiš dosud vyhýbal tomu, že by řekl, zda Koudelka dostane další mandát, nebo o svou pozici přijde.  

Prý si nechce pohněvat prezidenta Zemana.

„Možnost, že by premiér Koudelku jmenoval na dalších pět let, už je podle všeho vyloučená, protože jej chce pověřit vedením služby na jeden rok,“ popsal premiérův plán jeden z vysoce postavených zdrojů. Jeho slova potvrdil také další významný činitel, který je o přípravách informován.

Bývalý náměstek rozvědky Jan Paďourek má ale za to, že by měl Babiš ukázat, že se Hradu nebojí a prodloužit Koudelkovi mandát, protože Koudelka podle Paďourka dokázal, že chrání tuto zemi.

„Pan Koudelka prokázal svojí letitou aktivitou v čele BIS, že tuto zemi chrání a pomáhá jí. I vrbětická kauza ukázala, že odvádějí výbornou práci. Pořád věřím, že dříve nebo později pan Babiš ukáže, že se nebojí Hradu, a rozhodne ve prospěch Koudelky,“ konstatoval.

Někdejší  šéf civilní rozvědky a exministr vnitra za ČSSD František Bublan konstatoval, že by Babiš měl prodloužit Koudelkovi mandát o celých pět let. Jisté podle něj je, že Koudelka nějaký čas navíc dostane, jen není jisté, zda to bude rok, dva či snad dokonce celých pět let.

„Varianta, že by premiér chtěl Koudelku měnit úplně, už není ve hře, protože by od května muselo na jeho místo běžet výběrové řízení,“ upozornil Bublan.

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …