Očekávané události 23. června 2021

23. června 2021 Události Autor: Jaroslava Otradovcová

Nabízíme výběr z očekávaných událostí o Dnu veřejné služby, který vyhlásilo Valné shromáždění OSN. Svátek má Zdeňka.

Papež František na pravidelné generální audienci ve Vatikánu začne s novým tématem katechezí.

V Římě pokračuje plenární zasedání Unie charitativních děl pro východní církve. Jednání se zaměřují na situaci ve Svaté zemi a dále v Etiopii, kde včera proběhly parlamentní volby.

Poslanci Evropského parlamentu z frakce EPP (Evropská lidová strana) se setkají se zástupci náboženských komunit za účelem diskuse a zvýšení povědomí o porušování práv na svobodu náboženského vyznání. Součástí programu bude i prezentace činnosti Papežské nadace ACN - Církev v nouzi.

V Berlíně otevřou pro návštěvníky nové Dokumentační středisko Útěk, vyhnání, usmíření. Muzeum připomíná osudy lidí nucených opustit své domovy, především těch za druhé světové války – má vyplnit poslední mezeru ve vyrovnání se s dědictvím německé historie.

Čeští poslanci se mimořádně sejdou dnes odpoledne k vládnímu návrhu na dodatečné zvýšení starobních, invalidních, pozůstalostních a dalších důchodů o 300 korun nad zákonnou valorizaci. Předlohu čeká ve Sněmovně úvodní kolo debaty

Jmenovací dekrety převezme v pražském Karolinu 78 nových profesorů vysokých škol – mezi nimi například prorektor Univerzity Karlovy, biochemik Jan Konvalinka.

Třídenní mezinárodní konference k plánované výstavbě Dokumentačního centra holokaustu na Moravě vrcholí v Brně.

V Pelhřimově se v rámci benefiční akce na pomoc dětskému hospici Domu pro Julii skládá největší tuzemské puzzle s vyobrazením mapy republiky. Dětští i dospělí příslušníci Nadačního fondu Děti bez mobilu tím završí projekt Spojme Česko, který se snaží pozitivně ovlivnit život rodin s vážně nemocnými dětmi.

Festival Na dvanácti strunách zaměřený na hru na kytaru začne v Českých Budějovicích v klášteře na Piaristickém náměstí. Festival je letos věnovaný pracovníkům ve zdravotnictví a krizové infrastruktuře kraje, pro něž je vyhrazená většina míst. Je ho možné sledovat i online.

Ivančice zahájí fundraisingovou akci k obnově Muzea Alfonse Muchy. Za účasti zastupitelů města a malířova pravnuka Marcuse Muchy představí architektonickou studii budoucí podoby muzea i nový audioprogram s názvem Dvě lásky, určený návštěvníkům města.

A Brně na náměstí Svobody se uskuteční úvodní ceremoniál Evropských her handicapované mládeže Emil Open. Jeho součástí bude i od 16:45 natáčení Výzvy Tokio 2020, kdy stovky lidí budou v jeden moment vytleskávat stejnou melodii.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony